SÅLD
Linnéstaden, Linnégatan 52

Totalrenoverad vindsfyra på 114 kvm med hela tre sovrum vända mot en av Göteborgs kanske mest populära innergårdar! Högst upp i ståtlig fastighet anno 1905 stoltserar lägenheten med imponerande takhöjd, takbjälkar, murstockar och stora takfönster. Genomgående planlösning med vardagsrum och kök i social öppen planlösning vända mot Västra Göteborgs paradgata! Stabil förening med stora hyresintäkter och låg belåning, bredband inkluderat i avgiften. Hiss hela vägen upp och eventuell möjlighet till takterrass!

Budgivning dold
fakta
Antal rum4 rum och kök
Avgift5 423:–
Boarea114 Kvm
Andel5.68235%
Våning6 av 6

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här kantras gatorna av små butiker, gallerier och bagerier i byggnader från tidigt 1900-tal. Så här 100 år senare är det svårt att föreställa sig en tid då området användes som betesmarker för officerarnas hästar. Ängen tillhörde då kronans mark och lydde under kommendanten på Älvsborgs slott, därav namnet. Först 1890 köpte Göteborgs stad marken och från förra sekelskiftet och ett decennium fram började bostadsområdet så som vi känner det idag växa fram.  

Innanför de välbevarade fastigheterna längs med Linnégatan 52-62 ligger en av Göteborgs kanske mest populära innergårdar. En stor och trivsam gård med flera sittgrupper, lekplatser, dagis, tvättstuga, cykelparkering och förrådshus. Här i första huset i kvarteret ligger denna vindslägenhet full av karaktär! Med synliga takbjälkar, murstockar och stora takfönster för ett fantastiskt ljusinsläpp, välkomna in!

 

HALL

En halv trappa upp från huvudentrén mot Linnégatan tar hissen dig hela vägen upp till våning 6! (trapphuset och hissen nås även via innergården, då helt utan trappsteg). Innanför ytterdörren väntar en möblerbar hall med plats för ytterkläder och skor. Ytterhallen öppnar sedan upp sig till en större innerhall, varifrån lägenhetens alla rum nås. Typiska vindsattribut i form av takfönster, takbjälkar och murstockar. Fantastiskt ljusinsläpp!

Väggar: Målade 

Golv: Terracottafärgat klinker, övergår till ekparkett

 

SOVRUM I

Direkt till vänster om ytterhallen ligger det första av lägenhetens tre sovrum. Detta rum används idag som gästrum och inrymmer både dubbelsäng och skrivbord utan att det känns trångt. Trivsamt med fönster mot innergården och synlig murstock. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

SOVRUM II

Det mindre av sovrummen används idag som barnrum men är stort nog att även inrymma en större säng. Charmigt rum med lekfulla vinklar och fönster mot den mysiga innergården. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

SOVRUM III

Det största sovrummet hittar vi längst in i lägenheten, privat och avskilt från övriga rum. Med två stora fönster mot innergården, fönsterbräden i sten och stor klädkammare som inrymmer massor av förvaring! I och med gårdsläget är här helt tyst och de två fönstren kan tillåtas stå på glänt under årets ljumma sommarkvällar.

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

TAKTERRASS

(Ägarna har i skrivande stund låtit ansöka om bygglov för en takterrass. Detta skulle innebära att en del av sovrummet skulle tas i anspråk för byggnationen. När bygglovet är klart skall förslaget också godkännas av övriga medlemmar i föreningen innan byggnation kan påbörjas)

 

VARDAGSRUM

Murstock och ett större glasparti avgränsar hallen från vardagsrummet som är stort och luftigt med imponerande takhöjd, takbjälkar, fönsterbräden i sten och fönster i rakt västerläge med utsikt över Linnégatan. Delvis öppen social planlösning mot köket, gott om plats för både soffgrupp och stort matsalsbord. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

KÖK

Stilfullt kök i vinkel renoverat så sent som vid årsskiftet 2016/2017. Släta skåpsluckor i vitt inrymmer bra med förvaring och blir en snygg kontrast mot den mörkare bänkytan i svart sten. Fint ljusinsläpp från takfönster samt fönster mot Linnégatan med utsikt. Maskinell utrustning i form av stor induktionshäll, fläkt, inbyggd ugn och micro, integrerad diskmaskin, vinkyl samt hel kyl och frys.

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

BADRUM

Oerhört smakfullt renoverat badrum (2015) med mycket stilfulla och sobra material- och färgval. Badrummet är fullutrustat med både badkar, dusch, WC, tvättställ och tvättmaskin från Elektrolux 2016.

Väggar: Kakel

Golv: Klinker (underliggande golvvärme)

 

Till lägenheten hör ett förråd på ca 7 kvm, placerat i gårdshuset.

 

SAMMANFATTNING AV BRF KARL XII

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Karl XII förvärvade fastigheten Kommendantsängen 4:1 2002 och upplåter idag 20 bostadsrättslägenheter (yta 2 437 kvm) och tre lokaler (total yta 298 kvm) som ägs av föreningen. Fastigheten uppfördes 1905 och består av ett flerbostadshus på hörnet av Linnégatan 52 och Majorsgatan 12.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRVALTARE

För den ekonomiska och tekniska förvaltningen tar föreningen hjälp av HSB.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Basutbud för TV via ComHem ingår i månadsavgiften. Föreningen har även tecknat ett gruppavtal för ComHems bredbands-tjänst, så nu ingår även bredband (fiber) i månadsavgiften.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 600 sek/månad.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje ansökan behandlas separat av styrelsen.

 

INNERGÅRD

Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Karl XII som tillsammans förvaltar den mysiga innergården som är en av de största och mest populära innergårdarna i Linné. En stor grön oas där det under sommartid finns tillgång till diverse utemöbler och grillmöjligheter. Den ursprungliga beläggningen av kullersten och gatsten har tagits fram och återlagts, dessutom härliga gräsytor och planteringar. På gården finns det även en förskola (2-5 år) med tillhörande lekplats, tvättstuga, fastighetsexpedition, cykelställ samt soprum med källsortering.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det i gårdshuset en välutrustad tvättstuga där bokning sker via ett elektroniskt bokningssystem. I tvättstugan finns det 4 st tvättstationer som vardera innehåller två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkrum. Dessutom finns det mangel och en grovtvättstuga för mattor och större textilier. På gården finns det också cykelställ och soprum.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi bedöms vara mycket god och stabil med ett starkt positivt kassaflöde. De långfristiga skulderna för bokslutet 2016 uppgår till cirka 5,2 msek vilket motsvarar en belåning om låga 2 335 kr skuld/kvm bostadsyta, kan jämföras med snittbelåningen i Göteborg som ligger på 6 000 kr skuld/kvm. Föreningens tre hyreslokaler bidrar med ca 36% av de totala intäkterna, vilket är ett stort bidrag till föreningens goda ekonomi. Avsättning till underhållsfond sker med belopp överstigande snittet för motsvarande fastigheter/föreningar. Även årsavgifterna understiger snittet och ligger på 471 kr/kvm bostadsyta.

Vid förvärvet av fastigheten 2002 ombildades inte alla lägenheter till bostadsrätter utan ett antal medlemmar valde att bo kvar med hyresrätt. Dessa hyresrätter är nu samtliga sålda och ombildade till bostadsrätter och pengarna har använts till att dels amortera ner föreningens lån, dels till investeringar i fastigheten. Lån amorterades senast i januari 2016 med 900tkr och i januari 2017 med 500 tkr.

 

RENOVERINGAR

Under slutet av 1970-talet (1979-80) genomfördes en ROT-renovering då stammar och avlopp byttes ut. På 1990-talet byggdes vindslägenheter och hiss nyinstallerades. Nytt styrsystem/hydraulik till hissen 2010. En omfattande renovering av fastighetens fasad, fönster och balkonger genomfördes under 2008. Dessutom lade föreningen 2008 ned mycket pengar och stor möda på att återställa föreningens två trapphus i tidsenligt nyskick. Resultatet var över förväntan med ny färgsättning, renoverade golv och entréport, helt ny entré, ny belysning osv. Även porttelefon-anläggningen byttes ut i samband med trapphusrenoveringen. Vidare har samtliga radiatorer setts över 2008 och hela värmesystemet injusterats 2010 med avseende att minska energikostnaderna. En OVK-besiktning samt energibesiktning har även genomförts i fastigheten 2015. Under 2016 genomfördes spolning av stammar och avlopp samt avvägning/mätning av fastighetens rörelse. Mätningen visade på minimala rörelser likt tidigare.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Fasadrenovering och takbyte planeras att genomföras under 2019. Projektet är budgeterat i underhållsplanen, föreningen kommer ta upp nya lån för finansiering. Renoveringen omfattar omfogning av fasad, byte av fönster på vindsplan samt renovering av övriga fönster, målning balkonger och landgångar samt takbyte.

Innergården genomgår just nu en omfattande upprustning.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-05-11 och årsredovisning för 2016. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum4 rum och kök
Boarea114 Kvm
Våning6 av 6
Driftkostnader7 680kr/år
FöreningKarl XII
Avgift/månad5 423:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband och TV
BalkongEventuell möjlighet till att bygga takterrass
FörvaringsrumFörråd i gårdshuset
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda164 kWh/Kvm och år
Andel5.68235%
Lgh.nr.22-3458-1-20-3
Lgh.nr. LMV1601

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring4 080kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
7 680kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.