SÅLD
Linnéstaden, Sveagatan 23A

På högsta originalplanet (hiss finns) med smidesbalkong i rakt västerläge och utsikt över takåsarna i väst. Oerhört ljus och välbevarad minitrea där allt sedan 2015 är genomgånget in i minsta detalj. Takhöjd om cirka 3 meter och en mängd originaldetaljer bevarade så som brädgolv, munblåsta originalfönster, profilerade listverk, spegeldörrar, stuckatur och takrosett. Inflyttningsklart hem i välskött fastighet på attraktiv adress.

fakta
Antal rum2.5 rum och kök
Avgift3 955:–
Boarea61 Kvm
Andel1.61%
Våning5/6

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här kantras gatorna av små butiker, gallerier och bagerier i byggnader från tidigt 1900-tal. Så här 100 år senare är det svårt att föreställa sig en tid då området användes som betesmarker för officerarnas hästar. Ängen tillhörde då kronans mark och lydde under kommendanten på Älvsborgs slott, därav namnet. Först 1890 köpte Göteborgs stad marken och från förra sekelskiftet och ett decennium fram började bostadsområdet så som vi känner det idag växa fram. 

 

HALL

Innanför ytterdörren finns ett mindre kapprum med plats för avhängning och förvaring i två överskåp. Kapprummet löper vidare in i innerhallen varifrån lägenhetens övriga rum nås. Här ger en garderob i fullhöjd bra förvaring. Som besökare välkomnas du av en takhöjd om cirka 3 meter, vitmålade brädgolv, stuckatur, profilerade listverk och spegeldörrar. 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

SOVRUM I

Till vänster om hallen med lugnt gårdsläge ligger det större av lägenhetens två sovrum. Släta taklister och bevarade snickerier ramar in rummet. Tre garderober i kombination med en inbyggd originalgarderob ger generösa förvaringsytor.

Väggar: Målade

Golv: Originalparkett

 

BALKONG

Glasinfattade spegelpardörrar leder ut till balkongen som ligger vänd mot den stora innergården och ger rummet en naturlig förlängning utomhus. Rakt västerläge innebär sol under hela eftermiddagen och kvällen. (Sommartid mellan 12-22)

 

SOVRUM II

Det mindre sovrummet nås via en serveringsgång med två inbyggda originalgarderober och ligger också det mot innergården. Originalcharm genom höga munblåsta fönster med spröjs, djupa fönsternischer i marmor och vitmålade brädgolv. Rummet är tillräckligt brett för att få in en säng i fullstorlek.  

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

KÖK

Ljusgrått handmålat kök (renoverat 2015) med skåpinredning upp till tak i kombination med öppna hyllplan för riklig förvaring samt bänkskiva i Carrara marmor. Här har funktionalitet och estetik balanserats noggrant för att skapa ett lättarbetat arbetskök i stilrent utförande. Vitmålade brädgolv, profilerade lister, höga originalfönster med spröjs och djupa nischer. Maskinell utrustning i form av spis och ugn (SMEG), fläkt (Thermex), micro (SMEG), diskmaskin samt kyl och frys. 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM

Ljust och luftigt vardagsrum där blicken tidigt dras mot det höga originalfönstret med spröjsat glas och vackra beslag. Bevarade originaldetaljer i form av profilerade lister, stuckatur, gjutjärnselement, spröjsade fönster och djupa nischer i marmor. Här ryms med lätthet både soffgrupp och matsalsgrupp. 

Väggar: Målade

Golv: Originalparkett

 

BADRUM

Badrummet renoverades 2015 i klassiskt utförande. Vita väggar kaklade i halvförband och marmormosaik på golvet. Självklart golvvärme! Badrumsmöbler i form av handfat från Gustavsberg, spegel, duschvägg i glas, takdusch, förvaringsskåp, toalett, handduksvärmare och tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade

Golv: Klinker

 

Till lägenheten hör ett källarförråd.  

 

SAMMANFATTNING AV BRF SVEAGATAN-NORDENSKIÖLDSGATAN

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Sveagatan-Nordenskiöldsgatan är en stor förening som består av två fastigheter med beteckning Kommendantsängen 4:8 och Kommendantsängen 4:9. Byggnaderna med adress Nordenskiöldsgatan 7A-B och Sveagatan 23A-B är två av få hus i Linné som är byggda på slutet av 20-talet. Husen uppfördes 1929 i tjugotalsklassicistisk stil efter ritningar av arkitekt Karl M. Bengtsson (1878-1935) som även ritade bland annat Lorensbergsteatern, Göteborgs Sjöfartsmuseum och Engelska radhusen i Änggården m fl. Föreningen förvärvade byggnaderna 2003 och omfattar totalt 65 lägenheter och 5 lokaler. Av dessa lägenheter är 63 bostadsrätter och 2 återstår som hyresrätter och ägs av föreningen. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 3 907 kvm, varav 3641 kvm utgör lägenhetsyta och 266 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska och tekniska förvaltningen tar föreningen hjälp av SBC.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Grundutbud för TV från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/ utökat utbud regleras detta av enskilda gentemot leverantören. Bredband finns indraget i fastigheten via ComHem.

 

PARKERING

Föreningen tillhandahåller två garageplatser i gatuplan (separat kö). För den som är folkbokförd på adressen finns det också tillgång till boendeparkering i område M för ca 600 sek/månad.

 

INNERGÅRD

Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Karl XII som tillsammans förvaltar den mysiga innergården som är en av de största och mest populära innergårdarna i Linné. En stor grön oas där det under sommartid finns tillgång till diverse utemöbler och grillmöjligheter. Den ursprungliga beläggningen av kullersten och gatsten har tagits fram och återlagts, dessutom härliga gräsytor och planteringar. På gården finns det även en förskola (2-5 år) med tillhörande lekplats, tvättstuga, fastighetsexpedition, cykelställ samt soprum med källsortering.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det i gårdshuset en välutrustad tvättstuga där bokning sker via ett elektroniskt bokningssystem. I tvättstugan finns det 4 st tvättstationer som vardera innehåller två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkrum. Dessutom finns det mangel och en grovtvättstuga för mattor och större textilier. På gården finns det också cykelställ och soprum.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi bedöms stabil. De långfristiga skulderna för bokslutet 2017 uppgår till ca 34,6 msek vilket motsvarar en belåning om ca 9 571 sek/kvm bostadsyta. Föreningens hyreslokaler bidrar med ca 11% av den totala årsomsättningen. Dessutom har föreningen kvar två lägenheter med hyresrätt som ännu inte har ombildats och därmed utgör en dold tillgång för föreningen. När lägenheterna efterhand säljs kommer pengarna att tillfalla föreningen och stärka dess ekonomi ytterligare. En tidigare hyresrätt, 2 rum och kök på 66 kvm, omvandlades i december 2015 och såldes i början av 2016 vilket gav föreningen ett bra tillskott i kassan. Föreningen har på senare tid lagt om flera av sina lån och bundit dessa till betydligt fördelaktigare räntor och därmed sänkt sina lånekostnader och säkrat den största kostnadsposten för föreningen de kommande 5 åren. Inga beslutade avgiftsförändringar föreligger.

 

RENOVERINGAR

Fastigheterna, som har renoverats löpande sedan bebyggelsen 1929, har under de senaste åren genomgått stora renoveringar och är nu i gott skick. Bland annat har fönstren reparerats i tidsenlig anda och portarna målats om och fått nya beslag. Nedan följer ett urval från de senaste årens renoveringar.

2017-2018 Renovering av fasad och takomläggning mot Sveagatan. Renovering av hissar.

2016 Nya balkonger byggda, allmänna balkonger nedtagna.

2015-2016 Värmesystemet sågs över med nya ventiler, termostater och pumpar. Fasadrenovering på Nordenskiöldsgatan 7A och snedgaveln mot Sveagatan som innefattade målning och renovering av samtliga fönster och karmar på den renoverade ytan. Takplåten bytt i sin helhet mot Nordenskiöldsgatan.

2013 Ny el i källaren på Sveagatan 23B. Dränering från innergården med nya dräneringsrör och dagvattensrör. Ny murad brandvägg mellan Nordenskiöldsgatan 7A&B. Fasadrenovering på Nordenskiöldsgatan 7B som innefattade omfogning tegel, målning fönster och renovering av balkonger på gatufasaden.

2012-2013 Grundförstärkning Nordenskiöldsgatan 7A, Sveagatan 23A&B (hus 4:8). Den andra fastigheten var redan grundförstärkt vid övertaget (utfört 2002). Båda föreningens hus står nu fast på stålbalkar. Avloppsrör utbytta i källaren i hus 4:8. Värmeventilation i källaren uppdaterad. Ny källardel på Sveagatan 23B, plats för 10 nya förråd.

2010 Målning alla trapphus.

2004-2007 Fönsterrenovering i båda husen.

2004 Fasadrenovering av båda husen mot gården.

1978 ROT-renovering då man bland annat bytte VA-stammar och elsystem (Cirka årtal).

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen följer en underhållningsplan som uppdaterades 2018 och fortlöper till 2043. Efter alla renoveringar de senaste åren anses huset vara i fint skick, vilket är en trygghet för framtiden. Under hösten 2018 kommer en relining av stammarna att utföras på Sveagatan 23A.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-09-27 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2.5 rum och kök
Boarea61 Kvm
Våning5/6
Driftkostnader5 300kr/år
FöreningBrf Sveagatan-Nordenskiöldsgatan
Avgift/månad3 955:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, TV (grundutbud)
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda150 kWh/Kvm och år
Andel1.61%
Lgh.nr.30015
Lgh.nr. LMV1501

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1929
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El2 500kr/år
Försäkring1 600kr/år
Gas1 200kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 300kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.