SÅLD
Haga, Sprängkullsgatan 3A

Sekel av historia i väggarna och osedvanligt ljuva fönster mot pittoresk innergård. Hagaidyllisk "Carl Larsson"-tvåa i välhållet trähus med en snart 160-årig historia och med höga spröjsade fönsterpartier mot en av stans charmigaste innergårdar! Med två kakelugnar (varav en fungerande), brädgolv, spegeldörrar, profilerade listverk och spröjsade fönsterpartier är detta ett hem lätt att älska! I hjärtat av Haga, innanför en tung och massiv träport känns stadsbruset avlägset. Hit är det alltid mysigt att komma hem. Lugnet till trots finns Haga Nygatas myller av mysiga små butiker, caféer och restauranger bara ett kvarter bort. Välmående bostadsrättsförening med stabil ekonomi, goda lokalintäkter och övernattningslägenhet. Bredband inkluderat i avgiften!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 575:–
Boarea42 Kvm
Andel0.74012%
Våning1 av 2

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

En tung och massiv träport tar dig in på gården och stänger stadens brus ute. Marken pryds av gatsten och inne på gården möts du av prunkande grönska, grå träfasader med röda fönsterbågar och en om sommaren otroligt mysig sitthörna, allt så oerhört välskött. Med endast fem lägenheter totalt i de två trähusen är det inte många som rör sig varken i trapphusen eller på gården. Intill lägenheten som säljs har föreningen dessutom låtit inreda en av sina lägenheter till ett museum för att kunna visa upp Haga så som det var för omkring 100 år sedan. Om ändå väggar kunde tala!

 

HALL

I hallen finns det plats för avhängning samtidigt som en klädkammare ger ytterligare bra plats för kläder och skor. Härifrån nås också badrummet.  

Väggar: Målade

Golv: Naturvita/ljusblå linoleumplattor

 

BADRUM

Till vänster om hallen ligger badrummet, optimalt planerat på få kvadrat. Renoverat 2015 med väggarna klädda i vitt kakel och marockansk mönstrat klinker på golvet. Badrumsmöbler i form av toalett, handfat, två spegelskåp samt duschhörna (tvättstuga finns i nära anslutning till lägenheten). 

Väggar: Kaklade

Golv: Marockanskt klinker

 

VARDAGSRUM

Ljust, luftigt och oerhört charmfullt vardagsrum, centralt och socialt placerat i mitten av lägenheten. Genast dras blicken mot den stänkmålade och fungerande kakelugnen som pryder rummets ena hörn samt de vackert spröjsade fönsterpartierna som skapar en fin kontakt med den prunkande grönskan på utsidan. Med fina listverk, spegeldörr och trägolv samt bra plats för både soffa och matbord. 

Väggar: Målade

Golv: Masurbjörk

 

KÖK

Öppet, men ändå lite avskilt från vardagsrummet, ligger det charmiga köket. Funktionellt arbetskök med bra skåpförvaring och plats för ett större matbord alldeles intill i vardagsrummet. Spröjsade fönsterglas mot gården. Vivaror i form av spis, ugn, fläkt samt kyl/frys. 

Väggar: Målade 

Golv: Svart/naturvita linoleumplattor

 

SOVRUM

Längst in i lägenheten, bakom en speglad innerdörr, gömmer sig ett otroligt mysigt och sinnligt sovrum med massivt furugolv, spröjsade fönster samt en stänkmålad (ej fungerande) kakelugn. Här kan du under årets ljumma sommarnätter fördelaktigt låta fönstren stå på glänt, tystnaden gör det svårt att begripa hur centralt du faktiskt befinner dig. Plats för dubbelsäng, nattduksbord och klädskåp.

Väggar: Målade

Golv: Massiv furu

 

Till lägenheten hör två förråd, ett på gården och ett på vinden. 

 

Sammanfattning av Brf Ada i Göteborg

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Ada ligger i den mysiga stadsdelen Haga, Göteborgs första förstad som anlades samtidigt med den befästa staden innanför vallgraven. Föreningen äger sedan början av 1990-talet fastigheterna Haga 29:1, Haga 29:2, Haga 29:7, Haga 29:9 och Haga 30:5. Byggnadsytan omfattar 6 307 kvm bostäder och 987 kvm uthyrningslokaler. Byggnaderna utgörs av en kombination av nyare bebyggelse från 1990-1992 samt ett fåtal äldre trähus uppförda från mitten av 1800-talet. Totalt finns det i föreningen 79 lägenheter varav 66 av dessa är nybyggda och 13 ligger i äldre hus. Föreningen har även ett antal uthyrningslokaler bestående av 5 butikslokaler i gatuplan och 7 kontorslägenheter. Dessutom har föreningens medlemmar tillgång till ett antal gemensamma utrymmen så som gästlägenhet och gästrum, bastu, föreningslokaler samt museilägenhet.

 

FÖRVALTNING

Föreningen har ett avtal med HSB Fastighetsförvaltning gällande administrativ, ekonomisk och teknisk förvaltning. HSB har på uppdrag av föreningen även biträtt med lokaluthyrning och bevakning av hyresärenden.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Moderna försäkringar.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen i fastigheterna sköts av ett externt företag och detta är således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Föreningen har en gruppanslutning för bredband (250/250), telefoni och digital TV via Bredbandsbolaget motsvarande en obligatorisk avgift på 300 kr per lägenhet (inkluderad i lägenhetens avgift). Avtalet gäller fram till och med juni 2020.

 

PARKERING

Möjlighet att hyra pakeringsplats i garaget på Skolgatan alternativt i garaget på Bergsgatan via Göteborgs stad.

 

INNERGÅRD

Föreningen består av två mysiga gårdar, Ada-gården och Beda-gården. Ada-gården begränsas av Sprängkullsgatan, Södra Allégatan, Husargatan och Haga Östergata. Beda-gården ligger mellan Husargatan, Södra Allégatan, Haga Östergata och Skolgatan. Två gårdskommitéer (en till varje gård) ansvarar för att hålla gårdarna i fint skick. Gården vid Sprängkullsgatan 3 är en mycket charmig sådan med stenbeläggning, växtligheter, planteringar och en mysig sittgrupp med grillmöjligheter.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det förutom de ovan nämnda gårdarna ett flertal gemensamma lokaler som medlemmarna får nyttja i form av tvättstugor, cykelförråd, samlingsrum, en gästlägenhet och två gästrum (som går att hyra för 100kr/natt), bastu samt museilägenhet.

 

TVÄTTSTUGA

Ada- och Bedagården har varsin tvättstuga. Ada-gårdens tvättstuga ligger i huset på gården och är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel och strykbord.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

EKONOMI

Brf Ada är en aktiv bostadsrättsförening med stort engagemang, något som speglas i dess goda ekonomi där man vid flertalet tillfällen kunnat sänka avgifterna för sina medlemmar. Tidigare har man i föreningen beslutat om att möjliggöra frivilligt kapitaltillskott för sina medlemmar. Årsavgiften delas därför upp i årsavgift- drift och årsavgift- kapital. De lägenheter som gjort kapitaltillskott motsvarande hela sin kapitalskuld för den egna bostaden betalar endast årsavgift för drift.

De långfristiga skulderna för bokslutet 2017 uppgår till cirka 32 msek, detta motsvarar en belåning om cirka 5 188 kr skuld/kvm bostadsyta vilket ligger under den genomsnittliga belåningen bland föreningar i Göteborgs innerstad.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift (1163 kr) betalas av säljaren och pantsättningsavgift (465 kr) betalas av köparen.

Ekonomin är stabil och i dagsläget finns inga beslut tagna på att ändra månadsavgifterna.

 

RENOVERINGAR

För att säkra det yttre underhållet av föreningens byggnader följer föreningen en utarbetad underhållsplan. 2013 installerades ett elektroniskt passersystem och man utförde en kontroll av ventilationssystemet i byggnaderna (OVK). Under 2015 skedde ett omfattande målningsarbete av föreningens samtliga fasader och på vissa av taken. På senare år har man även låtit installera ett nytt fastighetsnät för bredband, bytt utrustning i tvättstugorna, spolat stammarna samt att man under 2018 låtit besiktiga stammarna. Inga stora arbeten planeras den kommande tiden.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-02-11 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea42 Kvm
Våning1 av 2
Driftkostnader3 000kr/år
FöreningBrf Ada i Göteborg
Avgift/månad2 575:–
Ingår i avgiftenvärme, vatten, tv och bredband
EldstadTvå kakelugnar varav 1 fungerande i vardagsrummet
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda97 kWh/Kvm och år
Andel0.74012%
Lgh.nr.17
Lgh.nr. LMV1001

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1860
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudFöreningen har en gruppanslutning för bredband (250/250), telefoni och digital TV via Bredbandsbolaget. Avtalet gäller fram till och med juni 2020.

Driftkostnader

El2 000kr/år
Försäkring1 000kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
3 000kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.