SÅLD
Vasastaden, Viktoriagatan 15 B

I ett av Göteborgs mest ikoniska hus ligger denna rymliga och storslagna tvårummare. Enorma fönster, högt till tak ( 3,5 m), mängder av bevarade originaldetaljer, såsom genomgående plankgolv, höga fotlister, profilerade listverk och fantastiska stuckaturer. Gästlägenhet i huset, magnifik festlokal och flera andra gemensamhetsutrymmen.

Budgivning dold
fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift3 590:–
Boarea74 Kvm
Andel3.18%
Våning1/5

Lägenhetsbeskrivning

Det ljusa brädgolvet löper genom hela lägenheten vilket skapar en känsla av en stor våning. Föreningen är exceptionell med alla sina bonusytor såsom bla övernattningsrum, gästabudssal, gym och snickeriverkstad! Att dessutom SVT:s mest populära serie genom tiderna ” Vår tid är nu” har använt sig av byggnaden till inspelningsplats säger även det sitt.

Hall

En mindre hall som utger navet för denna vackra bostad. Från hallen nås vardagsrum, kök och badrum. Redan i hallen slås man av den oerhörda takhöjden, de vackra stuckaturerna och de bevarade listverken.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv i original

 

Kök

Minutiöst totalrenoverat kök från 2018. Köket renoverades i sin helhet 2018 i smakfulla färg och materialval. Hela färgsättningen går i naturtoner, med varmgrå skåpsluckor från Picky Living, stänkskydd och bänkskiva i kvartskomposit från Ceasarstone.  Maskinparken består i spis med induktionshäll och varmluftsugn från SMEG (2017), kolfilterfläkt Fjäråskupan (2017), integrerad kyl/frys och diskmaskin från IKEA (2017). Infälld dimningsbar arbetsbelysning i vägg och underskåp.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Det kolossalt stora fönstret är som en tavla på rummets kortsida. Utsikten är lummig och insynsskyddad. Här känns stadens brus och spårvagnarnas gnissel långt borta. Det är helt lugnt och tyst. Ljuset som kommer in genom de bevarade originalglasen bryts på ett vackert sätt mot det nyslipade brädgolvet. Bevarade listverk, stuckaturer och fotlister ramar in rummet.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Sovrum

Genom höga parspegeldörrar nås sovrummet i fil med vardagsrummet. Även detta rum har ett gigantiskt fönsterparti ut mot lugn baksida. En smart förvaringslösning med Elfas flexibla hyllsystem döljs smakfullt av en vackra gardinvåder.

Golv: Brädgolv i original (hårdvaxoljat)

Väggar: Målade

 

Badrum

Stilrent och minimalistiskt badrum. Badrummet genomgick en uppdatering så sent som i år, då hela badrummet fick ett nytt ytskikt med microcement i ljus ton. (Badrummet är från grunden från början av 2000-talet). Här finns duschhörna med vikväggar, vägghängd WC och tvättställ i kommod.

Golv: Microcement i ljus ton (golvvärme)

Väggar: Microcement i ljus ton

 

Övrigt: Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om ca 10 kvm.

 

FÖRENINGSBESKRIVNING

ALLMÄNT

Brf Furan 8 förvärvade fastigheten redan år 1981 och förvaltar idag 23 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt. Byggnadens totalyta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 2 589 kvm, varav 2 589 kvm utgör lägenhetsyta. Göteborgs hembygdsförbund tilldelade 2005 Bostadsrättsföreningen Furan 8 sitt byggnadsvårdspris "för kontinuerligt underhåll och förtjänstfull restaurering av ett exklusivt bostadshus".

 

FÖRVALTNING

SBC har hand om föreningens ekonomiska förvaltning, fastighetsskötseln samt städning av trapphuset sköts genom Esplanad.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften och bredband tecknas enskilt gentemot valfri leverantör.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad.

 

GÅRD OCH UTEPLATSER

Eftersom huset ligger mitt på tomten får man en villakänsla mitt inne i stan. Ett smidesstaket med grindar angränsar ut mot gatan. Här finns två uppfärter för att köra in bil nära husets olika entreér. Runt huset är det grusande gångar och många välskötta rabatter där det växer allt från mindre växter till stora Rhododendronbuskar och träd. Det finns en ombonad och mysig uteplats i privat läge med platsbyggd grill och större sittgrupp med utdragbar markis. Det finns även en stor gemensam takterrass med loungesoffor och fri utsikt över staden på vån 4.

Hela fastigheten omgärdas av ett gjutjärnstaket i originalutförande.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Unikt för fastigheten är alla de gemensamma utrymmen som man som medlem i föreningen får ta del av. På första plan alldeles i trapphuset finns gästlägenheten med inte mindre än 4 sovplatser. Ett oerhört smidigt sätt att husera besökande sällskap. I källaren finns flera utrymmen som exempelvis ett biljardrum, en egen pub och ett välutrustat gym. I anslutning till gymdelen finns även en gemensam bastu. Ett stort snickeri med mängder av verktyg och material finns även det att tillgå i källaren. Många mindre utrymmen som cykelförvaring och trädgårdsbod finns även de i källaren.

Högst upp i huset i finns en stor gästabudssal med plats för större sällskap, idealisk för större tillställningar som fester, bröllop och barnkalas. Bussalen är klassiskt utformad med takbjälkar, fina fönster och ett angränsande kök. Närliggande finns även en större takterrass mot det grönskande berget med utsikt ner över staden. Både gästabudssalen och takterrassen kan nås med hiss från baksidan av fastigheten.

 

TVÄTTSTUGA

Den gemensamma tvättstugan nås via källaren och är utrustad med 4 tvättmaskiner och 1 torktumlare och ett stort torkrum.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt ärende behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

EKONOMI

Brf Furan 8 är en välskött förening med en historiskt unik och välbevarad fastighet. Prioritet är att förvalta den vackra fastigheten och samtidigt bibehålla en god ekonomi.

De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet 2017 uppgår endast till 7,52 mkr vilket motsvarar en belåning om 3673 sek/kvm bostadsyta, varav genomsnittet i Göteborg ligger på ca 6 000 sek/kvm. Det senaste arbetet med att åtgärda fasaden mot Viktoriagatan har inneburit att föreningen tagit upp nya lån ca 2,5 msek och beräknad återstående kostnad är knappt 1 msek. En eventuell avgiftshöjning/kapitaltillskott från medlemmar har diskuterats men inget är beslutat.

 

RENOVERINGAR

Efter att föreningen köpt fastigheten i början av 1980-talet påbörjades en omfattande renovering av hela fastigheten som bland annat innebar att huset grundförstärktes, takplåt byttes och fasaden rengjordes. Fokus har genom åren legat på att underhålla det vackra trapphuset.

Föreningen har under åren utfört olika renoveringar och underhållsarbeten. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten under de senaste åren:

2017–2018: Renovering av den östra fasaden mot Viktoriagatan, under 2018 kommer arbetet att färdigställas med det runga burspråket på hörnet söder/östra fasaden. Arbetet har gjort för att hindringa inträngande fukt från att skada fasaden och innerväggar. Arbetet har delvis inneburit att torka ut fukt i ett par väggar.

2017: Renovering av fönster och fogar mot öster

2016: Brandskyddsförbättringar

2015: Hissrenovering i båda uppgångarna, förstärkning av inbrottsskydd i ytterdörrar samt målning av tak.

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen planerar för att fortsatt behålla fastighetens goda skick och detta visar sig genom en underhållsplan som stäcker sig fram till 2040. Under 2018 återstår att slutföra arbetet med den östra fasaden. Under 2019 planerar man att renovera fasaderna mot söder och väster samt målning av fönstren mot söder.

I övrigt inga större underhåll planerade.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-05-15 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea74 Kvm
Våning1/5
Driftkostnader5 030kr/år
FöreningFuran 8
Avgift/månad3 590:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
BalkongGemensam takterrass
FörvaringsrumVindsförråd
HissJa
EnergideklarationEj utförd
Andel3.18%
Lgh.nr.1102
Lgh.nr. LMV1102

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1892
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El2 174kr/år
Försäkring2 856kr/år
Total driftkostnad 5 030kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.