SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 B

Välkomna på en resa, en resa bakåt, till tiden då vi levde tillsammans, och inte bara bland varandra. När det här huset uppfördes var andemeningen att järnvägstjänstemännens änkor skulle få ett bra boende för sig och sina barn, det var inte ovanligt att man bodde så många som 10 personer på dessa kvadratmeter. Idag är snittet 1,5 personer. Så vi är glada och stolta att sälja denna (för i alla fall snittet) tätbefolkade lägenhet. Idag kallar vi denna 1,5:a en ”Stockholmstrea”! Belägen i en av Göteborgs absolut mest populära föreningar.

Budgivning dold
fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 231:–
Boarea56 Kvm
Andel3.55978%
Våning2 tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

1872 bildades Statens Järnvägars Änke- och pubillkassa och försåg med tiden också anställda med bostäder. 1923 hade kassan byggt så många som 29 bostadsfastigheter spridda över landet mellan Malmö och Luleå. I Göteborg finns tre byggnader, varav denna på Majorsgatan 5/Sveagatan 10 förmodligen är den mest välkända. 

 

HALL

Rymlig hall med plats för avhängning direkt innanför dörren. Den generösa takhöjden förhöjer känslan av rymd. Hallen går i en svag vinkel vidare in mot resten av lägenheten.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv i original

 

KLÄDKAMMARE

Från hallen nås en rymlig klädkammare. Den höga takhöjden tillsammans med bra hyllsystem skapar goda förvaringsmöjligheter. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv i original

 

KÖK

Köket, Epoq i dovt mintgrön nyans, smyckat med detaljer från Byggfabriken och renoverat så sent som 2016! Ett stort kök med plats för större matsalsbord och ett högt bevarat originalfönster mot innergården. Här finns även ett skafferi med ett litet fönster som minner om gamla tider innan kyl och frys, från tiden då huset stod som nybyggt. Dörren in till köket är charmfullt glasinfattad och besmyckad med anrika beslag. I köket finns även ett platsbyggt serveringsskåp som inte bara är trevligt att titta på, men som också inrymmer mycket. Maskinell utrustning i form av kyl/frys, diskmaskin, gasspis, ugn och fläkt.  

Väggar: Vitmålade

Golv: Vitmålat originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM

Härligt rum i västerläge med stora spröjsade originalfönster, höga lister, brädgolv, takrosett och stuckaturer. Rummet har delats av med väggar mot en sovalkov med skjutdörr (allt arbete har gjorts så att befintlig stuckatur inte förstörts). Tack vare rummets utformning har man skapat rum i rummet vilket öppnar upp möjligheten för flera inneboende och samtidigt bidrar till många användningsområden så som mysig sovdel, arbetshörna och så klart sällskapsdelen.

Väggar: Rummet är målat i svagt tonad grå och i alkoven är en av väggarna tapetserad med en vacker William Morris tapet.

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Badrummet renoverades 2014, med klassiska färg- och materialval. Duschhörnan är praktiskt avskild från tvättställ och WC.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Svart/Vit klinker lagt i rutmönster

 

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd 

Sammanfattning av Brf Stinsen

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhallen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1983 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 30 och alla är upplåtna med bostadsrätt. I fastigheten finns det även två lokaler för vilken föreningen får hyresintäkter.

 

EKONOMI

Brf Stinsen har en mycket god ekonomi. Man har idag har en låg skuldbörda på 1 535 kr/kvm (cirka 2,32 Mkr kr i total skuld) och i kassan finns det ca 1500 000 kr. (Den stora kassan beror på att man sålt av en lokal i föreningen och omvandlat denna till bostadsrätt föreningen fick då en intäkt på ca 1400 000kr. Genomförda och kommande underhållsarbeten följer den ekonomiska planen och är budgeterade. Till den trettioåriga underhållsplanen, framtagen 2007 i samarbete med SBC:s avdelning för teknisk förvaltning. När den trettioåriga ekonomiska planen löpt ut ska de planerade underhållsarbetena vara genomförda. Föreningen ska vara skuldfri och ha en 1 Mkr i reparationsfonden att ta med in i nästa planeringsperiod.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens ansvarsförsäkring ingår.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

TV/BREDBAND

TV-signal tas emot via parabol på taket och grundutbudet ingår i månadsavgiften med möjlighet till utökning och digital-TV via Telia.

Vad gäller bredband finns fiber installerat via Telia vilket ger möjlighet till en hastighet om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften).

 

PARKERING

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har en kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och grönska.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

I källaren finns en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8-12, 12-16, 16-18:30, 18:30-21 och 21-24) . Tillgängligheten bedöms vara god.

 

BYGGNADENS SKICK

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). På senare år har följande utförts:

2016 Balkongerna har setts över och de ansågs vara i bra skick. Eventuell uppfräschning framskjuten. Källsorteringsmöjligheterna har blivit bättre och förnyade.

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Styrelsen har påbörjat arbetet med en ny underhållsplan. Inga större renoveringar inom snar framtid. 

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen kommer framöver att byta låssystem i portar och källare samt tvättstuga. Därtill talar föreningen om att renovera de gemensamma balkongerna ut in mot gården. 

 

BYGGNADSMINNE

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea56 Kvm
Våning2 tr
Driftkostnader4 800kr/år
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 231:–
BalkongDelad balkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda163 kWh/Kvm och år
Andel3.55978%
Lgh.nr.17
Lgh.nr. LMV1204

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El3 000kr/år
Försäkring1 800kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
4 800kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss