SÅLD
Vasastaden, Viktoriagatan 15A

Unik sekelskiftestrea i bostadshus från 1894! Högt upp i huset med lugnt och fritt läge i grönskande Vasastaden. Genomgående utsmyckad lägenhet med brädgolv, stuckaturer, takrosetter, öppen spis, höga fotlister och spegeldörrar. Ett synnerligen unikt boende med kvalitéer och gemensamma utrymmen utöver det vanliga. Gästlägenhet, takterass, gym, bastu, pub/biljardrum, snickeri och stor festlokal. Allt i ett av Göteborgs kanske mest omtalade hus.

Budgivning dold
fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift4 592:–
Boarea105 Kvm
Andel4.02%
Våning4

Lägenhetsbeskrivning

Direkt innanför porten möts man av en osedvanligt dekorativ och välbevarad entré och trapphus. En vit trappa av carraramarmor leder vidare in mot husets pampiga trapphus. Väggarna är dekormålade på grönblå botten i ett ådringsmålat ramverk i trä. Härifrån tar man antingen hissen eller trapporna upp till våning 4. Insidan av byggnaden är lika välbehållen som utsidan och dessutom är hela byggnaden utsedd till byggnadsminne. Att huset används som inspelningsplats för svt-succén "Vår tid är nu" är ännu ett bevis på dess unika karaktärsdrag. 

 

HALL

Den majestätiska känslan i trapphuset fortsätter in i lägenheten och redan i hallen möts man av den ovanligt höga takhöjden på ca 3,5 m som är genomgående för bostaden. Väggarna är dekorativt utsmyckade med vacker panel och har dessutom bevarade detaljer som tidsenligt brickställ. Gott om plats för förvaring och utrymme för hatthylla och skåp. Från hallen och vidare genom lägenheten löper den gamla serveringsgången med stora platsbyggda förvaringsmöjligheter på bägge sidor.

Väggar: Målade vita

Golv: Slipat och behandlat originalbrädgolvKÖK

 

Stort ljust och socialt kök med plats för ett större matbord. Utrustat med varmluftsugn, induktionshäll, köksfläkt, kombinerad kyl/frys och diskmaskin. Köket renoverades under 2011 med tidlösa vita luckor, massiv bänkskiva i Ek. Kyl/frys och skafferi smart placerade i en nisch och längs den ena väggen är teglet framtaget. I köket finns lägenhetens andra ingång och i direkt anslutning till den finns två gemensamma balkonger. Balkongerna är väl tilltagna i storlek och utemöbler, grill och planteringar får enkelt plats. Här skiner kvällssolen!

Väggar: Målade vita

Golv: Slipat och behandlat originalbrädgolv

  

VARDAGSRUM

Enormt vardagsrum med bevarade originaldetaljer, en stor vacker öppen spis (fungerande) tronar upp sig i det ena hörnet och bidrar med både värme och charm. Även här är takhöjden slående hög och två stora fönsterpartier bidrar med ett gott ljusinsläpp. Snickerierna, stuckaturen och takrosetten är alla väl omhändertagna och målade vita.

Väggar: Målade vita

Golv: Slipat och behandlat originalbrädgolv

 

SOVRUM 1

Stort sovrum med gott om plats för en dubbelsäng. Likt övriga rum är detta sovrum utsmyckat med en vackert utmejslad stuckatur föreställande keruber och bladverk. Det stora fönstret med munblåst glas skapar en ljus och rofylld känsla. Ytterligare förvaringsmöbler som exempelvis linneskåp eller byrå får enkelt plats. Fina och välbevarade detaljer som stuckatur, listverk, överfönster och spegeldörr.

Väggar: Målade vita

Golv: Slipat och behandlat originalbrädgolv

 

SOVRUM 2

Angränsande det stora sovrummet ligger ett mindre sovrum som lämpar sig utmärkt till ett extra sovrum. Idag disponeras det mindre rummet som ett barnrum men kan likväl agera arbetsrum. Även här är takhöjden hög och ljusinsläppet mjukt från det stora fönstret med munblåst glas. Fina och välbevarade detaljer som stuckatur, listverk och spegeldörr.

Väggar: Målade vita

Golv: Slipat och behandlat originalbrädgolv

 

BADRUM

Rymligt badrum med ljusa ytskikt, utrustat med både badkar och tvättmaskin.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Vit klinker

 

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd som nås via hissen

 

FÖRENINGSBESKRIVNING

ALLMÄNT

Brf Furan 8 förvärvade fastigheten redan år 1981 och förvaltar idag 23 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt. Byggnadens totalyta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 2 589 kvm, varav 2 589 kvm utgör lägenhetsyta. Göteborgs hembygdsförbund tilldelade 2005 Bostadsrättsföreningen Furan 8 sitt byggnadsvårdspris "för kontinuerligt underhåll och förtjänstfull restaurering av ett exklusivt bostadshus".

 

FÖRVALTNING

SBC har hand om föreningens ekonomiska förvaltning.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Tv och bredband tecknas enskilt gentemot valfri leverantör.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Alternativt garageplats i närliggande viktoriagaraget.

 

GÅRD

Föreningens fastighet är helt fristående och därmed kan gå runt hela vägen. På framsidan finns det en välskött förträdgård med gräsmattor, rabatter och träd. På den södra sidan finns en mysig grillplats med möbler under tak. Hela fastigheten omgärdas av ett gjutjärnstaket i originalutförande.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Unikt för fastigheten är alla de gemensamma utrymmen som man som medlem i föreningen får ta del av. På första plan alldeles i trapphuset finns gästlägenheten med inte mindre än 4 sovplatser. Ett oerhört smidigt sätt att husera besökande sällskap. I källaren finns flera utrymmen som exempelvis ett biljardrum, en egen pub och ett välutrustat gym. I anslutning till gymdelen finns även en gemensam bastu. Ett stort snickeri med mängder av verktyg och material finns även det att tillgå i källaren. Många mindre utrymmen som cykelförvaring och trädgårdsbod finns även de i källaren.

Högst upp i huset i finns en stor gästabudssal med plats för större sällskap, idealisk för större tillställningar som fester, bröllop och barnkalas. Budsalen är klassiskt utformad med takbjälkar, fina fönster och ett angränsande kök. Närliggande finns även en större takterrass mot det grönskande berget med utsikt ner över staden. Både gästabudssalen och takterrassen kan nås med hiss från baksidan av fastigheten.

 

TVÄTTSTUGA

Den gemensamma tvättstugan nås via källaren och är utrustad med 3 tvättmaskiner och 2 torktumlare.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt ärende behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

EKONOMI

Brf Furan 8 är en välskött förening med en historiskt unik och välbevarad fastighet. Prioritet är att förvalta den vackra fastigheten och samtidigt bibehålla en god ekonomi.

De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet 2017 uppgår endast till 6,4 mkr vilket motsvarar en belåning om 2 537 sek/kvm bostadsyta, varav genomsnittet i Göteborg ligger på ca 6 000 sek/kvm. Det senaste arbetet med att åtgärda fasaden mot Viktoriagatan har inneburit att föreningen tagit upp nya lån om ca 2,5 msek och beräknad återstående kostnad är knappt 1 msek. En eventuell avgiftshöjning/kapitaltillskott från medlemmar har diskuterats men inget är beslutat.

I övrigt är inga avgiftsjusteringar beslutade.

 

RENOVERINGAR

Efter att föreningen köpt fastigheten i början av 1980-talet påbörjades en omfattande renovering av hela fastigheten som bland annat innebar att huset grundförstärktes, byte av stammar, byte av takplåt och rengöring av fasad. Stort fokus har genom åren legat på att underhålla det vackra trapphuset.

Föreningen har under åren utfört olika renoveringar och underhållsarbeten. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten under de senaste åren:

2017–2018: Renovering av den östra fasaden mot Viktoriagatan, under 2018 kommer arbetet att färdigställas med det runga burspråket på hörnet söder/östra fasaden. Arbetet har gjorts för att hindra inträngande fukt från att skada fasaden och innerväggar. Arbetet har delvis inneburit att torka ut fukt i ett par väggar.

2017: Renovering av fönster och fogar mot öster

2016: Brandskyddsförbättringar

2015: Hissrenovering i båda uppgångarna, förstärkning av inbrottsskydd i ytterdörrar samt målning av tak.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen planerar för att fortsatt behålla fastighetens goda skick och detta visar sig genom en underhållsplan som stäcker sig fram till 2040. Under 2018 återstår att slutföra arbetet med den östra fasaden. Under 2019 planerar man att renovera fasaderna mot söder och väster samt målning av fönstren mot söder.

I övrigt inga större underhåll planerade.

 

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea105 Kvm
Våning4
Driftkostnader6 975kr/år
FöreningFuran 8
Avgift/månad4 592:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten
EldstadÖppen spis (Fungerande)
BalkongGemensam balkong/Gemensam takterrass
FörvaringsrumVindsförråd
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda141 kWh/Kvm och år
Andel4.02%
Lgh.nr.00010
Lgh.nr. LMV1302

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1892
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme

Driftkostnader

El4 800kr/år
Sotning375kr/år
Försäkring1 800kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
6 975kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.