SÅLD
Vasastaden, Erik Dahlbergsgatan 56 B

Landshövdingeidyll inbäddad i grönska! 48 välplanerade kvadrat i fastighet från 1914. Egen ingång vittnar om att detta en gång i tiden var föreningens portvaktarbostad. Ljust och luftigt med bevarade brädgolv (nyslipade), framtagen tegelvägg och stora spröjsade fönsterpartier mot föreningens förträdgård på framsidan och den pittoreska trädgården på baksidan. Sovalkov med framtagen tegelvägg. Stort kök med massor av förvaring och plats för rejält matsalsbord! Stabil bostadsrättsförening med stort engagemang och välskött ekonomi. Bredband ingår i avgiften!

Budgivning dold
fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 627:–
Boarea48 Kvm
Andel6.35%
Våning1 tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Bara några kvarter upp från Vasaplatsen nås den övre delen av Erik Dahlbergsgatan, en idyllisk plats i staden som kantras av välbevarade landshövdingehus i mörkt trä med stora kulturhistoriska värden och pittoreska förträdgårdar. Landshövdingehuset på Erik Dahlbergsgatan 56 ritades av arkitekt Johan Jarlén och uppfördes 1914. Präglat av nationalromantikens ideal kännetecknas gatans landshövdingehus av bottningar i rött tegel, övervåningar klädda med brun lockpanel, burspråk av trä och branta tegeltäckta sadeltak. Erik Dahlbergsgatan namngavs 1882 till minne av greve Erik Dahlbergh som levde på 1600-talet. Erik Dahlbergh var en viktig person i dåtidens Göteborg då han bland annat gjorde ritningarna till Skansen Lejonet och Skansen Kronan. 

 

 

ENTRÉ

Du välkomnas av en prunkande förträdgård med gräsytor, växtlighet, planteringar och inte minst föreningens två syrenträd som givit namn till föreningen. Ingången pryds av gammaldags gatsten och leder dig fram till den något indragna och rundbågade portalen. Bakom portens massiva pardörrar i trä nås gården rakt fram och lägenhetens egna lilla trapphus till vänster.

 

HALL

Vackra pardörrar i mörkt trä och spröjsade glaspartier leder in till det lilla trapphuset med tidsenlig panel och trappräcken. Här finns det plats att ställa av sig skorna så du på så vis slipper slita på brädgolven inne i lägenheten. Innanför nästa dörr väntar hallen med plats för avhängning rakt fram och förvaring i två garderober intill badrummet. 

Väggar: Målade (Jotun "ljus antikgrå")

Golv: Originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM/SOVALKOV

Till vänster om hallen ligger vardagsrummet. Så snart du tagit av dig skorna dras blicken snart mot det jättelika fönsterparti som dominerar rummet. Utanför de spröjsade fönstren står förträdgårdens växtlighet i full blom. På andra sidan gatan rakt framför lägenhetens fönster reser sig träden höga in emellan två trähus på var sida, alltså - ingen insyn. Ljust och luftigt med cirka 2,80 meter till tak. Väggarna är målade i Jotuns "ljus antikgrå", en ljus varmgrå ton som framhäver rummets snickerier. På golvet ligger brädgolv i original som slipats och behandlats med hårdvaxolja för en slittålig yta. I sovalkoven har tegelväggen plockats fram och i en nisch får det lilla nattduksbordet plats. 

Väggar: Målade (Jotun "ljus antikgrå")

Golv: Originalbrädgolv

 

KÖK

Med fönster mot den otroligt välskötta trädgården ligger köket. Ovanligt stort med massor av förvaringsytor och plats för ett stort matsalsbord. Takhöjden om 2,80 meter tas tillvara genom dubbla rader av överskåp. De speglade skåpsluckorna och det fasade kaklet går i vitt medan bänkskivan är i mörk laminat med infälld induktionshäll och diskho. I övrigt är köket utrustat med ugn, fläkt, micro, diskmaskin samt kyl/frys. 

Väggar: Målade (Jotun "washed linen")

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Helkaklat badrum med väggarna klädda i ljust kakel och golvet belagt med vitt klinker. Fönster mot gården. Badrumsmöbler i form av toalett, kommod med ovanliggande handfat, spegelskåp, vikbara duschväggar, handduksvärmare och tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade

Golv: Klinker

 

ÖVRIGT

Hos föreningen är lägenheten registrerad som 1 rok.

Till lägenheten hör ett källarförråd. 

 

Sammanfattning av Brf Syrenen nr 9

 

ALLMÄNT

Fastigheten Vasastaden 24:9 med adress Erik Dahlbergsgatan 56 bebyggdes år 1914 och ägs sedan 1995 av bostadsrättsföreningen Syrenen nr 9. Fastigheten består av ett landshövdingehus med totalt 8 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt, samt en lokal som idag används till övernattningslägenhet. Övernattningslägenheten ger ett stort mervärde för de boende plus att den kan generera betydande intäkter till föreningen i framtiden. Lägenheterna i huset är fördelade på 1st 1 rok, 2st 2 rok, 2st 3 rok och 3st 4 rok. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 760 kvm lägenhetsyta.

 

FÖRVALTNING

Föreningen förvaltar den tekniska delen själva medan den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum).

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen i A-trapphuset sköts av två medlemmar i föreningen.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Föreningen har tecknat ett kollektivt avtal med Telia avseende bredband (fiber) och TV som ingår i månadsavgiften. Avtalet gäller till och med juni år 2022.

 

PARKERING

Föreningen äger inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad cirka 650 kr/månad.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

INNERGÅRD

Huset på Erik Dahlbergsgatan 56 ingår i ett så kallat storgårdskvarter, omgivet av grannskapets vackra fastigheter och prunkande grönska. På framsidan av fastigheten har föreningen en förträdgård försedd med träd, buskar, gräsytor och planteringar. På baksidan av fastigheten ligger den otroligt välskötta gården med ringlande stengångar samt massvis av buskar, träd och planteringar. Här finns även mysiga sittgrupper för medlemmarna att nyttja.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det förutom de ovan nämnda gårdsytorna en gemensam övernattningslägenhet som medlemmarna får lov att hyra för 100 kr/person och natt.

 

TVÄTTSTUGA

I fastigheten finns ingen gemensam tvättstuga utan alla lägenheter har egna tvättmaskiner.

 

EKONOMI

Brf Syrenen nr 9 är en bostadsrättsförening med stort engagemang vilket speglas i dess goda ekonomi och välskötta fastighet. De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet för 2017 till cirka 3,3 mkr vilket motsvarar en belåning om 4 379 kr skuld/kvm boyta. Den genomsnittliga belåningsgraden bland bostadsrättsföreningar i Göteborgs innerstad ligger på 6 000 kr skuld/kvm boyta.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift (1138 kr) och pantsättningsavgift (455 kr) betalas av köparen.

Ekonomin är stabil och i dagsläget finns inga beslut tagna på att ändra månadsavgifterna.

 

RENOVERINGAR

Föreningen har under åren utfört löpande renoveringar och underhållsarbeten på fastigheten. För att säkra det yttre underhållet av föreningens byggnad följer man en underhållsplan som upprättades 2009 och sträcker sig fram till 2039. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts på fastigheten:

2018 Service av vissa fönster efter besiktning tidigare år samt spolning av vatten- och avloppssystemet. 2017 Installerade föreningen fiber via Telia och genomförde fönsterinventering. 2016 Bättringsmålades delar av plåten på taket. 2015 Genomfördes en OVK-besiktning. 2014 Målades fasaden om med linoljefärg. 2013 Dränerades det mot framsidan och gjordes stenläggning vid entrén. 2010-2011 Målning av plåttak, byte av cirkulationspump för varmvatten och byte av termostatventiler till radiatorerna. 2008 Spolning av VA-systemet. 2003 Ommålning av fasad, dränering mot gårdssidan.

 

ÖVRIGT

Som medlem i föreningen ansvarar man för trädgårdsskötsel 2 veckor per hushåll cirka 2 gånger om året. Då hjälper man till med gräsklippning, snöskottning etc.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-08-14 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea48 Kvm
Våning1 tr
Driftkostnader4 200kr/år
FöreningBrf Syrenen nr 9
Avgift/månad2 627:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband och TV
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
Andel6.35%
Lgh.nr.00001

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1914
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudFöreningen har tecknat ett kollektivt avtal med Telia där bredband och tv ingår i avgiften. Avtalet gäller fram till juni år 2022.

Driftkostnader

El2 400kr/år
Försäkring1 800kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
4 200kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.