SÅLD
Haga, Haga Nygata 16A

Mitt i hjärtat av Haga, i ett av områdets charmiga trähus uppfört redan 1858. Kvadratsmart och genomgående planlösning med det pittoreska cafélivet samt föreningens prunkande innergård alldeles utanför dörren. Originalcharmen gör sig påmind genom höga fönster med spröjs och överljus, fungerande kakelugn, spegeldörrar och fina listverk. I föreningen finns många gemensamhetsutrymmen som gym, bastu, festlokal, snickarrum och gästrum. Oerhört populär förening med god ekonomi, bra hyresintäkter och en fantastisk innergård där små charmiga gårdshus, plank och vedskjul knyter an till de gamla Hagagårdarna. Bredband inkluderat i avgiften!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 863:–
Boarea49 Kvm
Andel1.02910%
Våning1 tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

En massiv träport med vackert överljus leder dig in på föreningens pittoreska och oerhört välskötta innergård. Här möts du av ett pampigt kastanjeträd som stått här och dämpat bruset från staden sedan de första husen byggdes i mitten av 1800-talet samt mängder av andra växtligheter i form av bärbuskar och prydnadsbuskar som rhododendron, syrén och olvon. Charmfulla plank, gårdshus och vedskjul blir en naturlig avdelning mellan den gamla och nyare delen av gården och markbeläggningen intill de gamla husen utgörs, som förr, av gatsten.

 

HALL

Följ med en trappa upp genom det 160 år gamla trapphuset som är så charmfullt typiskt för Haga. Innanför ytterdörren välkomnas du in i hallen med plats för avhängning, skohylla och byrå. Härifrån nås vardagsrum, kök och badrum.

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

VARDAGSRUM

Till höger om hallen med två stora fönster med spröjs och överljus i rakt söderläge. Väggarna är målade i en vilsam grå nyans och den fungerande kakelugnen är original från 1858. Ljust och luftigt med generösa sällskapsytor som rymmer diverse typer av möbler. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

SOVRUM

Vilsamt sovrum med plats för dubbelsäng, nattduksbord samt bra förvaring i en stor garderob med skjutdörrar. Dörren till rummet är en tidsenligt speglad dörr liksom listverken och det höga, spröjsade fönstret. 

Väggar: Målade

Golv: Parkett

 

KÖK

Med charmfullt oregelbundna vinklar och ett högt fönster med spröjs och överljus mot innergården. Lättarbetat kök med gott om förvaring och plats för matbord intill fönstret. Kökssnickerierna är ljusa och ovanför kökets bänkskivor är det kaklat i vitt. Den maskinella utrustningen består av ugn och spis, fläkt samt kombinerad kyl/frys från Smeg. 

Väggar: Målade

Golv: Schackrutig linoleummatta

 

BADRUM

Med ett vackert spröjsat fönster mot innergården ligger det stora badrummet. Väggarna är halvkaklade i vitt och på golvet ligger en linoleummatta. Badrummet är utrustat med toalett, kommod med handfat, spegel, duschkabin samt torktumlare och tvättmaskin. Bra förvaring i en garderob/städskrubb samt i ett mindre högskåp. 

Väggar: Halvkaklade

Golv: Linoleummatta

 

ÖVRIGT 

Till lägenheten hör ett vindsförråd samt delad utomhusförvaring (vedskjul) på gården.

Andelsprocent kapitaldel: 0,44060%, Andelsprocent driftdel: 1,02732%

 

Om HSB Brf Albert i Göteborg

 

Bostadsrättsföreningen Albert ligger i stadsdelen Haga, ett område präglat av gamla arbetarbostäder. Föreningen ligger i anslutning till Hagas välkända gågata Haga Nygata, med gatsten och pittoreska butiker och caféer. I föreningen finns 51 nybyggda lägenheter och 16 ombyggda gamla lägenheter från 1800-talet, vilka blev färdigställda 1988. De har dessutom tre butiker och en restaurang som hyresgäster. Den prisbelönta gröna innergården står till medlemmarnas förfogande och används flitigt året runt!

 

Förvaltning

Föreningen har ett avtal med HSB Fastighetsförvaltning gällande administrativ, ekonomisk och teknisk förvaltning.

 

Trappstädning

Trappstädningen i fastigheterna sköts av ett externt företag och är således inget som de boende själva utför.

 

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga - Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i uppgången på Skolgatan 7 A. Tvättstugan är utrustad med en stor tvättmaskin (som också kan användas till mattor), torktumlare, torkrum, mangel och strykbräda.

Gym - Föreningen har också ett gemensamt gym till glädje för alla träningsintresserade medlemmar. Gymmet ligger också det i uppgången på Skolgatan 7A. I lokalen kan man träna både kondition, styrka och rörlighet. Kort och gott ett mycket fint och utrustat gym.

Föreningslokal - Föreningen har även en föreningslokal som medlemmarna kan hyra för större fester el dyl. Föreningslokalen har även två bäddsoffor med sovplatser för 4 personer. Lokalen kostar 300kr att hyra för ett dygn.

Gästrum – Föreningen har även två separata gästrum. I det ena rummet finns en dubbelsäng (som går att dela till två enkelsängar) och i det andra rummet finns två enkelsängar. Utanför rummen finns toalett med dusch, ett kylskåp och en mikrovågsugn. Gästrummen kostar 150 kr att hyra per dygn.

Cykelförråd – På gården finns ett antal cykelförråd för uppställning av cyklar och barnvagnar.

Snickarbod - Mitt ute på gården ligger föreningens snickarbod. I snickarboden finns ett antal verktyg som medlemmarna kan använda sig av.

Bastu - Föreningens medlemmar har tillgång till en fint utrustad bastu med två duschar, en WC och en sittgrupp bestående av korgstolar och bord. Bastun finns i uppgången på Skolgatan 7A och är gratis att låna.

 

Innergård

Föreningens vackra trädgård i kvarteret Kanonen är omgiven av både äldre renoverade hus och nybyggnationer, vilket gör att en promenad genom trädgården på många sätt är en promenad genom Hagas historia.

Strävan att anknyta till de gamla Hagagårdarna med sina plank och gårdsbyggnader bestämde gårdens utformning vid renoveringen. Plank, gårdshus, vedskjul med mera bildar gräns mellan de äldre renoverade husen vid Haga Nygata och de nybyggda husen. Markbeläggningen intill de gamla husen utgörs, som förr, av gatsten.

 

TV/Bredband

Föreningen har tecknat ett kollektivt avtal med Telia som inkluderar bredband, bredbandstelefoni och digital-TV som är inkluderat i avgiften.

Du kan surfa med hastigheten 100 Mbit/s, till och från internet, och anslutning sker genom nätverksuttagen i respektive lägenhet.

Digital-TV innefattar kanalpaketet Lagom.

 

Parkering

Finns att hyra i närliggande garage, exempelvis Skolgatan (Accesshuset) och Bergsgatan via Parkering Göteborg.

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är bra och föreningen gör överskott årligen. Överskottet periodiseras för kommande underhåll. Lokalerna i föreningen står för ca 14% av de årliga intäkterna.

Föreningens belåning ligger på 4 906 kr skuld/kvm bostadsyta. (Men då föreningen tillåtit kapitaltillskott är denna siffra något missvisande för varje enskilt objekt).

Föreningen har delat upp årsavgiften i en kapitaldel och en driftdel. Detta pga av att de godkänner partiellt kapitaltillskott. Som medlem kan man alltså betala av sin del av föreningens lån vilket sänker årsavgiften. Föreningen använder sig av pengarna till att amortera på lånen. Därav kan man se en minskning av lånen från år till år.

Inför 2018 höjdes avgiften för drift med 5% medan avgiften för kapital sänktes med 11,5%. Inga ytterligare avgiftsförändringar är i nuläget planerade.

 

Renoveringar

Stora delar av föreningen består av byggnader uppförda 1988. Dessa byggnader är i gott skick och endast sedvanligt underhåll planeras. För de huskroppar som är från slutet av 1800-talet genomgicks en större pietetsfull renovering samtidigt med uppförandet av de nya huskropparna 1988.

2013: Ommålning fasader, fönster och gårdshus. Nytt ventialtions- och värmesystem.

2016: Renovering av hissar.

2018: Renovering av tvättstuga och soprum.

2019: Renovering av bastu/spa och pentry i föreningslokalen. Dessa renoveringar är inne på sina avslutande veckor. Under 2019 kommer det också att göras en OVK.

Närmsta större renovering som är inplanerad i underhållsplanen är renovering av trapphusen. Detta kommer att göras i mån av tid och pengar de kommande tre åren.

Av lite större omfattning ligger det ommålning av fasader, fönster etc inplanerat igen 2023, men det kan komma att skjutas något på framtiden då skicket är gott på arbetet som gjordes 2013.

Vad gäller stamrenovering ligger det inte inplanerat förrän 2040.

I nuläget anser föreningen sig ha en bra nivå på avsättningen till underhållsfonden och har därför inga planer på att höja några avgifter, utan ser sig kunna göra de närmsta renoveringarna inom ramen för nuvarande nivåer.

 

Andrahandsuthyrning

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

Hemsida:

Föreningen har en oerhört väluppdaterad hemsida för mycket mer info: https://www.albert.se/

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-06 och årsredovisning för 2017 och 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Haga

 

Haga- Göteborgs första förort som med tiden blivit byn mitt i stan. En stadsdel som är lätt att lära sig älska, men svår att lämna. Visst är vi många som ser framför oss hur "Hebbe lêlle" ska åka skidor ner från stalltaket i Haga. Som en urmoderlig Göteborgsk sanning. Haga har fascinerat och inspirerat, under flera decennier stod Hagas öde och vägde. Skulle stadsdelen totalsaneras eller skulle Haga få bli något annat? Det blev något annat! Hela Haga revs inte utan väsentliga delar rustades upp och fogades samman med ny bebyggelse. Nu råder här en småskalig stadsbebyggelse där gammalt och nytt förenas på ett charmfullt sätt. 

Numera är Hagas bilfria gator kantade av välbesökta små kaféer och butiker. Väl innanför föreningens portar kvitter fågelsången och tystnaden gör det svårt att begripa hur centralt du faktiskt befinner dig. Här bor du med det pittoreska cafélivet alldeles utanför dörren och promenadavstånd till det mesta. Dessutom synnerligen bra kommunikationer som enkelt tar dig vidare till stadens alla hörn. Några kvarter bort breder grönskan i Skansen kronan, Slottskogen och Änggårdsbergen ut sig om du känner för att smita undan stadslivet för en stund. Eller så stannar du helt enkelt kvar på föreningens idylliska innergård.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea49 Kvm
Våning1 tr
Driftkostnader2 441kr/år
FöreningHSB Brf Albert i Göteborg
Avgift/månad2 863:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband, IP-telefoni och TV
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
Andel1.02910%
Lgh.nr.55
Lgh.nr. LMV1001

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1858
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El960kr/år
Försäkring1 481kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
2 441kr/år
Enligt säljarens uppgifter.

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.