SÅLD
Haga, Sprängkullsgatan 13

Ibland dyker det upp en möjlighet som är svår att tacka nej till- som en sekelskiftesfyra precis vid entrén till Haga, i ett ikoniskt trähus med ett av Göteborgs vackraste burspråk. Placeringen på husets gavel ger solen full åtkomst och en fri vy mot grönskan i Hagaparken. Rummen badar i ljus med höga fönster åt tre håll och originalcharmen gör sig väl påmind i vartenda hörn. Högt i tak, stuckaturer, takrosetter, två kakelugnar (varav en fungerande), originalbrädgolv, höga fotlister, profilerade listverk och serveringsskåp. Listan kan göras lång. Dessutom oväntat stora sällskapsrum i fil med höga spegelpardörrar som öppnar och skiljer av, gästtoalett och egen tvättstuga! Sammantaget en lägenhet svår att motstå även för den mest kräsne. I föreningen finns många gemensamhetsutrymmen som bastu, festlokal, snickarrum och gästlägenhet. Bra hyresintäkter från flera lokaler mot Haga Nygata och två fantastiskt välskötta och pittoreska innergårdar- en sann Haga-idyll!

Budgivning dold
fakta
Antal rum4 rum och kök
Avgift7 643:–
Boarea117.3 Kvm
Andel2.37531%
Våning2 av 2

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Haga- Göteborgs första förort som med tiden blivit byn mitt i stan. En stadsdel som är lätt att lära sig älska, men svår att lämna. Visst är vi många som ser framför oss hur "Hebbe lêlle" ska åka skidor ner från stalltaket i Haga. Som en urmoderlig Göteborgsk sanning. Haga har fascinerat och inspirerat, under flera decennier stod Hagas öde och vägde. Skulle stadsdelen totalsaneras eller skulle Haga få bli något annat? Det blev något annat! Hela Haga revs inte utan väsentliga delar rustades upp och fogades samman med ny bebyggelse. Nu råder här en småskalig stadsbebyggelse där gammalt och nytt förenas på ett charmfullt sätt. 

Numera är Hagas bilfria gator kantade av välbesökta små kaféer och butiker. Väl innanför föreningens portar kvitter fågelsången och tystnaden gör det svårt att begripa hur centralt du faktiskt befinner dig. Här bor du med Hagaparkens grönska och med det pittoreska cafélivet alldeles utanför dörren samt med promenadavstånd till det mesta. Dessutom synnerligen bra kommunikationer som enkelt tar dig vidare till stadens alla hörn. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen, Skansen kronan och Änggårdsbergen ut sig om du känner för att smita undan stadslivet för en stund. Eller så stannar du helt enkelt kvar på en av föreningens två idylliska innergårdar.

 

HALL

Följ med två trappor upp genom det 130 år gamla trapphuset som är så charmfullt typiskt för Haga. Innanför ytterdörren välkomnas du in i en stor öppen hall, fullt möblerbar utefter var och ens önskemål. Vackert serveringsskåp i original, framtagna brädgolv, profilerade listverk, takhöjd om drygt 2,70 meter och bevarade spegeldörrar ger en hint om vad som följer i resten av rummen. Genom ett högt fönster med överljus mot innergården letar sig dagsljuset in och på utsidan har det vackra Kastanjeträdet slagit ut i full blom. Till vänster om ytterdörren finns ytterligare en liten hall där jackor och skor skickligt göms undan. 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv (målade)

 

GÄSTTOALETT

Från hallen nås en gästtoalett inredd med handfat, spegel och toalett. Halvkaklat i vitt kakel med övre delen av väggen målad i Alcro's "Duva" och golvet målat i Alcro's "Himalaya". 

Väggar: Halvkaklade i vitt, övre delen av väggen målad

Golv: Plastmatta (målad)

 

KÖK

Med två höga fönster med fint överljus mot Hagaparken, i fil med den ljuvliga matsalen. Ett fantastiskt rum med massvis av bevarad charm i form av stuckaturer, takrosett, brädgolv, profilerade listverk och speglade pardörrar, allt renoverat med stor omsorg och fingertoppskänsla. Lättarbetat med gott om förvaring och stor köksö. Kökssnickerierna har man låtit penselmåla i kulören "Worsted" från Farrow and Ball och försett med mässingsbeslag från Byggfabriken. Ovanför kökets bänkskivor i vitvaxad ek och granit sitter ett vitt fasettslipat kakel. Den maskinella utrustningen består av spis och ugn, fläkt, diskmaskin samt hel kyl och frys. 

Väggar: Målade 

Golv: Originalbrädgolv (målade)

 

MATSAL

I fil med köket, bakom höga spegelpardörrar. Ett svårslaget rum på alla vis med flertalet fönster på husets gavel och ett osedvanligt vackert burspråk med spröjs och fri vy över Hagaparkens grönska och Haga Nygatas myller. Dessutom ett ljus svårt att sätta ord på och plats för ett ordentligt matbord där hela familjen och vännerna kan samlas. I ena hörnet står en vacker kakelugn- just denna är tyvärr inte i bruk. Väggarna är liksom i köket målade i en vilsam grå nyans och golvet är lagda originalbrädor från 1886 liksom stuckaturen, takrosetten och de fina listverken. Kan det vara så att detta rum klassar in som ett av stans vackraste? Vi säger ja, mycket talar för det. Tveklöst ett rum som oavsett måste upplevas! 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv (vitlutat och vitoljat)

 

VARDAGSRUM

Som ett tredje sällskapsrum i fil mellan matsalen och det stora sovrummet samt med tre stora fönster i rakt söderläge. Höga spegelpardörrar öppnar och skiljer av mot matsalen. Vackra tak med originalstuckatur och en takhöjd om 2,80 meter. I ena hörnet står en fungerande kakelugn. De stora sällskapsytorna rymmer diverse typer av möbler och ljuskatter står över golvet under en stor del av dagen. 

Väggar: Målade 

Golv: Brädgolv (Vitlutat och vitoljat)

 

MASTER BEDROOM

I fil med vardagsrummet ligger det största av lägenhetens idag två sovrum. Med två höga fönster med överljus i söderläge, originalbrädgolv, stuckatur, takrosett och profilerade listverk. Väggarna tapetserade i William Morris-tapeten "Pimpernel" och de tre garderoberna målade i Farrow and Ball's "Lichen" med beslag från Byggfabriken. Dessutom direktaccess till badrummet. 

Väggar: Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (vitlutat och vitoljat)

 

BADRUM

Badrummet med intilliggande tvättstuga kan nås från två håll via lägenhetens båda sovrum. Väggarna är halvkaklade i vitt med den övre delen av väggen målad i Alcro's "Duva" och golven målade i nyansen "Himalaya", också från Alcro. Badrummet är utrustat med toalett, kommod med ovanliggande handfat, spegel och duschkabin. 

Väggar: Halvkaklade i vitt, övre delen av väggen målad

Golv: Plastmatta (målad)

 

TVÄTTSTUGA

Innanför badrummet, bakom en gammal spegeldörr med etsat glas, finns en liten tvättstuga utrustad med kombinerad tvättmaskin/torktumlare, handfat, vägghängt skåp samt plats för torkställning eller liknande. Med fint läge och fönster mot innergårdens grönska blir här lite roligare att sköta om tvätten. 

Väggar: Målade

Golv: Plastmatta (målad)

 

BARNRUM 

Från hallen nås det sovrum som idag används till barnrum med charmfullt oregelbundna vinklar och plats för säng, förvaring och lek. Dörren till rummet är en vacker dörr från byggnadsåret och mot den tysta innergården vetter ett stort fönster. Väggarna är tapetserade i "Punchinello" från Cole & Son. Även från detta sovrum nås lägenhetens badrum och tvättstuga.

Väggar: Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (målade)

 

ÖVRIGT

Till lägenheten hör ett stort förråd på vinden samt ett vedförråd på gården.

 

Sammanfattning av BRF Herkules 1987 i Göteborg

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Herkules 1987 i Göteborg bildades just 1987 och äger fastigheterna Haga 28:4 och Haga 28:9 (sju hus och två innergårdar) med adresserna Sprängkullsgatan 9-13, Haga Nygata 26-32, Haga Östergata 27-29 samt Husargatan 10-12. Föreningen består av 66 lägenheter med bostadsrätt och 5 hyreslokaler. Den totala lägenhetsytan är 5 015 kvm. Lokalerna som har ett attraktivt läge längs med populära Haga Nygata ger föreningen en stor del av sina intäkter.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska och tekniska förvaltningen tar föreningen hjälp av HSB.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen i fastigheterna sköts av ett externt företag och är således inget som de boende själva utför.

 

TV/Bredband

Kabel-TV via Com Hem (grundutbud ingår i avgiften). Telia Fiber finns indraget i huset men abonnemang tecknar varje lägenhetsinnehavare själv.

 

PARKERING

Finns att hyra i närliggande garage, exempelvis Skolgatan (Accesshuset) och Bergsgatan via Parkering Göteborg.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person godkänns ej medlemskap i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har två mysiga och pittoreska innergårdar. Gårdarna är prydligt gatstensbelagda och har rikligt med växlighet. Flera olika sittgrupper som fritt kan nyttjas av föreningens medlemmar!

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen tillhandahåller flera gemensamma utrymmen åt sina medlemmar. En gästlägenhet (som går att hyra för 200 kr/natt), föreningslokal (festlokal) med kök, snickarbod, gym, bastu, barnvagnsförråd och cykelrum.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har två tvättstugor på markplan med tre stora tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp, mangel samt strykutrymme.

 

EKONOMI

Ca 20% av föreningens intäkter kommer från de fem attraktiva lokalerna i bottenplan. Vid årsskiftet 2015/2016 fick föreningens medlemmar första gången en möjlighet att göra ett sk. frivilligt kapitaltillskott. I praktiken innebär detta att avgifterna är indelade i en drifts- och en kapitaldel och att varje medlem får möjlighet att påverka sin egen avgift genom att betala in en del av eller hela sin andel av föreningens lån. De lägenheter som gjort kapitaltillskott motsvarande hela sin kapitalskuld för den egna bostaden betalar endast årsavgift för drift. Pengarna som föreningen får in från medlemmarna i form av frivilligt kapitaltillskott används för att amortera på föreningens lån.

Föreningens avgifter har legat oförändrade sedan 2001 men höjdes 2015 med ca 2,5 % (på kapitaldelen) och i april 2017 med 2,5% (på driftdelen, i samband med att man anlitade städfirma för städning av gemensamma ytor). Ekonomin är stabil och i dagsläget finns det inga planer på att ändra månadsavgifterna.

I nov/dec 2018 omförhandlades tre lån och i samband med detta lät föreningen amortera av 971tkr (som de hade i överskott på kapitaldelen) på ett lån för att minska belåningen.

Föreningen bedömer att de har en stabil ekonomi med bra kassalikviditet. De bedömer att de har fullgod beredskap att möta kommande underhåll på kort och lång sikt.

 

RENOVERINGAR

1989 genomgick fastigheten en omfattande renovering då det mesta byttes ut, inklusive el- och avloppsstammar. Under 2006 såg man över ventilation, spolade avloppsstammarna samt målade trapphus. 2014 målade man om tak och fasad på landshövdingehusen längs med Haga Nygata samt Sprängkullsgatan 7-13. Under 2014 upptäcktes hussvamp i föreningens fastighet på Haga Nygata 26-28, saneringen slutfördes under 2015 och huset är tillbaka i mycket bra skick. Under 2016 genomfördes en OVK-besiktning och som följd byttes alla centrala fläktar på taket ut under 2017.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

För att säkra det yttre underhållet av föreningens byggnader följer föreningen en utarbetad 30-årig underhållsplan som upprättades 2001. Inga större underhåll är planerade mer än enklare pågående ommålning av fasader och tak på fastigheten som gränsar mot innergården Sprängkullsgatan 7 och 9 samt på fastigheterna på Husargatan 10 och 12. Detta finns det avsatt medel till. Underhållsavsättning görs årligen för att möta framtida underhållsplaner.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-05-17och årsredovisning för 2017 och 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum4 rum och kök
Boarea117.3 Kvm
Våning2 av 2
Driftkostnader5 797kr/år
FöreningHSB Brf Herkules 1987 i Göteborg
Avgift/månad7 643:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten och TV (grundutbud från Comhem)
EldstadTvå kakelugnar varav en fungerande
FörvaringsrumEtt stort vindsförråd en trappa upp samt ett vedförråd på gården
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda156 kWh/Kvm och år
Andel2.37531%
Lgh.nr.29
Lgh.nr. LMV1202

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1886
UppvärmningFjärrvärme

Driftkostnader

El2 529kr/år
Försäkring3 268kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 797kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.