SÅLD
Linnéstaden, Fjärde Långgatan 2

I mytomspunnen fastighet anno 1899. Högt upp i huset med fritt läge och balkong i sydväst! 3,4 meter i takhöjd, enorma stuckaturer, höga fotlister, profilerade dörr-och fönsterfoder samt spegeldörrar och vackert överstycke. Solid bostadsrättsförening med 0 kr i avgift!

fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift0:–
Boarea98 Kvm
Andel3.8107%
Våning4/6

LÄGENHETSBESKRIVNING

Lägenheten nås via trapporna på Fjärde Långgatan 2 alterntativt via hiss från Linnégatan 9 upp till vind och sedan 2 trappor ner till lägenheten. 

HALL

Hallen är lägenhetens mittpunkt och härifrån nås samtliga rum. Plats för avhängning precis innanför dörren. Ytterligare förvaring i inbyggd originalgarderob. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

KÖK

Köket är renoverat i klassisk, lantlig stil med pärlspont på luckorna och vitrinskåp. Uppbyggt längs två väggar och bevarat kallskafferi med charmigt originalfönster. Stora fönster i sydväst! Maskinell utrustning i form av dubbla kyl-och frysar, integrerad diskmaskin, glaskeramikhäll med halogenuppvärmning samt ugn och fläkt. Strömbrytare och uttag från Eljo Renova. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Gråa klinker med underliggande värme

 

VARDAGSRUM

Stort vardagsrum i fil med sovrum. 3,4 meter i takhöjd, enorma stuckaturer, höga fotlister, takrosett, profilerade dörr- och fönsterfoder samt höga fönster med utsökt utsikt. Höga parspegeldörrar med vackert överstycke in mot sovrum. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

ALLRUM/SOVRUM

Magiskt sovrum med höga fönster och överljus, fritt och insynsskyddat med fin utsikt. Längs ena väggen höga garderober, även plats för skrivbord eller byrå. Bevarade brädgolv, parspegeldörrar, stuckaturer, takrosett och höga fotlister. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

SOVRUM MED BALKONG

Rymligt sovrum, plats för dubbelsäng och förvaring i tre garderober. Glasade balkongdörrar i par leder ut till den stora balkongen i sydväst. Utsikt västerut över takåsarna och mot Oscar Fredriks kyrktorn. Släta taklister, profilerade listverk och bevarade brädgolv. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

BADRUM

Stilfullt badrum, helrenoverat 2012. Badrumsinredning i form av WC, kommod med ovanliggande handfat, spegel, vitt högskåp, dusch med välvda glasväggar, eldriven handdukstork och tvättmaskin. Högt fönster mot innergården.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Mörkgrå klinker, underliggande värmeslingor

 

Lägenheten nås via trapporna på Fjärde Långgatan 2 alterntativt via hiss från Linnégatan 9 upp till vind och sedan 2 trappor ner till lägenheten. 

SAMMANFATTNING BRF OSCAR LINNÈ

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Oscar Linné är en äkta förening som förvärvade fastigheten Göteborg Masthugget 2:3 år 2000. Fastigheten bebyggdes 1899 och består av ett flerbostadshus som totalt innehåller 22 lägenheter, varav 21 bostadsrätter och en kvarvarande hyresrätt, samt 5 lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta är 3 489 kvm varav 2 538 kvm utgör bostadsyta och 951 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTNING

Föreningen tar hjälp av Revisorsringen med den ekonomiska förvaltningen.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Obligatoriskt tillägg för bredband och TV på 255kr/mån.

 

PARKERING

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet till boendekort för ca 650 kr/mån alternativt sätta upp sig i kö till närliggande parkeringshus.

 

INNERGÅRD

Den relativt nylagda innergården andas japansk trädgård med utemöbler och ett körsbärsträd.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Gemensam fint renoverad tvättstuga, barnvagnsförråd, cykelförråd samt cykelställ vid porten och en sophanterings station finns att tillgå för alla medlemmar.

 

TVÄTTSTUGA

Den gemensamma tvättstugan är belägen på gården och finns tillgänglig för alla medlemmar. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.

 

JURIDISK PERSON

Föreningen tillåter ej juridisk person.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi är väldigt god och stabil vilket speglas av avgiften på 0 kr. De långfristiga skulderna för bokslutet 2015 uppgår till ca 11,6 msek vilket motsvarar en belåning om ca 4 595 kr skuld/kvm bostadsyta.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Föreningar har inga planer på att förändra avgiften i dagsläget.

 

RENOVERINGAR

2016 Målningsarbeten.

2015 OVK- besiktning och WSP mätning. Framtagning av långsiktig underhållsplan, underhåll av pilastrar på Linnégatan samt underhåll av fasad mot gården samt gavel mot grannfastighet.

2014 Fastighetsbesiktning för framtagning av ny underhållsplan, blästring och målning av yttertak samt uppgradering av rustbädd.

2013 Uppgradering av fjärrvärmepump och termostater.

2012 Nybyggnation av duschrum med toalett i källartrappan samt nydragning av dagvatten separat från avlopp.

2012 Uppgradering – fjärrvärmepump, ledbelysning i alla gemensamma utrymmen.

2011 Uppgradering av porttelefonsystem, nytt tak på ekonomibyggnaden samt ombyggnad av 195 kvm lokal till lägenheter.

2010 Nya takfläktar.

2009 Nytt fönster av plexiglas med aluminiumram i trapphuset.

2008 Energideklaration – gav bra värden.

2006 Målning av fönster samt nytt underhållsavtal på 8 år.

2005-2006 Nylagt tätskikt i gårdsbjälkar.

2005 Renovering av balkonger samt renovering av hisskorg.

2002-2008 Ommålning av tak.

2001-2007 Påfyllning av borsyra.

1988-1990 Omläggning av tak samt om putsning av fasad.

1988-1990 Rör- och el-stambyte.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Inga planerade större renoveringar inom de närmsta åren.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-22 och årsredovisning för 2015. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

FASTIGHETENS HISTORIA & ARKITEKTUR

 

Linnégatan 9/Fjärde Långgatan 2 är förmodligen Göteborgs mest mytomspunna hus. Anledningen till alla spekulationer är att Kung Oscar II lär ha haft en lägenhet i huset för sina kärleksäventyr. Byggnaden uppfördes mellan åren 1895-1899. Den första ägaren var byggmästare Nils Vilén som bland annat även ägde den del av huset som ligger vid Linnégatan 11/Plantagegatan 1. Det sägs dock att det egentligen var Kung Oscar II som via bulvan köpte huset när det var under uppbyggnad och lät bestämma hur byggnaden skulle inredas och prydas. Oscar II besökte varje sommar under sina sista 20 levnadsår västkusten och Marstrand med sin jakt ”Drott”. I Marstrand flockade sig Göteborgs societet kring kungen och framförallt kvinnorna ville vara nära honom, väl medvetna om han och hans närmsta mäns stora aptit på damer- gifta som ogifta. Delar av höst och vinter, efter det att kungen närmat sig 70 år, ska kungen emellertid ha tillbringat inne i Göteborg.  Det sägs bland annat att han hade sina älskarinnor boende i huset på Linnégatan 9 och att han hade någon form av glädjeetablissemang i en av paradvåningarna mot Linnégatan. Ett rykte säger att byggmästaren till huset mitt över gatan inte var nöjd med kungens göromål i huset. Han ska därför ha låtit mura in ett grinande djävulsansikte i fasaden på sin byggnad. Tanken var att djävulen skulle vara det första kungen skulle se när han drog isär gardinerna på morgonen. Ryktena om kungen har aldrig helt kunnat bekräftats, men man är så säker att man tom låtit kungens sigill pryda entrén på Linnégatan 9.

 

Arkitektur

Huset började byggas 1895 och stod färdigt 1899 och det finns klar påverkan av både 1880-tals och 1890-tals stilideal. Under 1880-talet rådde nyrenässansen och byggnaderna präglades av detaljrika utsmyckningar, symmetri med fönstersättningar och fönster med både mittpost och tvärpost. (Sedan 1870-talet var det möjligt att blåsa större fönsterglas, vilket gjorde att fönstren blev större på denna tid). Det som karaktäriserar 1890-talet är att det blev populärt att bygga i ”äkta material”, gärna som här med tegel inkört från Danmark och grovhuggen natursten till sockel. Kronan på verket var ofta runda hörntorn med plåtskodd kupol och spira. 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea98 Kvm
Våning4/6
Driftkostnader5 700kr/år
FöreningOscar Linné
Avgift/månad0:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten
Ingår inte avgiftenKabel-TV och Bredband (255 kr/mån)
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda115 kWh/Kvm och år
Andel3.8107%
Lgh.nr.9
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1895-1899
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk (endast frånluft)
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El4 200kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 700kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
031-67 57 70
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss