SÅLD
Linnéstaden, Kastellgatan 24

En trappa upp i fantastiskt sekelskifteshus ligger denna oerhört bra planerade 4:a med tre sovrum och öppenhet mellan vardagsrum och kök. Exceptionellt lågt belånad förening med oerhört låga avgifter och intäkter från 8 hyreslokaler och 3 hyresrätter och egen solpark på taket! Dessutom cirka 3 meter till tak, stuckatur, takrosett, höga fotlister, profilerade listverk och originalgolv. Höga fönster mot lugna Kastellgatan i väster med närhet till pulsen men ändå avskilt och lugnt! Bredband ingår i avgiften.

fakta
Antal rum4 rum och kök
Avgift1 962:–
Boarea92 Kvm
Andel2.93
Våning1 tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

I korsningen av Kastellgatan 24 och Övre Husargatan 21 ligger Brf Anno 1905's drygt 100 år gamla hörnfastighet, lika vacker då som nu. Har du högt ställda krav på föreningens ekonomi? Då kommer du inte bli besviken! Föreningen har endast 2,8 MSEK i skulder, motsvarande 834 sek skuld/kvm bostadsyta. Föreningens åtta lokaler bidrar med ca 40% av den totala årsomsättningen och utgör därmed en mycket stabil grund i föreningens starka ekonomi. Dessutom har föreningen hela tre hyresrätter kvar! Förutom allt detta lät man som första förening i Göteborg 2016 installera ett eget solcellsverk på taket för att kunna producera sin egen el! Här flyttar du in i en oerhört aktiv och engagerad förening som månar om både husets och de boendes välmående och framtid!

 

Hall

Hall med goda avhängningsmöjligheter (två hatthyllor och två skoställ) och plats för mindre möblemang i charmig dörrnisch.  Förutom den yttre delen av hallen med plats för avhängning etc finns en inre passage som leder till lägenhetens alla rum. Tre sovrum mot gården och vardagsrum och kök mot gatan.

Golv: Brädgolv i original (vitlaserat)

Väggar: Målade

 

Kök

Rymligt kök med stor öppen matplats i öppen planlösning med vardagsrummet. Klassiskt vitt kök med ramluckor och vitrinskåp därtill harmoniserande bänkskiva i körsbär. Köket har gott om skåp och bra med arbetsytor. Maskinparken består av ugn/spis från SMEG (2018) Diskmaskin från Electrolux (2018), Kyl och Frys från Electrolux och inbyggnads micro.  

Golv: Brädgolv i original (vitlaserat)

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Med stora höga fönsterpartier djupa nischer och västerläge och en optimal layout blir vardagsrum och kök lägenhetens hjärta, det är här livet pågår. Takhöjden och rummets inramning av både profilerade listverk och stuckaturer ger karaktär och rymt till rummet.

Golv: Vitlaserat originalbrädgolv

Väggar: Målade

 

Sovrum I

Master bedroom med bra storlek som lätt rymmer en dubbelsäng. Här finns en garderobsvägg med 5 garderober och utgång till lägenhetens balkong.

Golv: Brädgolv i original (vitlaserat)

Väggar: Målade

 

Sovrum II

Ett barnrum med charmiga vinklar, bra med förvaring i dubbelgarderob och plats för 120 säng och skrivbordshörna.

Golv: Brädgolv i original (vitlaserat)

Väggar: Målade

 

Sovrum III

”Runda rummet” Lägenhetens charmigaste rum, med runda hörn och egen klädkammare! Detta rum har tidigare varit trapphus, därav dess runda form.

Klädkammaren är inredd och optimalt planerat med ett platsbyggt Elfa-system.

Golv: Vitlaserad parkett

Väggar: Målade

 

Badrum

Stilrent badrum med WC, duschhörna, tvättpelare, tvättställ i kommod och översittande spegelskåp för optimala förvaringsförutsättningar.

Golv: Grå klinker

Väggar: Vitt kakel

 

Övrigt:

Till lägenheten finns ett källarförråd.

FÖRENINGSBESKRIVNING

 

ALLMÄNT

Brf Anno 1905 är en av Linnéstadens mest solida och starkaste föreningar med en ekomoni få kan mäta sig med. Föreningen förvärvade fastigheten Kommendantsängen 6:8 med adresserna Övre Husargatan 21 och Kastellgatan 24 för drygt 20 år sedan, år 1997. Föreningen upplåter idag totalt 42 lägenheter varav 39 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt. Föreningen har dessutom 8 hyreslokaler som sammanlagt bidrar med ca 40 % av den totala årsomsättningen.

Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 3 919 kvm, varav 3 360 kvm utgör lägenhetsyta och 559 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTNING

Föreningens ordförande och kassör har i huvudsak handlagt föreningens förvaltningsfrågor. Den ekonomiska förvaltningen sköts i sin helhet av Jonnerö Consulting AB och fastighetsskötseln sköts av firman Peters Helt och Rent AB. Föreningen har dessutom en egen trädgårdsmästare som tar hand om alla växtligheter på gården.

Föreningen är medlemmar i SBC och kommer enligt beslut fortlöpa sitt medlemskap.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

FiberLAN (100Mbit) inklusive IP telefoni via Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Kabel-tv (basutbud) via Com Hem ingår också i avgiften.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 650 sek/månad.

 

INNERGÅRD

Föreningens egna trädgårdsmästare ser till att innergården är välkomnande och trivsam med planteringar, blommor och växter. Dessutom finns här trädgårdsmöbler och grillmöjligheter som medlemmarna får nyttja.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Inom föreningen finns det två gemensamma tvättstugor, förvaring för cyklar på gården eller i källaren samt ett mycket välskött soprum med källsortering som delas med grannföreningen.

 

TVÄTTSTUGA

I källaren snett över gården finns den gemensamma tvättstugan som är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel. Intill den större tvättstugan finns också en expresstvättstuga utrustad med en tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Här brukar det vara väldigt lätt att få tvättid. Tvättiderna bokas smidigt via en app i telefonen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi är exceptionellt god med en mycket låg belåningsgrad. I samband med att två av föreningens hyresrätter tidigare ombildats kunde föreningen amortera av på sina lån ytterligare. De långfristiga skulderna uppgår nu enligt bokslutet för 2017 till cirka 2,8 msek vilket motsvarar cirka 834sek skuld/kvm bostadsyta. Detta kan jämföras med genomsnittet i Göteborgs stad som ligger på ca 6000sek skuld/kvm. Räntorna ligger rörligt med en genomsnittlig räntesats på 0,95%.

Den dolda tillgång som de återstående tre hyresrätterna utgör fungerar som ett skyddsnät för föreningen och gör det möjligt för dem att både hålla fastigheten i gott skick och samtidigt fortsätta hålla låga avgifter under kommande år.

Avgifterna i föreningen har sänkts i omgångar mycket tack vare de åtta lokalerna som står för en stor del av de löpande intäkterna samt de kvarvarande hyresrätterna. Hyresrätterna utgör en dold tillgång som kommer att stärka den redan mycket goda ekonomin den dagen de säljs. Årsavgifterna sänktes 2008 med 20% och 2010 med ytterligare 25%. Årsavgifterna ligger nu på låga 255 sek/kvm vilket är en tredjedel av snittet i området. Föreningens ekonomi är så pass god att man årligen dessutom har bjudit sina medlemmar på en till två avgiftsfria månader.

Föreningen planerar i dagsläget inga avgiftshöjningar.

 

RENOVERINGAR

För att föreningen på lång sikt skall kunna säkerställa och upprätthålla fastighetens fina skick låter man löpande utföra renoveringar och underhåll på byggnaden. Föreningens paroll är att "Vår fastighet skall vara ren, hel, trygg och fungerande".

- Under mitten av 2016 påbörjades installationen av föreningens 300kvm stora solcellsverk som har visat sig vara en fin investering. Solpanelerna producerar el som i första hand används i fastigheten för att täcka föreningens behov. Överskottet säljs vidare till Falkenberg Energi. Föreningen får dessutom elcertifikat för all producerad el, vilka säljs på marknaden för elcertifikat.

- 2016 innefattade dessutom balkongbyggnation för de medlemmar som beställde och själva finansierade detta. De fina smidesräckena gav ett ytterligare lyft till fastighetens exteriör.

- Under 2014 målades taket om.

- Innergården har fått ett helt nytt utseende efter en total ombyggnad. Dessutom har förbättringar skett på de gemensamma utrymmena och i hyreslägenheterna.

- Hissen i A-uppgången har renoverats för att hålla högre tillförlitlighet.

- Hela huset är utrustat med automatiska dörröppnare vilket smidiggör framkomligheten.

- Stambyte 1984

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen har noga koll på grundförhållandena och mäter husets rörelse tillsammans med en konsult. Eventuellt kan en grundförstärkning bli aktuell, men inga beslut är tagna. Inom kort planeras byte av fläktar på taket för effektivare ventilation. Föreningen ser även på att renovera rörstammarna i huset med en sk relining.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-11-02 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum4 rum och kök
Boarea92 Kvm
Våning1 tr
Driftkostnader6 600kr/år
FöreningBrf Anno 1905
Avgift/månad1 962:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV, Bredband
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda128 kWh/Kvm och år
Andel2.93
Lgh.nr.28
Lgh.nr. LMV1101

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem, Fiber från Bredbandsbolaget

Driftkostnader

El4 800kr/år
Försäkring1 800kr/år
Total driftkostnad 6 600kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.