SÅLD
Linnéstaden, Alfhemsgatan 5

Klassisk Linnéetta med områdets bästa läge! Högt upp i välskött 20-talsfastighet och välplanerade kvadratmeter med bra förvaringsmöjligheter samt avskilt kök. Alldeles runt hörnet från Slottsskogen och ett behagligt kliv upp från myllrande Linnégatan bor du lugnt och tyst med närhet till allt. Dessutom låg avgift på eftertraktade Alfhemsgatan.

fakta
Antal rum1 rum och kök
Avgift1 511:–
Boarea37 Kvm
Andel1.94328%
Våning4/5

LÄGENHETSBESKRIVNING

HALL

Hiss hela vägen upp och plats för avhängning direkt innanför dörren. En bevarad och praktisk klädkammare tar hand om ytterkläderna. Längre in i hallen döljer stilrena skjutdörrar en stor platsbyggd garderob med ett praktiskt hyllsystem. Endast en halvtrappa bort finns gemensam balkong i rakt västerläge.

Vägg: Vitmålade

Golv: Parkett 

 

ALLRUM

Ljust och luftigt rum med härlig 20-talscharm! Går enkelt att möblera med både säng och soffmöbler. De klassiska detaljerna finns det gott om, exempelvis det bevarade fönstret med djup nisch, klassiska vred och bräde i marmor samt takrosetten. Det finns möjlighet att förändra lägenhetens planlösning och skapa antingen en 1,5a eller en minitvåa genom att ta ner hela eller delar av väggen som delar rummen.

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett

 

KÖK

Praktiskt och avskilt kök med bra skåpsförvaring och profilerade luckor i vitt. Plats för köksbord intill fönstret med utsikt ner längs Alfhemsgatan och över tak samt himmel. Maskinell utrustning i form av induktionshäll, varmluftsugn och kyl med frysfack. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

BADRUM

Kaklat badrum i ljusa toner med förvaring på öppna hyllplan och knopplist.

Väggar: Kaklade vita

Golv: Klinker

 

Lägenheten disponerar två förråd. Ett i källaren och ett större på vinden.

 

OMRÅDESBESKRIVNING

Under 1920-talet gick en våg genom landet där man började uppföra hus som var lite mer praktiska, med lite lägre produktionskostnader, för att på så sätt ge fler familjer egna bostäder och slippa fenomenet med inneboende som tidigare varit behövligt för att ha råd med de stora våningarna. Lite mindre lägenheter, men tanken var att varje familj skulle ha var sin. Man ville också får bort de förhatliga gårdshusen, med tillhörande små trånga mörka gårdar, dasslängor och soptunnor. Man ville skapa stora ljusa grönskande gårdar för de boendes rekreation och barnens lek och alla skulle få möjligheten att bo i gathus! Klassicismen med antikens formspråk som förebild kommer tillbaka i en enkel och sparsmakad form – Tjugotalsklassicismen. Svensk 1920-talsarkitektur och design väcker internationellt intresse och blir berömd utomlands under benämningen Swedish Grace. Så besök gärna gården, titta en gång extra på arkitekturen både på utsidan och insidan. 

 

SAMMANFATTNING OM BRF ALFHEMSGATAN 5 I GÖTEBORG

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Alfhemsgatan 5 i Göteborg äger sedan 1943 fastigheten Olivedal 9:4 vilket gör det till en av Göteborgs äldre bostadsrättsföreningar. Byggnaden uppfördes 1929 och ritades av arkitekten Nils Olsson. Nils har ritat många bostadshus runt om i Göteborgs centrala områden och är kanske främst känd för sina funkishus som han ritade under 1930-talet. Fastighetens adresser är Alfhemsgatan 5 och Olivedalsgatan 18. Föreningen upplåter 37 Iägenheter med bostadsrätt och 4 lokaler med hyresrätt. Den totala bostadsarean uppgår till 2 403 kvm varav 2 226,5 kvm bostäder och 176,5 kvm lokaler. Föreningen äger sin mark och kommer således inte att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRVALTARE & FÖRSÄKRING

Revisorsringen bistår föreningen med ekonomisk förvaltning. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg Hansa. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

 

TV-/INTERNETANSLUTNING

Föreningen är ansluten till bredband och TV via fiber från Telia.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen i fastigheten sköts av ett externt företag och detta är således inget som de boende själva utför.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen har en tvättstuga som är belägen på vindsplanet på Olivedalsgatan 18 och går även att nå från Alfhemsgatan 5. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare och två torkskåp. I anslutning till tvättstugan finns också en torkvind. Tidsbokning sker enkelt via en app. Föreningen har även ett cykelförråd mot Alfhemsgatan. Gemensamt för föreningens medlemmar är också balkongerna i trapphuset, för vår lägenhet innebär det endast en halvtrappa upp till översta balkongen med fritt läge och sol under en stor del av dagen. Innergården är stor öppen, solig och här finns sittmöbler, gräsmatta och grönskande växter.

 

PARKERING

I föreningen finns fyra parkeringsplatser. Plats kan hyras till en kostnad om ca 800 kr/månad. I dagsläget är det kö till samtliga platser. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand under förutsättning att styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen.

 

EKONOMI

De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet för 2017 endast till ca 2,9 msek vilket motsvarar en belåning om ca 1 300 kr/kvm bostadsyta, vilket är rejält under snittet för området på ca 6 000 kr/kvm bostadsyta. Föreningens fyra hyreslokaler bidrar med nästan 30 % av de totala intäkterna vilket är en stor trygghet för föreningen och en stor anledning till varför man kan hålla en så låg avgiftsnivå.

 

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift (1 163 kr) betalas av säljaren och pantsättningsavgift (465 kr) betalas av köparen.

 

Inga avgiftsförändringar är planerade eller beslutade.

 

RENOVERINGAR

Nedan följer ett urval av genomförda renoveringar i byggnaderna:

2017-2018 utfördes en OVK och en av hyresrättslokalerna renoverades.

2015 byggdes en till parkeringsplats och förträdgården gjordes iordning mot Alfhemsgatan.

2014 genomfördes underhåll av tak, takpannor, takplåt och plåtgarnering. Samma år renoverades även fönster och tegelfasad. Marken på gården rätades upp och grunden målades.

2012/2013 målades fönster och balkongdörrar mot gården samt nya fönsterbleck med putsgavel mot gården. Samma år genomfördes renovering av trapphusbalkongerna.

2012 utfördes fasadrenovering mot innergården med installation av värmekabel i stuprör. I samband med detta målades plåttaket om och snörasskydd installerades.

2011/2012 genomfördes en högtrycksspolning av stammen i tvättstugan och nedåt. Dörröppnare till entrédörrar installerades. Samma år utfördes även bättringsmålning av dörrar, ytterdörrar och element.

2011 utfördes termostatbyte i samtliga lägenheter och ny cirkulationspump installerades. I samband med detta gjordes även en injustering av värmesystemet.

2010 installerades ny, tidsstyrd utebelysning som lyser hela tiden när det är mörkt.

2006/2007 utfördes takarbete och ommålning av trapphus. Nya tvättmaskiner och torkskåp installerades.

2000 utfördes en relining av förneningens avloppsstammar.

1982 utfördes ett stambyte.


KOMMANDE RENOVERINGAR
Föreningen planerar att renovera tvättstugan och utföra underhåll av hissarna. Diskussion om att eventuellt framöver byta dörrar till lägenheterna.

I övrigt inga större åtgärder den närmsta tiden.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-22 och årsredovisning för 2017. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1 rum och kök
Boarea37 Kvm
Våning4/5
Driftkostnader3 223kr/år
FöreningAlfhemsgatan 5 i Göteborg
Avgift/månad1 511:–
Ingår i avgiftenVärme, VA, Kabel-TV, Bredband
BalkongGemensam balkong (Nås från trapphuset)
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissJa
EnergideklarationEj utförd
Andel1.94328%
Lgh.nr.15
Lgh.nr. LMV1403

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1929
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El2 000kr/år
Försäkring1 223kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
3 223kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.