SÅLD
Linnéstaden, Sveagatan 24

Renoverad sekelskiftestrea högt upp i huset med genomgående planlösning och balkong i rakt västerläge! Hela 3,25 meter till tak, höga fönster med överljus, djupa nischer, stuckaturer, takrosetter, profilerade listverk och spegeldörrar. Bevarade brädgolv samt fiskbensmönstrad ekparkett i vardagsrummet, nyslipad och oljad i december 2017. Sovrum mot innergården, platsbyggda garderober från golv till tak. Stor hiss direkt till våningsplanet. Oerhört välskött förening med god ekonomi och låg belåning!

fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift3 925:–
Boarea81 Kvm
Andel4.17000%
Våning4 av 6

RUMSBESKRIVNING

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här kantras gatorna av små butiker, gallerier och bagerier i byggnader från tidigt 1900-tal. Så här 100 år senare är det svårt att föreställa sig en tid då området istället användes som betesmarker för officerarnas hästar. Ängen tillhörde då kronans mark och lydde under kommendanten på Älvsborgs slott, därav namnet. Först 1890 köpte Göteborgs stad marken och från förra sekelskiftet och ett decennium fram började bostadsområdet så som vi känner det idag växa fram. 

 

På hörnet av Sveagatan/Nordenskiöldsgatan reser sig föreningens vackra hörnfastighet. Uppförd 1903 är husets arkitektur en symbios mellan det förra och mer pompösa sekelskiftet ihop med det nättare formspråk som det tidiga 1900-talet förde med sig. Bakom husets port kan du på väg in i trapphuset skymta föreningens innergård. Vidare in i trapphuset tar en stor hiss dig hela vägen upp från entréplan till lägenhetens våningsplan, det näst högsta av husets fem originalplan. På detta våningsplan ligger smidigt nog även lägenhetens tillhörande förråd, oerhört praktiskt!

 

HALL

I samma stund som du gläntar på ytterdörren slås du av en imponerande takhöjd om hela 3,25 meter! Innanför dörren öppnar hallen upp sig med bra ytor för avhängning och förvaring. Rakt fram finns det plats för jackor, skor och byrå. Till höger om ytterdörren sträcker sig en platsbyggd garderob hela vägen från golv till tak och sväljer massvis med förvaring. På golvet i entrén ligger ett både praktiskt och snyggt marrakech klinker som i den inre hallen övergår i ett vitpigmenterat brädgolv. Längre in i hallen, intill köket, har man i en nisch låtit skapa en charmig bokhylla inramad av tidstypiska lister. Påtaglig sekelskiftescharm genom originalbrädgolv, höga fotlister, stuckaturer och profilerade listverk. 

Väggar: Målade

Golv: Klinker/Brädgolv

 

SOVRUM 1

Till vänster om hallen, bakom en bevarad spegeldörr, ligger det mindre av lägenhetens två sovrum. Idag används detta rum som barnrum men är stort nog att inrymma både större säng och skrivbord för den som önskar. Ett stort fönsterparti med överljus mot gården ihop med ett mindre fönster intill förstärker den redan påtagliga känslan av höjd, ljus och rymd. Finstämt med vitpigmenterade brädgolv och väggar målade i en fin mintgrön kulör. Tack vare fönster mot innergården är här dessutom helt knäpptyst.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv

 

BADRUM

I anslutning till den inre hallen ligger badrummet, inrett med vitt kakel på väggarna och mörkgrå mosaikklinker på golvet. Utrustat med toalett, duschhörna, kommod med ovanliggande handfat, spegel, tvättmaskin samt öppna hyllplan och ett extra spegelskåp för ytterligare förvaring. Infällda och dimbara spotlights ger bra belysning, dessutom behaglig golvvärme. Ovanför själva badrummet finns ett inbyggt förvaringsutrymme som gömmer undan det mesta man inte vill ska synas utan att ytan varken syns eller tar plats. 

Väggar: Kaklade

Golv: Mosaikklinker med golvvärme

 

KÖK

Utanför köksfönstret står gårdens stora träd om sommaren i full blom. Intill fönstret finns det plats för ett matbord och liksom i övriga rum imponerar takhöjden! Något som utnyttjats maximalt med skåpsluckor i vit högglans och mässingbeslag som sträcker sig nästan hela vägen upp till tak och löper längs med kökets två långsidor. För att skapa kontraster mot den annars monokroma färgsättningen har man låtit tapetsera en av väggarna i en mönstrad tapet från Boråstapeter. Ovanför bänkskivan av svartgrå laminat sitter infällda spotlights med dimmer och väggen pryds av ett sandfärgat mosaikkakel. Maskinell utrustning i form av induktionshäll, fläktkåpa, inbyggd varmluftsugn och micro samt integrerad diskmaskin och kyl/frys. 

Väggar: Målade/Tapetserade

Golv: Brädgolv

 

SOVRUM 2

Med fönster mot innergården ligger det större av sovrummen. Målade väggar i lugnande gråblå kulör framhäver snickerier så som stuckaturer och listverk. Dessutom djupa fönsternischer, gjutjärnselement, takrosett, spegeldörr, originalbrädgolv och 3,25 meter till tak! Längs med sovrummets ena vägg löper platsbyggda garderober från golv till tak och inrymmer gott om förvaring. I och med gårdsläget är här helt tyst och det stora fönstret med överljus kan tillåtas stå på glänt under årets ljumma sommarkvällar.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv

 

VARDAGSRUM

Lägenhetens hjärta och självklara samlingsplats! Stort och luftigt vardagsrum där takhöjden om 3,25 meter tillsammans med ljusinsläppet från höga fönster med överljus och glasade balkongdörrar, skapar en otrolig rymd! Här finns det plats för både soffgrupp och stort matsalsbord för 10-12 sittande gäster. Det raka västerläget ihop med lägenhetens höga läge i huset gör rummet oerhört ljust! Sekelskiftet gör sig påmint genom dekorativ takrosett, stuckaturer, höga fotlister, gjutjärnselement, profilerade listverk samt djupa dörrnischer. Golvet pryds av nyslipad och oljad fiskbensparkett som ger tyngd åt rummet. En gammal dörröppning har tagits fram och blivit en charmig bokhylla. 

Väggar: Målade

Golv: Oljad fiskbensparkett 

 

BALKONG

Helglasade pardörrar leder ut till balkongen i rakt västerläge med sol under större delen av dagen. Omgiven av svart smidesräcke och med härlig utsikt över Sveaplan och Sveagatan! 

 

Till lägenheten hör ett stort förråd beläget på samma våningsplan, cirka 8 kvm. 

SAMMANFATTNING AV BRF SVECIA

 

ALLMÄNT

För snart 30 år sedan närmare bestämt 1989 förvärvade bostadsrättsföreningen Svecia hörnfastigheten Kommendantsängen 5:11 med adress Sveagatan 24 och Nordenskiöldsgatan 5. Husets arkitektur från när byggnaden uppfördes 1903 får anses vara en perfekt symbios mellan det förra och mer pompösa sekelskiftet ihop med det nättare formspråk som det tidiga 1900-talet förde med sig. Föreningen är en väldigt gemytlig och familjär förening som engagerar sig mycket i sitt boende. Något som speglas i föreningens starka ekonomi och välskötta fastighet. Föreningen omfattar totalt 25 lägenheter med bostadsrätter i varierande storlekar och två lokaler med hyresrätt. I lokalerna bedrivs restaurang (ny hyresgäst från 1 maj) och frisörsalong.

 

FÖRVALTARE

För ekonomisk förvaltning tar föreningen hjälp av Revisorsringen. Företaget Bo & Son tar hand om fastighetsskötsel och städning.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är försäkrad genom Bostadsrätternas Fastighetsförsäkring. Försäkringen omfattar fullvärde och för styrelsens arbete finns en ansvarsförsäkring tecknad via samma bolag.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget de boende själva behöver göra.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Grundutbudet för TV från Comhem ingår i månadsavgiften. Internet tecknas enklast via Comhem eller Bredbandsbolaget som har dragits in huset (fiber), för detta tillkommer enskilt abonnemang.

 

PARKERING

I området gäller boendeparkering längs med gatorna i området (boendekort M) via Göteborgs stad. Kostnad ca 650 kr/månad.

 

INNERGÅRD

Föreningens trevliga innergård delas med två grannföreningar (Brf Sveaborg och Brf Sjöfararen) där en särskild gårdsgrupp sköter om innergården så den alltid hålls i fint skick. Här finns planteringar, sandlåda, sittgrupper och gemensam grill man får lov att låna.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen äger två tvättstugor varav den ena även nyttjas av grannföreningen i enlighet med servitut. Den tvättstugan som nyttjas av föreningen är stor och inrymmer tre tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Det är många i föreningen som har egna tvättmaskiner så tillgången på tvättider är god. Soprum och cykelförråd finns intill entréporten mot gatan.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi anses som mycket stabil med ett starkt positivt kassaflöde (cirka 300 tkr/år) och cirka 1,8 mnkr i kassan. Drygt 25 procent av årsomsättningen kommer från uthyrda lokaler i bottenplan vilket utgör en god grund i föreningens ekonomi. De långfristiga skulderna för bokslutet 2016 uppgår endast till cirka 6,9 mnkr vilket motsvarar en snittbelåning om 3 519 kr skuld/kvm bostadsyta som i sin tur kan jämföras med snittbelåningen i Göteborg som ligger på 6 000 kr skuld/kvm.

Under de senaste åren har föreningen gjort några större amorteringar på lånen och vid slutet av 2016 omförhandlades dessutom samtliga lån på ett fördelaktigt sätt till låga räntor. Resultatet har varit positivt genom åren och avgifterna oförändrade. Föreningen har en bra beredskap för kommande arbeten på fastigheten och inga avgiftshöjningar är planerade till följd av detta.

 

RENOVERINGAR

Föreningen arbetar efter en underhållsplan och har bra koll på sin fastighet i och med att man ägt byggnaden sedan 80-talet. Från det att föreningen förvärvade fastigheten har man gjort mycket med huset och utöver kommande fasadrenovering är det inga större renoveringar planerade. 1983 genomgick fastigheten en sk ROT-renovering då samtliga VA-stammar i kök och badrum renoverades. Samma år byttes även elstammarna i huset. 1990 installerades hiss. 2001 putsades fasaden mot gården om. 2003-2004 renoverades trapphuset. 2010 genomfördes ommålning av tak. 2014 installerades nya säkerhetsdörrar i tidstypisk stil och en OVK-besiktning gjordes. 2014-2015 byggdes nya balkonger mot Sveagatan (bekostades av medlemmarna själva) och under 2015 målades fönstren om. Under 2018 har automatisk belysning på varje våningsplan installerats på Sveagatan.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Fastigheten kommer under hösten 2018 genomgå en fasadrenovering där man ämnar byta ut en del fogar samt genomföra fönsterbyten mot gatan i enlighet med underhållsplanen. Ingen avgiftsförändring är planerad till följd av detta.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2016. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea81 Kvm
Våning4 av 6
Driftkostnader5 000kr/år
FöreningSvecia
Avgift/månad3 925:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, TV (grundutbud)
BalkongBalkong i rakt västerläge
FörvaringsrumFörråd på samma våningsplan
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda129 kWh/Kvm och år
Andel4.17000%
Lgh.nr.13
Lgh.nr. LMV1401

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1903
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk (endast frånluft)
Tv- InternetutbudFiber via Bredbandsbolaget eller ComHem

Driftkostnader

El3 500kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 000kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.