SÅLD
Linnéstaden, Linnégatan 52

Ljus vindstvåa belägen högst upp i ståtlig sekelskiftesfastighet anno 1905! Charmfulla vindsattribut i form av takfönster, snedtak, murstockar och takkupor åt Majorsgatan. Öppet upp till nock innebär imponerande takhöjd! Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum gör att lägenheten upplevs som social och ljus. Solid bostadsrättsförening med låg belåning, bredband ingår i avgiften. Hiss finns!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 923:–
Boarea50 Kvm
Andel3.00349%
Våning6/6

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här kantras gatorna av små butiker, gallerier och bagerier i byggnader från tidigt 1900-tal.

Innanför de välbevarade fastigheterna längs med Linnégatan 52-62 ligger en av Göteborgs kanske mest populära innergårdar. En stor och trivsam gård med flera sittgrupper, lekplatser, dagis, tvättstuga, miljöhus, cykelparkering och förrådshus. Här i första huset i kvarteret ligger denna vindslägenhet full av karaktär! 

 

HALL

En halv trappa upp från entrén mot Linnégatan tar hissen dig hela vägen upp till våning 6! (trapphuset och hissen nås även via innergården, då helt utan trappsteg). I hallen finns det plats för jackor och skor. Härifrån nås även en rymlig klädkammare som inrymmer bra med förvaring. Charmfulla vindsattribut i form av takfönster, murstock och en väl tilltagen takhöjd. 

Golv: Klinker

Väggar: Målade

 

BADRUM

Till vänster om entrén ligger badrummet. Helkaklat med vitt kakel på väggarna och gråmålad linoleummatta på golvet. Badrumsmöbler i form av toalett, handfat, spegelskåp, handdukstork och badkar. Förberett för tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade

Golv: Linoleummatta

 

VARDAGSRUM OCH KÖK

Hallen mynnar ut i ett stort rum med imponerande takhöjd (öppet upp till nock), takfönster, snedtak, fönsterbräden i sten och murstockar. Takkupa åt Majorsgatan med tvåluftsfönster och halvmåneformat överljus. Stora sällskapsytor lämnar gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord. 

Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum är både snygg och praktisk. Hemmet upplevs som socialt och ljust. Köket, som löper längs med rummets ena kortsida, erbjuder bra förvaring och arbetsytor. Maskinell utrustning i form av spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin samt kombinerad kyl och frys. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett (nyslipad och oljad)

 

SOVRUM

Innanför vardagsrummet ligger sovrummet. Charmfull takkupa åt Majorsgatan med treluftsfönster och halvmåneformat överljus. Plats för dubbelsäng och byrå eller liknande. Högt till tak och fönsterbräda i sten.

Väggar: Målade

Golv: Parkett (nyslipad och oljad)

 

Till lägenheten hör ett förråd om cirka 4 kvm, placerat i gårdshuset. 

 

SAMMANFATTNING AV BRF KARL XII

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Karl XII förvärvade fastigheten Kommendantsängen 4:1 2002 och upplåter idag 20 bostadsrättslägenheter (yta 2 437 kvm) och tre lokaler (total yta 298 kvm) som ägs av föreningen. Fastigheten uppfördes 1905 och består av ett flerbostadshus på hörnet av Linnégatan 52 och Majorsgatan 12.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRVALTARE

För den ekonomiska och tekniska förvaltningen tar föreningen hjälp av HSB.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Basutbud för TV via ComHem ingår i månadsavgiften. Föreningen har även tecknat ett gruppavtal för ComHems bredbands-tjänst, så nu ingår även bredband (fiber) i månadsavgiften.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 600 sek/månad.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje ansökan behandlas separat av styrelsen.

 

INNERGÅRD

Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Karl XII som tillsammans förvaltar den mysiga innergården som är en av de största och mest populära innergårdarna i Linné. En stor grön oas där det under sommartid finns tillgång till diverse utemöbler och grillmöjligheter. Den ursprungliga beläggningen av kullersten och gatsten har tagits fram och återlagts, dessutom härliga gräsytor och planteringar. På gården finns det även en förskola (2-5 år) med tillhörande lekplats, tvättstuga, fastighetsexpedition, cykelställ samt soprum med källsortering.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det i gårdshuset en välutrustad tvättstuga där bokning sker via ett elektroniskt bokningssystem. I tvättstugan finns det 4 st tvättstationer som vardera innehåller två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkrum. Dessutom finns det mangel och en grovtvättstuga för mattor och större textilier. På gården finns det också cykelställ och soprum.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi bedöms som mycket god och stabil med ett starkt positivt kassaflöde. De långfristiga skulderna för bokslutet 2017 uppgår till cirka 5,2 msek vilket motsvarar en belåning om låga 2 130 kr skuld/kvm bostadsyta, kan jämföras med snittbelåningen i Göteborg som ligger på 6 000 kr skuld/kvm. Föreningens tre hyreslokaler bidrar med ca 38% av de totala intäkterna, vilket är ett stort bidrag till föreningens goda ekonomi. Avsättning till underhållsfond sker med belopp överstigande snittet för motsvarande fastigheter/föreningar. Även årsavgifterna understiger snittet och ligger på 471 kr/kvm bostadsyta.

Vid förvärvet av fastigheten 2002 ombildades inte alla lägenheter till bostadsrätter utan ett antal medlemmar valde att bo kvar med hyresrätt. Dessa hyresrätter är nu samtliga sålda och ombildade till bostadsrätter och pengarna har använts till att dels amortera ner föreningens lån, dels till investeringar i fastigheten. Lån amorterades i januari 2016 med 900tkr och i januari 2017 med 500 tkr.

 

RENOVERINGAR

Under slutet av 1970-talet (1979-80) genomfördes en ROT-renovering då stammar och avlopp byttes ut. På 1990-talet byggdes vindslägenheter och hiss nyinstallerades. Nytt styrsystem/hydraulik till hissen 2010. En omfattande renovering av fastighetens fasad, fönster och balkonger genomfördes under 2008. Dessutom lade föreningen 2008 ned mycket pengar och stor möda på att återställa föreningens två trapphus i tidsenligt nyskick. Resultatet var över förväntan med ny färgsättning, renoverade golv och entréport, helt ny entré, ny belysning osv. Även porttelefon-anläggningen byttes ut i samband med trapphusrenoveringen. Vidare har samtliga radiatorer setts över 2008 och hela värmesystemet injusterats 2010 med avseende att minska energikostnaderna. En OVK-besiktning samt energibesiktning har även genomförts i fastigheten 2015. Under 2016 genomfördes spolning av stammar och avlopp samt avvägning/mätning av fastighetens rörelse. Mätningen visade på minimala rörelser likt tidigare.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Fasadrenovering och takbyte planeras att genomföras under 2019. Projektet är budgeterat i underhållsplanen, föreningen kommer ta upp nya lån för finansiering. Renoveringen omfattar omfogning av fasad, byte av fönster på vindsplan samt renovering av övriga fönster, målning balkonger och landgångar samt takbyte.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-01-25 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea50 Kvm
Våning6/6
Driftkostnader5 669kr/år
FöreningKarl XII
Avgift/månad2 923:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband och TV
FörvaringsrumFörråd i gårdshuset
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda164 kWh/Kvm och år
Andel3.00349%
Lgh.nr.17
Lgh.nr. LMV1602

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 500kr/år
Försäkring2 169kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 669kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.