SÅLD
Lorensberg, Wadmansgatan 14 B

Social sekelskiftestvåa i ståndaktiga Lorensberg! Högt upp i huset med stora fönster och balkong i rakt söderläge mot innergården. Bevarade originaldetaljer i form av brädgolv, element, stuckatur och parkettgolv. Låg avgift i solid BRF.

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 117:–
Boarea53 Kvm
Andel4.1%
Våning4/5

Lägenhetsbeskrivning

HALL

Längs med lägenheten sträcker sig hallen och delar av lägenhetens mer privata delar från den öppna sociala delen. Direkt innanför dörren finns förvaring i platsbyggt högskåp i original.

Väggar: Vitmålade och tapetserade (Arne Jacobsen)

Golv: Vitmålat brädgolv

 

SOVRUM

Lugnt läge mot gården och i anslutning till badrummet finns lägenhetens sovrum. Två fönster i söderläge ger sovrummet ljus. Längs med ena väggen finns en stor platsbyggd garderob för klädförvaring. Vackra detaljer med höga lister, stuckatur och bevarad radiator.  

Väggar: Vitmålade

Golv: Ekparkett

 

VARDAGSRUM

Vardagsrummet ligger öppet mot köket och bildar en självklar social yta. Rummet är ljust tack vare sina stora fönster och balkong. Balkongen ligger i direkt söderläge och har sol från morgon till eftermiddag. Bevarade originaldetaljer i stuckatur, brädgolv, höga fotlister och element.

Väggar: Vitmålade

Golv: Vitmålat brädgolv

 

KÖK

Köket är precis som vardagsrummet öppet och socialt. Vita luckor och mörkt kakel. Förvaringen är god tack vare att den höga takhöjden har utnyttjats. I köket finns ett bevarat serveringsskåp i original som erbjuder extra förvaring. Maskinell utrustning från AEG(Kyl/Frys), Gorenje(Fläkt, Spis), Bosch(Diskmaskin).

Väggar: Vitmålade väggar

Golv: Vitmålat brädgolv

  

BADRUM

Badrummet renoverades under 2013 med tidlösa färg och materialval. Dusch med vikbara väggar i glas. Förvaring i ett spegelskåp. Badrummet är utrustat med både handdukstork och torktumlare samt tvättmaskin (Siemens).

Väggar: Vitt kakel

Golv: Grå klinker med underliggande golvvärme

 

Till lägenheten hör ett vindsförråd (ca 8 kvm)

Föreningsbeskrivning

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Ametisten nr 13 är en gammal förening som förvärvade sin fastighet redan 1923. Föreningen har sedan dess tagit väl hand om sin fastighet och renoverat den varsamt genom åren, just därför har huset kvar mycket av sina originaldetaljer. Föreningen äger fastigheten Heden 26:13 och upplåter 15 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Den sammanlagda bostadsrättsytan uppgår till 1 292 kvm och lokalytan till 127 kvm.

 

FÖRVALTARE

För den ekonomiska förvaltningen tar föreningen hjälp av Fastighetspartner. Den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna Försäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad hos Bohus städ och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Bredband finns att tillgå via ComHem.

 

PARKERING

Föreningen har tre egna parkeringsplatser(separat kö) och i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 600 sek/månad.

 

INNERGÅRD & GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen är medlem i en samfällighetsföreningen Ametistens första samfällighetsförening med 17% som gemensamt förvaltar innergård med sandlåda, cykelställ och soprum med källsortering.

 

TVÄTTSTUGA

Tvättstugan nås från gården vid uppgång 14B. Här finns två stycken tvättmaskiner, en torktumlare och ett stort, snabbt och effektivt torkskåp samt en mindre mangel.

 

JURIDISK PERSON

Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje ansökan behandlas separat av styrelsen.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi anses som god och välskött. Föreningen diskuterar i dagsläget planer på att avyttra råvinden för att på så sätt använda intäkterna från försäljningen för att finansiera kommande underhåll. Den totala belåningen är låg och ligger på en nivå om ca 4000 kr per kvm, detta anses som lågt jämfört med snittet för området på 6000 kr per kvm. Föreningens lokaler och parkeringsplatser bidrar löpande till ekonmin med ca 25 % av föreningens totala intäkter. Föreningen har länge haft en låg avgiftsnivå och man har för avsikt att fortsatt hålla en låg avgiftsnivå.

Inga planerade avgiftsjusteringar i dagsläget. Köparen betalar överlåtelseavgift om 1 120 sek och eventuell pantsättningsavgift om 448 sek/lån.

 

RENOVERINGAR

Eftersom att fastigheten varit i föreningens ägo sedan 1923 har fastigheten kunnat renoveras kontinuerligt och varsamt. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker till och med 2025.

Tidigare större åtgärder:

2015: Kontroll av grund och kvalitet på grundpålar.

2008: Relining utav gasledningar.

2005: Relining av avlopp mot wadmansgatan.

2003-04: Målning av tak, borinjektering av grundpålar, renovering av fasad.

2000-01: Omläggning avlopp 14B, filmning av avloppsystem, byte av balkonger mot gatan.

1997: Kontroll av borsyrenivån.

1994-95: Renovering av tvättstuga, portkodlås, renovering av hiss.

1993: Rörstambyte.

1990-91: Elstambyte 14B, Byte av fönsterbågar/karmar.

1989: Omläggning av tak, omputsning fasad, byte av balkonger och grundbevarande åtgärder.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen följer en upprättad underhållsplan. Föreningen har genom åren haft regelbundna mätningar av förändringar i grunden. Man har tagit till åtgärder som borinfiltration av grundpålarna och framöver kommer föreningen se över framtida behov av åtgärder. Just nu tas offerter in för att undersöka eventuella kostnader och åtgärder. Föreningen planerar att efter genomförd grundåtgärd avyttra råvinden för att täcka upp för kommande kostnader. Övriga åtgärder den närmsta framtiden är underhållsarbete gällande fasad mot Wadmansgatan och balkonger i uppgång 14B.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-04 och årsredovisning för 2015. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea53 Kvm
Våning4/5
Driftkostnader4 500kr/år
FöreningBrf Ametisten Nr 13
Avgift/månad2 117:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda138 kWh/Kvm och år
Andel4.1%
Lgh.nr.0014
Lgh.nr. LMV1401

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1913
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk (endast frånluft)
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El2 800kr/år
Försäkring1 700kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
4 500kr/år
2 Personer i hushållet, Enligt säljarens uppgifter.

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss