SÅLD
Linnéstaden, Övre Husargatan 21A

Uppe bland takåsarna! Charmfull och yteffektiv Linnévind på 36 kvm i en av stans populäraste föreningar! Exceptionellt lågt belånad med extremt låga avgifter (769 kr) och intäkter från inte mindre än 8 hyreslokaler och 3 hyresrätter. Knäpptyst gårdsläge, högst upp på våning 6/6 med en urmysig "Karlsson på taket-känsla"! Social och öppen planlösning med 3 stora fönster på rad och möjlighet att skärma av sovrumsdelen. Bredband ingår i avgiften. Hiss finns!

fakta
Antal rum1 rum och kök
Avgift769:–
Boarea36 Kvm
Andel1.15%
Våning6/6

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Högt upp bland takåsarna på våning 6 ligger denna charmiga vindslägenhet. För att komma hem tar du smidigt hissen upp från innergården för att sedan gå över loftgången med utsikt över takåsarna och Skansen Kronan. Med två ytterdörrar kan lägenheten även nås från entrén mot Kastellgatan 24. Här bor du optimalt med närhet till pulsen men ändå avskilt och lugnt!

 

HALL

I hallen möts du direkt av ljuset från tre fönster på rad vända mot föreningens innergård. Utanför ser du himmel och röda plåttak. Alldeles innanför ytterdörren finns det bra plats för jackor och skor. 

Väggar: Tapetserade vita

Golv: Vitmålat

 

VARDAGSRUM

Öppna sociala ytor ger plats för både köksbord, soffa och säng. Ljust och luftigt med 3 fönster på rad. Sovrumsdelen går enkelt att avskilja med förslagsvis ett draperi. Bra förvaring i tre garderober och plats för byrå, skrivbord eller liknande. Snedtak och synlig murstock förhöjer den märkbara vindskaraktären.

Väggar: Tapetserade

Golv: Vitmålade

 

KÖK

Längst in i lägenheten ligger det välplanerade arbetsköket utrustat med två högskåp i fullhöjd, vita skåpsluckor och hyllplan som löper längs med kökets två långsidor. Ovan den rostfria arbetsbänken är det kaklat i vitt. Maskinell utrustning i form av spis, fläktkåpa och kyl/frys. Från köket når du trapphuset mot Kastellgatan. 

Väggar: Tapetserade/Kaklade

Golv: Vitmålade

 

BADRUM

Helkaklat badrum med vitt kakel på väggarna och klinker i en brungrå nyans. Inrett med toalett, handfat, badrumsskåp och duschhörna. 

Väggar: Kaklade

Golv: Klinker

 

 Till lägenheten hör ett förråd i källaren.

 

FÖRENINGSBESKRIVNING

 

ALLMÄNT

Brf Anno 1905 är en av Linnéstadens mest solida och starkaste föreningar med en ekomoni få kan mäta sig med. Föreningen förvärvade fastigheten Kommendantsängen 6:8 med adresserna Övre Husargatan 21 och Kastellgatan 24 för drygt 20 år sedan, år 1997. Föreningen upplåter idag totalt 42 lägenheter varav 39 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt. Föreningen har dessutom 8 hyreslokaler som sammanlagt bidrar med ca 40 % av den totala årsomsättningen.

Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 3 919 kvm, varav 3 360 kvm utgör lägenhetsyta och 559 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTNING

Föreningens ordförande och kassör har i huvudsak handlagt föreningens förvaltningsfrågor. Den ekonomiska förvaltningen sköts i sin helhet av Jonnerö Consulting AB och fastighetsskötseln sköts av firman Peters Helt och Rent AB. Föreningen har dessutom en egen trädgårdsmästare som tar hand om alla växtligheter på gården.

Föreningen är medlemmar i SBC och kommer enligt beslut fortlöpa sitt medlemskap.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

FiberLAN (100Mbit) inklusive IP telefoni via Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Kabel-tv (basutbud) via Com Hem ingår också i avgiften.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 650 sek/månad.

 

INNERGÅRD

Föreningens egna trädgårdsmästare ser till att innergården är välkomnande och trivsam med planteringar, blommor och växter. Dessutom finns här trädgårdsmöbler och grillmöjligheter som medlemmarna får nyttja.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Inom föreningen finns det två gemensamma tvättstugor, förvaring för cyklar på gården eller i källaren samt ett mycket välskött soprum med källsortering som delas med grannföreningen.

 

TVÄTTSTUGA

I källaren snett över gården finns den gemensamma tvättstugan som är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel. Intill den större tvättstugan finns också en expresstvättstuga utrustad med en tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Här brukar det vara väldigt lätt att få tvättid. Tvättiderna bokas smidigt via en app i telefonen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi är exceptionellt god med en mycket låg belåningsgrad. I samband med att två av föreningens hyresrätter tidigare ombildats kunde föreningen amortera av på sina lån ytterligare. De långfristiga skulderna uppgår nu enligt bokslutet för 2017 till cirka 2,8 msek vilket motsvarar cirka 834sek skuld/kvm bostadsyta. Detta kan jämföras med genomsnittet i Göteborgs stad som ligger på ca 6000sek skuld/kvm. Räntorna ligger rörligt med en genomsnittlig räntesats på 0,95%.

Den dolda tillgång som de återstående tre hyresrätterna utgör fungerar som ett skyddsnät för föreningen och gör det möjligt för dem att både hålla fastigheten i gott skick och samtidigt fortsätta hålla låga avgifter under kommande år.

Avgifterna i föreningen har sänkts i omgångar mycket tack vare de åtta lokalerna som står för en stor del av de löpande intäkterna samt de kvarvarande hyresrätterna. Hyresrätterna utgör en dold tillgång som kommer att stärka den redan mycket goda ekonomin den dagen de säljs. Årsavgifterna sänktes 2008 med 20% och 2010 med ytterligare 25%. Årsavgifterna ligger nu på låga 255 sek/kvm vilket är en tredjedel av snittet i området. Föreningens ekonomi är så pass god att man årligen dessutom har bjudit sina medlemmar på en till två avgiftsfria månader.

Föreningen planerar i dagsläget inga avgiftshöjningar.

 

RENOVERINGAR

För att föreningen på lång sikt skall kunna säkerställa och upprätthålla fastighetens fina skick låter man löpande utföra renoveringar och underhåll på byggnaden. Föreningens paroll är att "Vår fastighet skall vara ren, hel, trygg och fungerande".

- Under mitten av 2016 påbörjades installationen av föreningens 300kvm stora solcellsverk som har visat sig vara en fin investering. Solpanelerna producerar el som i första hand används i fastigheten för att täcka föreningens behov. Överskottet säljs vidare till Falkenberg Energi. Föreningen får dessutom elcertifikat för all producerad el, vilka säljs på marknaden för elcertifikat.

- 2016 innefattade dessutom balkongbyggnation för de medlemmar som beställde och själva finansierade detta. De fina smidesräckena gav ett ytterligare lyft till fastighetens exteriör.

- Under 2014 målades taket om.

- Innergården har fått ett helt nytt utseende efter en total ombyggnad. Dessutom har förbättringar skett på de gemensamma utrymmena och i hyreslägenheterna.

- Hissen i A-uppgången har renoverats för att hålla högre tillförlitlighet.

- Hela huset är utrustat med automatiska dörröppnare vilket smidiggör framkomligheten.

- Stambyte 1984

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen har noga koll på grundförhållandena och mäter husets rörelse tillsammans med en konsult. Eventuellt kan en grundförstärkning bli aktuell, men inga beslut är tagna. Inom kort planeras byte av fläktar på taket för effektivare ventilation.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-11-02 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

 

Området Kommendantsängen

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här kantras gatorna av små butiker, gallerier och bagerier i byggnader från tidigt 1900-tal. Så här 100 år senare är det svårt att föreställa sig en tid då området användes som betesmarker för officerarnas hästar. Ängen tillhörde då kronans mark och lydde under kommendanten på Älvsborgs slott, därav namnet. Först 1890 köpte Göteborgs stad marken och från förra sekelskiftet och ett decennium fram började bostadsområdet så som vi känner det idag växa fram. 

Lägenheten som nu säljs ligger med ypperIigt läge med närhet till prunkande Slottskogen och med stadsvimlet alldeles utanför dörren. I samma hus på Övre Husargatan finns en mysig blomsterbutik och en liten italiensk restaurang-Delitalia- utmärkt för en kopp kaffe, ett glas vin eller lördagslunchen. I huset bredvid hittar du Egg & Milk för den perfekta helgbrunchen. Går du runt huset till Kastellgatan hittar du det populära bageriet Alvar & Ivar där du kan köpa dina frukostfrallor. Längs Övre Husargatan finns också bland mycket annat restaurangerna Bistro Italiano, Spisa Matbar, Tre Indier, Burgersson Skanstorget och nyöppnade Benne Pastabar. Snäppet längre ner ligger omtyckta caféet Da Matteo. 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1 rum och kök
Boarea36 Kvm
Våning6/6
Driftkostnader5 162kr/år
FöreningBrf Anno 1905
Avgift/månad769:–
Ingår i avgiftenvärme, vatten, kabel-tv, bredband, IP-telefoni
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda128 kWh/Kvm och år
Andel1.15%
Lgh.nr.39
Lgh.nr. LMV1603

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem, Fiber från Bredbandsbolaget

Driftkostnader

El2 900kr/år
Försäkring2 262kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 162kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.