SÅLD
Kungshöjd, Hvitfeldtsgatan 1

På våning 4 (hiss finns) med en av Göteborgs i särklass mest magiska utsikter! I pampig borgfastighet från tidigt 1900-tal, likaså ett landmärke för alla som äntrar Göteborg från vattnet. Fritt och insynsskyddat med högt till tak, stora luftiga rum i fil, höga fönster med överljus, bevarad sekelskiftescharm, fungerande kakelugn och rofylld sovavdelning mot tyst innergård. Dessutom två soldränkta balkonger i öst och väst. Ett hem som måste upplevas!

fakta
Antal rum3.5 rum och kök
Avgift5 686:–
Boarea118.7 Kvm
Andel5.29%
Våning4 av 6 (hiss finns)

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Läget i stan är ett av de mest populära. Göteborgs stads arbete med att bygga ihop stadsdelarna Kungshöjd och Linnéstaden har resulterat i ett nytt levande område kring Esperantoplatsen. Men det är inte slut där, just nu håller Göteborg på att åter vända ansiktet mot havet genom projekten stenpiren och skeppsbron. Från resecentret stenpiren tar båten dig vidare ut till Göteborgs södra skärgård under sommarmånaderna. Närmre havet mitt i stan får man leta efter!

Hvitfeldtsgatan kantas av välbevarade byggnader från tidigt 1900-tal. På gatans topp, i hörnet mot Arsenalsgatan, reser sig föreningens rustika tegelfastighet uppförd 1906. Inne i det pampiga trapphuset tar en hiss dig hela vägen upp från entréplan till våning fyra där lägenhetens vackra entrédörr välkomnar dig in.

 

HALL

Innanför ytterdörren öppnar en stor möblerbar hall upp sig med högt till tak och plats för avhängning direkt innanför dörren. En platsbyggd garderob i tidsenlig stil ger ytterligare plats för klädförvaring. Hallen sträcker sig genom lägenheten och binder samman de två sällskapsrummen i väst med kök och sovavdelning mot innergården i öst. 

Väggar: Tegel/Målade

Golv: Klinker

 

VARDAGSRUM

Med två höga fyrluftsfönster i väst mot hamninloppet! Fritt och insynsskyddat med hänförande utsikt som tillsammans med höga fotlister, profilerade listverk, stuckatur och takrosett utgör en ovanligt fin inramning till rummet. Höga spegelpardörrar öppnar och skiljer av mot matsalen och i ena hörnet står en fungerande kakelugn. De stora sällskapsytorna rymmer diverse typer av möbler och ljuskatter står över golvet under en stor del av dagen.

Väggar: Målade

Golv: Oljad ekparkett

 

MATSAL

I fil med vardagsrummet, bakom höga spegelpardörrar. Vackra tak med originalstuckatur och takrosett som ihop med höga fotlister, gjutjärnselement och profilerade listverk gör sekelskifteskänslan påtaglig. Med högt fyrluftsfönster och fönsterbrädor i marmor samt utgång till en av lägenhetens två balkonger, denna vänd mot väst. Dessutom ett ljus svårt att sätta ord på samt plats för ett ordentligt matbord där hela familjen och vännerna kan samlas.

Väggar: Målade

Golv: Oljad ekparkett

 

VÄSTERBALKONG

Glasinfattade altandörrar leder ut till smidesbalkongen i perfekt västerläge med sol från lunch till solnedgång. Vidsträckt utsikt över hamninloppet och Skansen Kronan i blickfånget. 

 

KÖK

Stort och synnerligen välplanerat kök med utgång till lägenhetens andra balkong i öst. Med vita släta skåpsluckor, riktigt bra förvaringsutrymmen och generösa arbetsytor. Fint originalfönster ovan dörröppning mot hallen. Ovan bänkskivan i ek är det kaklat med vitt kvadratiskt kakel ända upp till tak. Vitvaror finns i form av stor gasspis, elugn, fläkt, diskmaskin, mikro samt kombinerad kyl/frys och ett extra frysskåp.

Väggar: Målade

Golv: Oljat ekplank

 

ÖSTERBALKONG

Glasinfattade altandörrar leder ut till lägenhetens andra balkong i öster mot den mysiga innergården. En stor smidesbalkong med sol under morgon och förmiddag. På mitten av gården tornar ett stort kastanjeträd upp sig. 

 

JUNGFRUKAMMARE/KLÄDKAMMARE

Intill köket bakom en speglad trädörr gömmer sig jungfrukammaren (nås även från det stora sovrummet) som idag agerar klädkammare men även passar utmärkt som gästrum eller arbetsrum. Med ett högt fönster mot innergården, stenbänkskiva och fina listverk. Mycket bra förvaring i generös garderobslänga. 

Väggar: Målade

Golv: Vitlaserat furuplank

 

SOVRUM

Genom en innerhall med fint originalfönster mot klädkammaren. Bakom en bevarad äldre trädörr och speglad dörrnisch gömmer sig ett knäpptyst sovrum med fönster mot innergården. Utanför de två fönstren med fint överljus vajar ett vackert kastanjeträd. Stort och luftigt med genomgående fina listverk, djupa dörrnischer, fönsterbrädor i sten samt vackra tak med originalstuckatur och takrosett. Bra förvaring i fem garderober. 

Väggar: Målade

Golv: Vitlaserat furugolv

 

BADRUM

I anslutning till hallen ligger ett rymligt badrum inrett med svart mosaik på golv och i dusch samt med helkaklade väggar i vitt. Duschen avskiljs med en vägg i glasbetong och i en nisch intill duschen ger platsbyggda öppna hyllor bra förvaring. Badrummet är utrustat med toalett, handfat, stor spegel, handdukstork, dusch och tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade

Golv: Mosaik

 

ÖVRIGT

Till lägenheten hör ett förråd i källaren

Tillgång till välutrustad tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp och mangel

Badrummet renoverades 2006, golvbrunnen är av äldre konstruktion

Sammanfattning av Brf Hållgårdsbastionen

 

Namnet Hållgårdsbastionen som föreningen är uppdöpt efter härstammar från 1600-talet när hela Göteborg var en innesluten enhet med murar, bastioner, kasematter och kanaler till skydd för eventuella annalkande fiender. Mot söder fanns tre starka bastioner, delar av den ena "Carolus XI Rex" – även kallad Hållgårdsbastionen – är i dag den enda kvarvarande sammanhängande resten av denna imponerande anläggning. En symbol för 1621 och Göteborgs vagga och en helt unik markbunden fornlämning med bergrum, gångar, försvarsbefästningar med mera av nationellt och internationellt intresse.

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Hållgårdsbastionen (tidigare Brf Hvitfeldtsgatan 1) förvärvade 1990 fastigheten inom Vallgraven 41:1 och upplåter idag 19 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta är 2 322 kvm varav 2 190 kvm utgör lägenhetsyta och 132 kvm lokalyta.

 

FÖRVALTNING

Nils Stenbergs Redovisningsbyrå bistår med viss ekonomisk förvaltning. I övrigt förvaltas föreningen genom styrelsen.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädning sköts av ett externt företag och är således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET

Basutbud för Tv samt Bredband ingår i månadsavgiften via Comhem.

 

PARKERING

Boendeparkering i området via Göteborgs stad. Kostnad cirka 650 kr.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningens gemensamma tvättstuga ligger på entréplan och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt mangel. Det anses vara god tillgänglighet till tvättstugan då många av lägenheterna innehar egna tvättmaskiner. Andra gemensamma faciliteter i huset är cykelförråd samt soprum med god möjlighet till sopsortering.

Välskött innergård med fina planteringar och sittgrupper. Mitt på gården står ett ståtligt kastanjeträd som under julen förses med mysig belysning.

 

EKONOMI

Likviditeten i föreningen är god med en kassa på drygt 1,6mnkr. Fastighetens lån är placerade i Nordea med mycket bra villkor. De långfristiga skulderna enligt bokslutet för 2018 uppgår till cirka 14 mnkr vilket motsvarar en belåning om 6 116 kr skuld/kvm bostäder och lokaler. Avgifterna har under en längre tid legat oförändrade, senast de förändrades var i form av en sänkning för ett par år sedan.

Inga avgiftshöjningar planerade under året.

 

RENOVERINGAR

Under 1990-talet rotrenoverades fastigheten. Yttertak och fönster renoverades 2005/2006. 2017 byggdes nya balkonger mot gården och efter det renoverades gårdsfasaden. Under 2018 har hissen renoverats och under året har kakelugnarna brandbesiktigats. Planerat underhåll är utbyte av ytterport (2019) samt ommålning av externa utrymmen såsom förråd, källare, trapphus etc (2020). Inom en femårsperiod planeras fasadrenovering av gatufasad samt utredning om byte av ytterfönster.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-29 och årsredovisning för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3.5 rum och kök
Boarea118.7 Kvm
Våning4 av 6 (hiss finns)
Driftkostnader5 900kr/år
FöreningBrf Hållgårdsbastionen
Avgift/månad5 686:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband och TV
EldstadFungerande kakelugn
BalkongTvå balkonger i öst och väst
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
Andel5.29%
Lgh.nr.11
Lgh.nr. LMV1401

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905-1906
Tv- InternetutbudTv och bredband via Comhem

Driftkostnader

El2 000kr/år
Försäkring3 400kr/år
Gas500kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 900kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.