SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 B

45 kvm tidlös charm, med ett av Göteborgs vackraste fönsterpartier. Med framtagna plankgolv, nymålade ytskikt och omsorgsfullt målade lister och snickerier, har man tagit tillvara på lägenhetens fulla potential. Originaldetaljer som stuckaturer, höga fotlister och profilerade spegeldörrar, i en enastående, lågt belånad och stabil bostadsrättsförening.

Budgivning dold
fakta
Antal rum1 rum och kök
Avgift2 256:–
Boarea45 Kvm
Andel3.00060%
Våning1 tr

Lägenhetsbeskrivning

Brf Stinsen är en av Göteborgs mest populära bostadsrättsföreningar, kan det ha att göra med att man sedan långt tillbaka valt att bevara originaldetaljerna så långt det går, att man har prioriterat att återställa trapphus i originalutförande när det var dags att renoveras. Att själva husets arkitektur är något alldeles utöver det vanliga, att fastigheten bär på en historia som man fortfarande kan skönja om man vet dess bakgrund. Den lilla innergården har renoverats i precis samma anda som resten av huset. Man har valt att lägga huggen gatsten, kring planteringarna och placerat en porlande fontän i mitten av gården. Allt för ökad trivsel för de boende. Föreningen är mycket lågt belånad och har en långsiktig underhållsplan tillsammans med en långtidsbudget, där intentionen är att bibehålla de låga avgifterna under en lång tid framöver. 

Hall

Hall med ingång till stor klädkammare för bra med avhängning. Både ytterkläder och övrig förvaring.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Kök

Nytt möter gammalt! I en fin avvägning har köket renoverats sparsmakat och neutralt med en oerhörd finess och bra arbetsytor. Ett bevarat skafferi med fönster rymmer allt i matväg och det mesta annat. I köket finns även ett serveringsskåp i original för förvaring av husgeråd. Köket renoverades 2015. Köket är utrustat med kyl, spis och ugn (gas), fläktkåpa och diskmaskin.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Vardagsrum/Sovrum

Stort rum med ett oerhört vacker originalfönster (8-lufts). Rummet är oerhört rymligt och nyttjas idag som ett kombinerat sov och vardagsrum. I en gammal dörrnisch har man skapat en smart garderob med hyllplan. Rummet pryds av bevarade stuckaturer, takrosett och profilerade listverka.  

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Badrum

Smakfullt totalrenoverat badrum från 2017. Estitik möter funktion. Badrummet är utrustat med WC, tvättställ i komod, handukstork och duschhörna med takdusch.

Golv: Mörk klinker med underliggande golvvärme

Väggar: Helkaklade i vitt med mörk fog

 

Två förråd finns tillhörande lägenheten, ett på vinden och ett i källaren (totalt ca 6+4 kvm) 

Sammanfattning av Brf Stinsen

ALLMÄNT

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhallen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1983 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. I fastigheten finns det även 1 lokal för vilken föreningen får hyresintäkter.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens ansvarsförsäkring ingår.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

TV/Bredband


TV-signal tas emot via parabol på taket och grundutbudet ingår i månadsavgiften med möjlighet till utökning och digital-TV via Telia.

Vad gäller bredband finns fiber installerat via Telia vilket ger möjlighet till en hastighet om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften).

 

PARKERING

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

JURIDISK PERSON

Ej tillåtet i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har en kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och grönska.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

I källaren finns en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8–12, 12–16, 16-18:30, 18:30-21 och 21–24). Tillgängligheten bedöms vara god.

 

RENOVERINGAR

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). På senare år har följande utförts:

2016 Balkongerna har setts över och de ansågs vara i bra skick. Eventuell uppfräschning framskjuten. Källsorteringsmöjligheterna har blivit bättre och förnyade.

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer en underhållsplan som togs fram 2007 och sträcker sig till 2035. Styrelsen har påbörjat arbetet med en ny underhållsplan.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen kommer nästa år att påbörja en mer omfattande uppdatering av fastigheten med bla målning av tak och fönster samt fasadrenovering. De gemensamma balkongerna mot innergården kommer att ses över och renoveras.

 

EKONOMI

Föreningen har en oerhört bra ekonomi med en belåning om endast 1535 kr/kvm. Föreningen valde att höja avgifterna med 20% under senhösten 2017 för att sätta av för kommande större renoveringar. Detta var den första avgiftshöjningen på mycket länge. Idag finns inga planer på ytterligare avgiftsjusteringar. Föreningen har idag ca 1,7 miljoner i kassan.

 

BYGGNADSMINNE

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1 rum och kök
Boarea45 Kvm
Våning1 tr
Driftkostnader5 260kr/år
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 256:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda163 kWh/Kvm och år
Andel3.00060%
Lgh.nr.10
Lgh.nr. LMV1002

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudFiber via Telia

Driftkostnader

El2 160kr/år
Försäkring1 700kr/år
Gas1 400kr/år
Total driftkostnad 5 260kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.