SÅLD
Haga, Sprängkullsgatan 9

Högst upp i ikoniskt trähus i mysiga Haga! Välplanerade 78 kvm, med stort kök, herrgårdshall, fina ytskikt och förmodligen bästa läget i stadsdelen! Sov med fönstret öppet och hör fåglarna kvittra i bigarråträdet utanför! Idyll!

fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift4 856:–
Boarea78.3 Kvm
Andel1.50946%
Våning2/2

Lägenhetsbeskrivning

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och namnet kommer från de hagar som fanns här på 1600-talet. Numera är Hagas bilfria gator kantade av små kaféer och butiker insprängda i de Göteborgstypiska landshövdingehusen.

Kvarteren planlades redan i mitten av 1600-talet som Göteborgs första förstad på order av drottning Kristina.

Under åren har människor slagits för att få behålla vår numera ikoniska stadsdel. Dess gatstensbelagda innergårdar, men riklig växtlighet och pittoreska uteplatser. Föreningen är stor och har 66 lägenheter och 5 kommersiella lokaler, gemensamma utrymmen såsom festlokal, övernattningsrum, två tvättstugor, gym och bastu.

Lägenheteten ligger endast två våningar upp men ändå högst upp i huset! Med fantastiskt gårdsläge åt båda håll skapas en helt lugn och tyst oas.

 

Hall

Rymlig hall med plats för ordentlig avhängning, dessutom finns här fyra garderober på väg in mot vardagsrummet!

Golv: Parkettgolv

Väggar: Målade

 

Kök

Väl tilltaget kök med stora höga fönster mot innergård! Här finns plats för stort matbord. Skåp i bok. Maskinell utrustning i form av spis och ugn, fullstor diskmaskin och delad kyl och frys samtliga i rostfritt utförande.

 

Golv: Parkettgolv

Väggar: Målade

 

Sovrum I

Bredvid köket ligger lägenhetens ena sovrum. Stort och högt fönster mot innergård, plats för ytterligare garderober om så önskas.

Golv: Parkettgolv

Väggar: Målade

 

Sovrum II

Det större av de två sovrummen används idag som barnrum, här finns en fransk balkong i söderläge ut mot innergården utanför. Längs ena väggen löper en garderobsvägg med 4 garderober.

Golv: Parkettgolv

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Stort vardagsrum med två stora fönsterpartier mot innergård. Rummets utformning görs sig väl lämpat för att dela av till en klädkammare för den som önskar!

Golv: Parkettgolv

Väggar: Målade

 

Badrum

Rymligt badrum med badkar, WC, tvättställ och översittande spegelskåp. Här finns även högskåp för ytterligare förvaring.

Golv: Plastmatta

Väggar: Kaklade

 

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 9 kvm 

Sammanfattning av BRF Herkules 1987

ALLMÄNT

Föreningen BRF Herkules bildades 1987 och äger fastigheterna Haga 28:4 och Haga 28:9 med adresserna Sprängkullsgatan 9-13, Haga Nygata 26-32, Haga Östergata 27-29 samt Husargatan 10-12. Föreningen består av 66 lägenheter och 5 hyreslokaler. Lokalerna som har ett attraktivt läge längs med populära Haga Nygata ger föreningen en stor del av sina intäkter.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av HSB.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen är utlagt på entreprenad.

 

TV/Bredband

Kabel-TV via Com Hem (grundutbud ingår i avgiften). Telia Fiber finns indraget i huset men abonnemang tecknar varje lägenhetsinnehavare själv.

 

PARKERING

Föreningen hyr 39 parkeringsplatser i garaget i Axess-huset med adress Södra Allégatan 6. P-Bolaget administrerar uthyrningen av dessa till föreningens medlemmar. Kön brukar vara förhållandevis kort.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person godkänns ej medlemskap i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har två mysiga och pittoreska innergårdar. Gårdarna är prydligt gatstensbelagda och rikligt med växlighet. Flera olika sittgrupper som fritt kan nyttjas av föreningens medlemmar!

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen tillhandahåller flera gemensamma utrymmen. En gästlägenhet (går att hyra för 200 kr/natt), föreningslokal (festlokal) med kök, snickarbod, gym, bastu, solarium, Barnvagnsförråd och cykelrum.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har två tvättstugor på markplan med tre stora tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp, mangel samt strykutrymme.

 

EKONOMI

Ca 30% av intäkterna kommer från föreningens lokaler i bottenplan. Föreningen har tidigare genomfört ett kapitaltillskott som gjorde att föreningen minskade sin belåning. Föreningens avgifter har varit oförändrade sedan 2001 men höjdes inför 2015 med ca 2,5 % då man tog upp nya lån för att finansiera saneringen av hussvamp i fastigheten på Haga Nygata. Avgifterna höjdes sedan igen med 2,5% (på driftdelen) fr.o.m april 2017. Det totala taxeringsvärdet uppgår till ca 106 Mkr varav ca 60 Mkr avser byggnad och ca 46 Mkr mark. Det finns inga planer på att förändra avgifterna i dagsläget.

Vid årsskiftet 15/16 fick föreningens medlemmar möjlighet till frivilligt ägartillskott. I praktiken innebär detta att avgifterna kommer att delas in i en drifts- och en kapitaldel och att varje medlem därmed får möjlighet att påverka sin egen avgift. Pengarna som föreningen får in från medlemmarna i form av frivilligt kapitaltilkott används för att amortera på lånen.

Föreningen bedömer att de har en stabil ekonomi med bra kassalikviditet. De bedömer att de har fullgod beredskap att möta kommande underhåll på kort och lång sikt. Inga avgiftshöjningar är planerade.

 

RENOVERINGAR

Föreningen har under åren utfört renoveringar och underhållsarbeten. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten under de senaste åren:

1989 genomgick fastigheten en omfattande renovering. Då byttes/renoverades tak, stammar, el, trapphus och fasaden. Föreningen följer en trettioårig underhållsplan som upprättades 2001. Under 2006 såg man över ventilation, spolade avloppsstammarna samt målade trapphus. Under 2009 genomförde föreningen underhåll av tak, 2014 målade man om tak och fasad på landshövdingehusen längs med Haga Nygata samt sprängkullsgatan 7-13. Under 2015 har man arbetat med att få bort hussvampen från fastigheten på Haga Nygata, arbetet är nu avslutat. Total kostnad för saneringen av hussvamp blev ca 27 Mkr, vilket finansierades med upptagande av nya lån våren 2015. Under förra året genomfördes en OVK-besiktning och alla centrala fläktar på taket byttes ut efter det.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen planerar att behålla fastighetens goda skick och följer därför en underhållsplan.

Inga större underhåll kommer att ske under de närmsta 10 åren mer än enklare ommålning av fasader och tak nästa år och allt finns det avsatta medel till.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-08-31och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea78.3 Kvm
Våning2/2
Driftkostnader6 300kr/år
FöreningHerkules 1987
Avgift/månad4 856:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda156 kWh/Kvm och år
Andel1.50946%
Lgh.nr.18
Lgh.nr. LMV1202

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1886
Byggnadsår kommentarOmbyggnadsår 1990
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El4 800kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
6 300kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.