SÅLD
Linnéstaden, Kastellgatan 20A

Oerhört välbevarad sekelskiftesfyra på översta originalplan (hiss finns) i välhållen fastighet anno 1906. Stora luftiga rum i fil, enastående ljusinsläpp från höga fönster i tre väderstreck, platsbyggt kök och två soldränkta balkonger i öst och väst. Med utmärkt läge på Kastellgatan samt en mängd bevarade originaldetaljer såsom högt till tak, dekorativa stuckaturer och takrosetter, djupa fönsternischer, brädgolv med höga fotlister, spegeldörrar och serveringsskåp. Listan kan göras lång. Sammantaget en lägenhet svår att motstå även för den mest kräsne. Mycket välmående förening med låg belåningsgrad och en välskött fastighet på en av Göteborgs mest förnäma adresser.

fakta
Antal rum4 rum och kök
Avgift4 893:–
Boarea111 Kvm
Andel8.33%
Våning5/6 (hiss finns)

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. Här hittar du också en av göteborgarnas absoluta favoritgator-Kastellgatan. Bokstavligt talat ett stenkast till nybakat surdegsbröd på kvartersbageriet Alvar & Ivar, dumplings i världsklass, caféer och restauranger för alla sorters smaklökar och däremellan uppblandat med mysiga boutiquer, gallerier, odlingslotter och hundschamponeringar. Dessutom gångavstånd till fina grönområden (både Slottsskogen och Änggårdsbergen inom räckhåll) och bra knytpunkter för kommunikation. 

Kastellgatan kantas av välbevarade byggnader från tidigt 1900-tal och mitt bland dessa reser sig föreningens vackra tegelfastighet anno 1906 signerad Olof M Holmén. Inne i trapphuset tar en stor hiss dig hela vägen upp från entréplan till lägenhetens våningsplan, det högsta av husets fem originalplan. Lägenheten går också att nå via B-trapphuset och lägenhetens köksingång, även här finns det hiss. 

 

HALL

Innanför ytterdörren öppnar hallen upp sig med plats för avhängning direkt innanför dörren samt bra förvaring i tre platsbyggda garderober som nuvarande ägare låtit bygga. Väggarna är putsade och på golvet i entrén ligger ett klassiskt kalkstensgolv som längre in i hallen övergår i brädgolv. Hallen har två passager som leder vidare in i bostaden. Den ena leder in till två av lägenhetens sovrum och den andra (i form av en serveringsgång) in till vardagsrum, kök och gästrum.

Väggar: Putsade

Golv: Kalksten/Brädgolv

 

SOVRUM

Stort luftigt sovrum med vackert fyrluftsfönster, fönsterbrädor i kalksten och utgång till en av lägenhetens två balkonger. Denna i perfekt västerläge. Det märks att vi befinner oss högst upp i huset. På andra sidan gatan blickar du ut över grannhusens tegelfasader och plåttak och när solen framåt kvällstimmarna stegvis försvinner bort från husets lägre våningsplan fortsätter den att skina här uppe ett bra tag till. Fint bevarade sekelskiftesdetaljer såsom generös takhöjd med nätt stuckatur, takrosett, brädgolv, profilerade listverk och vackra pardörrar som öppnar och skiljer av mot vardagsrummet intill. Bra förvaring i två garderober. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Originalbrädgolv

 

VÄSTERBALKONG 

Glasinfattade altandörrar leder dig ut till balkongen i soldränkt västerläge som ramas in av ett svart smidesräcke och trätrall. Här skiner solen från tidig eftermiddag till sen kväll. 

 

VARDAGSRUM

I fil med sovrummet, med två höga fönster med överljus mot Kastellgatan som framåt kvällen, i takt med att solen sakta börjar leta sig nedåt, ger ett snudd på magiskt ljus i de två rummen mot gatan. Vardagsrummets storlek skapar ytor för flertalet möbleringsalternativ och många funktioner. Bevarat brädgolv, stuckaturer, takrosett, höga fotlister, profilerade listverk och fönsterbrädor i kalksten gör sekelskifteskänslan påtaglig. Höga pardörrar avskiljer vardagsrummet från sovrummet men går även att nå från den charmiga serveringsgången påväg in till köket. 

Väggar: Vitmålade 

Golv: Originalbrädgolv

 

SERVERINGSGÅNG

Med originalskåpen bevarade inrymmer serveringsgången gott om förvaring av dess olika slag. Originalbrädgolv med profilerade fotlister, spegeldörrar och lekfulla vinklar förhöjer charmfaktorn. 

 

KÖK

Längst in i lägenheten ligger det påkostade och platsbyggda köket från Alsike kök, lika tidlöst som klassiskt med riktigt bra förvaringsutrymmen och generösa arbetsytor. Skåpsluckor i vitmålad ask, bänkskiva i rostfritt och jämtländsk kalksten samt ovansittande vitt kakel med fasade kanter. Platsbyggt originalskafferi som ger ordentligt med förvaring för specerierna, dubbla diskhoar och mot innergården ett oerhört vackert fönsterparti med hela sex fönsterbågar. Plats för ett stort matsalsbord. Vitvaror i form av kyl och frys från Siemens, fläkt samt spis och diskmaskin från Electrolux. Från köksingången tillgång till B-uppgången.

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

BADRUM

I anslutning till serveringsgången ligger badrummet med väggarna delvis klädda i vitt kakel och med ljusmelerad klinker på golvet. Två handfat, hurts med fyra stora lådor, badkar, toalett samt två väggmonterade torkställningar. Intill badrummet finns en garderob där man låtit installera en tvättmaskin. 

Väggar: Delvis kaklade

Golv: Klinker

 

SOVRUM/GÄSTRUM

Intill köket med fönster mot den tysta innergården. Perfekt som barnrum eller gästrum. Fint med platsbyggda överskåp och sängfront med inbyggd förvaring. 

Väggar: Vitmålade 

Golv: Brädgolv

 

SOVRUM/BARNRUM

Med rofyllt läge mot föreningens innergård och utgång till lägenhetens andra balkong i öster. Rummet används idag som barnrum men är stort nog att även inrymma en dubbelsäng. Platsbyggd hörngarderob. Brädgolv, profilerade lister och stuckatur. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

ÖSTERBALKONG

Glasinfattade altandörrar leder ut till lägenhetens andra balkong i öster. En stor smidesbalkong med sol under morgon och förmiddag. 

 

ÖVRIGT

Till lägenheten hör ett förråd beläget i källaren

Cykelrum i källaren och tvättstuga på gården

Lägenheten är registrerad som 3 rum och kök i föreningens lägenhetsförteckning

Bostadsrättsföreningen Kastell 20

 

ALLMÄNT

Liksom många av husen på Kastellgatan ritades föreningens byggnad av Olof M Holmén som stod färdigställd 1906. 2001 förvärvade bostadsrättsföreningen Kastell 20 fastigheten Kommendantsängen 6:9. I föreningen finns det 17 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 affärslokal (möbelrenovering) med hyresrätt som huserat länge i huset. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 1 447 kvm varav 1 332 kvm utgör lägenhetsyta och 115 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTARE

Lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fullvärdesförsäkring finns via Bostadsrätternas medlemsförsäkring. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädning sköts av ett externt företag och är således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET

Basutbud för Tv samt Bredband ingår i månadsavgiften via Comhem.

 

PARKERING

Boendeparkering i området via Göteborgs stad. Kostnad cirka 650 kr.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningens gemensamma tvättstuga nås från innergården och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och torkrum.

På föreningens innergård finns det sommartid utemöbler och grillmöjligheter. Cyklar kan placeras antingen i cykelstället ute på gården eller i cykelrummet i källaren under gatuhuset. På innergården finns även föreningens soprum med bra källsortering.

 

EKONOMI

De långfristiga skulderna enligt bokslutet för 2018 uppgår till cirka 5,2 mnkr vilket motsvarar en belåning om 3 958 kr skuld/kvm bostadsrättsyta. Snittet i Göteborg ligger på 6 000-6 500 kr/kvm. Affärslokalen inbringar intäkter motsvarande ca 11% av de totala intäkterna. Under 2015 såldes den sista hyresrätten i föreningen vilket gav ett fint tillskott i kassan. Föreningen har tack vare ett stort överskott i kassan kunnat finansiera både hissrenoveringarna och planerad fönstermålning med kontanta medel. Inga avgiftsförändringar planerade.

 

GENOMFÖRDA RENOVERINGAR

2019: Totalrenovering av hissar, nya gårdsdörrar

2017: Befintliga balkonger mot gatan revs och byttes ut. Nya balkonger byggdes mot innergården, något som bekostades av medlemmarna själva

2015: Renoverades och såldes en av föreningens hyresrätter vilket inbringade kapital till kassan

2013: Ommålning av trapphuset

2008: Målning av fasad (innergård) och fönster

2005: Blästring och målning av plåttaket

2004: Nya maskiner i tvättstugan

2003: Innergården renoverades

1992: El- och rörstambyte

1992: Omläggning av tak, nyinstallation hiss, nya fönster samt omputsning av fasad

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Under 2019 planeras fönstermålning mot Kastellgatan och en uppdatering av energideklarationen för fastighetens byggnad.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-20 och årsredovisning för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum4 rum och kök
Boarea111 Kvm
Våning5/6 (hiss finns)
Driftkostnader6 600kr/år
FöreningBrf Kastell 20
Avgift/månad4 893:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Bredband och TV
BalkongTvå balkonger i öst och väst
HissJa
EnergideklarationEj utförd
Andel8.33%
Lgh.nr.9
Lgh.nr. LMV1501

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1906
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTv och bredband via Comhem

Driftkostnader

El4 200kr/år
Försäkring2 400kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
6 600kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.