Vasastaden, Karl Gustavsgatan 13

I ikonisk fastighet från 1880 och med över 5 meter till nock, runda takfönster och olika takvinklar kan känslan i denna lägenheten närmast beskrivas som sakral. Denna etagelägenhet har något alldeles extra. Genomgående exklusiva materialval, smarta lösningar, fungerande eldstad och förberett för takterrass. Trappuppgången har bevarats med originaldetaljer från 1800-talet och en rejäl hiss. Inget har lämnats åt slumpen. Avenyn ligger endast ett stenkast bort med sitt fulla utbud av butiker, restauranger och uteställen. Hiss finns!

fakta
Pris5 950 000:–
Antal rum3 rum och kök
Avgift4 290:–
Boarea83 Kvm
Biarea8 Kvm
Andel0.04730
Våning4/4

Lägenhetsbeskrivning

Hall

I hallen finns bra med förvaring bakom diskreta skjutdörrar.

Golv: I ytterhallen ligger en vacker Gotländsk kalksten för att sedan övergå i en enhetlig ekparkett i resten av lägenheten.

Väggar: Målade

 

Badrum

Från hallen når du badrummet som är väl tilltaget och exklusivt påkostat med rogivande hörnbadkar, WC, tvättställ i kommod och handukstork. Här finns även en tvätt pelare från Siemens.

Golv: Kalksten (underliggande golvvärme)

Väggar: Vitt kakel

 

Kök/ Vardagsrum

Rummet med den fantastiska takhöjden, de runda fönstren de blottlagda bjälkarna och de spetsiga takvinklarna. Här är det över 5 meter til nock. Den stilrena trappan till övervåningen är ett konstverk i sig själv. Med öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum är detta ett fenomenalt rum för stora bjudningar, eller bara intima möten med din favorit litteratur!

Exklusivt och stilrent kök från danska Multiform, där minimalism och skandinavisk design står i fokus. Kontrasten mellan det släta ek köket och de vita smäckra bänkskivorna skapar en elegans. Köket blir komplett med en vit köksö med en topskiva i Carrara marmor. Maskinparken består i inbyggnadsugn och häll, inbyggd micro, integrerad diskmaskin och fristående kyl och frys. Samtliga vitvaror från Gaggenau. 

Golv: Ekparkett

Väggar: Målade

 

Gästrum

På nedre plan ligger det ena av lägenhetens två sovrum. Med ett magiskt fönsterparti och bra med förvaring, passar rummet lika bra som gästrum/arbetsrum som Master bedroom. 

Golv: Ekparkett

Väggar: Målade

 

Master bedroom

På övre plan ligger lägenhetens andra sovrum. Rummet är väl tilltaget med smarta förvaringslösningar med skjutdörrar framför kattvinden,  fungerande öppenspis och separat klädkammare. Men det mest unika är att det även finns en access till en möjlig takterrass. Man har förberett för byggnation av takterrass. Bygglovshandlingar finns framtagna, men bygglov är inte inskickat. 

Golv: Ekparkett

Väggar: Målade

Det finns fyra lägenheter som alla har access till taket. Varje lägenhet avgör själva om de vill ansöka om bygglov för takterrass eller ej. Två bygglov finns redan beviljade. Kostnaden för byggnation ligger på varje lägenhetsinnehavare. 

Sammanfattning av Brf Wasa Allé

HUSETS HISTORIA

1880 uppförde arkitekt JE Leo ett hyreshus på den gamla adressen Stora Allégatan 24 och Landalagatan 13.

Redan 1895 såldes fastigheten till apotekare Mossberg som byggde om en del av huset till Apoteket Lejonet.

1917 byggdes apoteket om till postkontor som 1970 ersattes av en bank.

1939 köpte brandförsäkringsbolaget Bohuslän huset, som under 1950-talet byggde om hela huset till kontor. De ägde fastigheten fram till 1979 då TBV (Tjänstemännens bildningsförbund) köpte huset och ägde det fram till 2004 då Innovera Fastigheter AB tog över ägandet och återställde det till bostäder.

I början av 2000-talet gick tankar om att riva huset, pga. av dess usla skick. Men istället lät man några arkitektkontor tävla om att komma med bästa lösning på att göra om det förfallna huset till förstklassiga bostäder. Arkitektbyrån Kanozi vann och ritade om den då gamla skolan till 17 bostäder i toppklass. Man ville restaurera och återskapa så långt det gick, men också att göra helt nytt. Man valde att bryta av det svulstiga 1880-talet mot helt modernt. Man såg hur det nya förstärkte det gamla och vice versa. När man renoverade trapphusen ville man i mångt och mycket behålla den gamla färgsättningen och till allas förvåning så tillverkades fortfarande samma viktorianska golvplattor, av samma fabrik fortfarande 125 år senare. Trapphusen renoverades och restaurerades till i princip nyskick. Man valde också att markera nya eller ombyggda utrymmen i trapphuset med plattor från samma fabrik men i en enklare form och inte samma tidstypiska mönster.

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Wasa Allé bildades 2004 och omfattar 17 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt och 3 affärslokaler. Total bostadsarea är 1446 kvm och lokalarean är 629. Restaurangen på hörnet har just fått en ny ägare och nu huserar en av de största inom energimat nämligen livsstilsrestaurangen Happy M Kitchen.

 

FÖRVALTNING

Föreningen har tagit hjälp av Fastighetspartner för den ekonomiska förvaltningen.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Tv och bredband finns att tillgå via ComHem och grundutbudet av kabel-tv ingår i avgiften. Från och med 1/7 kommer bredband och telefoni ingå i avgiften. Önskas utökat utbud styrs detta enskilt gentemot leverantören. Bredband tecknas enskilt via ComHem.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering.


GEMENSAMMA UTRYMMEN

Hissen som går ner till gatuplan tar dig ut på gården där cyklar kan parkeras. I den gamla välvda portiken mot gatan finns föreningens sophantering. Gemensam tvättstuga finns inte, då samtliga lägenheter är utrustade med egna tvättmaskiner.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt ärende behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan.

 

EKONOMI

Föreningen hyr ut ca 33% av fastigheten och tack vare det mycket attraktiva läget är hyresintäkterna en mycket stabil inkomstkälla. Hyresintäkterna står för ca 56% av totala intäkter. Föreningen är högt belånad pga de mycket omfattande renoveringar huset har genomgått. Men tack vare fastighetens attraktiva läge och stora uthyrningsmöjligheter i första plan och källarplan med stora hyresintäkter som ett resultat, så är ekonomin god och föreningen stabil. Föreningen gjorde under början av 2019 en större amortering på 2 MKr på föreningens lån. Föreningen planerar att fortsätta amortera årligen. Idag finns inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

 

RENOVERINGAR

Under året har det genomförts en OVK-besiktning och mindre åtgärder kommer att vidtas framöver.

Under 2004-2005 genomgick fastigheten stora ombyggnationer och byggnaden totalrenoverades från de dåvarande skollokalerna (från 1970-tal) varit där till de bostäder som finns idag. Alla renoveringar gjordes i toppklass och inget lämnades åt slumpen. Samtliga materialval är oerhört exklusiva och man har skapat ett cityboende i världsklass.

Man lät samtidigt restaurera fasaden, lägga nytt plåttak och alla stammar byttes.

Den stora tunga ekporten från 1880-talet är fortfarande kvar varsamt restaurerad och ådringsmålats. Föreningen har ett modernt låssystem med kamera installerat i huset. Entréhallen andas dåtid och högreståndmässigt boende.

Man lät under 2018 utföra en OVK-besiktning. Besiktningen hade vissa anmärkningar som föreningen nu håller på att rätta till.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen planerar att behålla fastighetens goda skick och inga större underhåll är planerade. Föreningen fortsätter arbetet med att åtgärda anmärkningarna från OVK besiktningen. Föreningen har avsatt medel för detta och det kommer inte att påverka avgifterna.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och årsredovisning för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Pris5 950 000:–
Antal rum3 rum och kök
Boarea83 Kvm
Biarea8 Kvm
Våning4/4
Driftkostnader6 200kr/år
FöreningWasa Allé
Avgift/månad4 290:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
EldstadÖppen spis
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda114 kWh/Kvm och år
Andel0.04730
Lgh.nr.00403
Lgh.nr. LMV1305

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1880
Byggnadsår kommentarOmbyggnadsår 2004
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El4 200kr/år
Försäkring2 000kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
6 200kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

visning

sön 16 juni 15:00

mån 17 juni 17:30

Anmäl dig till visning
Intresseanmälan
mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.