SÅLD
Inom Vallgraven, Södra Larmgatan 18

Pompös byggherrevåning om 184 kvm mitt i centrum. Idag är våningen fördelad på en stor lyxig representationsvåning och en mindre uthyrningsdel. På lugnaste gata inne bland mysiga gårdar, småbutiker och caféer gömmer sig denna unika sekelskiftesvåning. Renoverat kök och bad möter genomgående mängder med unika och påkostade originaldetaljer som bröstpanel, kakelugnar, detaljerade stuckaturer och slottsparkett. Högst upp i historisk fastighet anno 1878.

Budgivning dold
fakta
Antal rum5 rum och kök
Avgift5 424:–
Boarea184 Kvm
Andel11.19000%
Våning3/3

Lägenhetsbeskrivning

Mitt i hjärtat av Göteborg och längs en myllrande gågata med Saluhallen som närmsta landmärke bara 70 meter bort, tronar JA Börjessons fastighet upp sig från 1878. Den specifika lägenheten som nu säljs lät byggherren uppföra till sig själv, därav de extra påkostade detaljerna i våningen. Det är kanske svårt att föreställa sig att Kungstorget en gång i tiden inte fanns och att marken söder om vallgraven endast var åkermark. Under 1600 och 1700-talet fanns på nuvarande Kungstorget bastionen ”Johannes Dux” som var en av innerstadens flera uppställningsplatser för artilleri och trupper. Södra Larmgatan som sträcker sig från Kungstorget upp mot Kungshöjd har fått sitt namn från att snabbt få trupperna på plats, ”att larma”. Under 1807 påbörjades fästnings och vallraseringarna som snabbt förändrade marken till saluplats. Från 1850 -talet och framåt så har byggnationen kring Kungstorget gått fort framåt och flera ikoniska byggnader uppfördes mellan 1850 och 1900. Ett stenkast från Kungstorget i kvarteret Larmtrumman uppfördes år 1878 en fastighet av handlaren J.A Börjesson och beboddes sedermera av denne själv. Han skall även ha låtit smycka sin egen våning extra med vackra detaljer i tak, väggar och golv. Flera av dessa finns kvar än idag i ett oerhört gott skick. Under 1990-talet blev Södra Larmgatan och Vallgatan gågator och det har bidragit till att ett lugn lagts över gatorna som idag kantas av mindre butiker och kaféer.

Idag är våningen fördelad på en större represenationsvåning och en mindre uthyrningdel. Våningen har därför två kök och två stora badrum. Man kan givetvis behålla våningen som den är eller införliva uthyrningsdelen i våningen med två extra rum. 

Denna lägenhet har dessutom en 1/4 dels ägarandel av vinden, vilket möjliggör ev vindsuppbyggnad, då denna lägenhet är den enda som har direkt access till vinden. ( FÖRSTA STEGET ÄR DÅ ATT DE FYRA DELÄGARNA KOMMER ÖVERENS OM ATT DRIVA FRÅGAN I FÖRENINGEN) 

HALL

Lägenhetens huvudentré nås via trapphuset mot Södra Larmgatan, innanför dörren möts du av en praktisk hall med högt till tak och plats för avhängning. Från hallen nås lägenhetens badrum och vidare in i våningen.

Väggar: Tapetserade

Golv: Framtaget brädgolv 


BADRUM

Stort och praktiskt badrum renoverat 2018. Inrymmer bekvämligheter i form av dusch bakom glasvägg, kombinerad tvätt/tork, tvättställskommod och vägghängd wc-stol.  

Väggar: Kakel i marmorimitation

Golv: Klinker i marmorimitation (Underliggande golvvärme) 

 

KÖK/MATSAL

Två fantastiska rum som nu agerar kök och matsal i ett. Resultatet är ett fantastiskt rum med 4 fönsterpartier i söderläge. Nybyggt kök från In-Toto Stockholm med vitvaror från Smeg, Bertazzoni och Siemens. Stor köksö beklädd med marmor. Gott om yta för en större matplats. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Framtaget brädgolv

 

SOVRUM

I anslutning till hallen finns ett av sovrummen. Sovrummet stoltserar med blivande balkong och stora fönsterpartier mot den pittoreska innergården. 

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv i original

 

VARDAGSRUM

I fil med kök/matsal och det andra sovrummet finns ett vackert rum med två stora fönster ut mot Södra Larmgatan. Vackra detaljer i stuckatur, höga målade fotlister och en kakelugn. Dubbla spegeldörrar mot köket samt ett av sovrummen. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Framtaget brädgolv

 

Sovrum/Salong

Salongen är våningens pampigaste rum med flera påkostade detaljer. Snickerierna i de vackra pardörrarna, de höga listerna och de massiva fönstren är noggrant utförda och målade i en klassiskt grå ton. Tittar man upp i taket så ser man en välbevarad stuckatur med detaljerade ornament. Här pryds väggarna av en profilerad väggpanel målad i en sober grå ton. I ena hörnet står en vacker fungerande kakelugn med bevarad tallriksvärmare. Golvet är stavparkett i ek som lagts i ett avancerat mönster(Denna typ av golv återfanns tidigare på gods och herrgårdar).

I passagen mellan matsalen och salongen finns det två klädkammare som ger ytterligare förvaring.

Väggar: Vitmålade

Golv: Bevarad slottsparkett

 

UTHYRNINGSDEL

KAMMARE

Mellan köket och matsalen finns ett mindre rum som idag används som sovrum. Kan med enkelhet knytas till befintlig lägenhet om så önskas.

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

KÖK

Gigantiskt kök med egen entré och nybyggt badrum(2018). Även i köket finns det spår av husets historia med en fungerande vedspis, serveringsskåp, ett stort vackert fönster mot innergården och bevarade golvbrädor.  Utgång genom gårdstrapphuset ner till innergården. Maskinell utrustning i form utav kombinerad kyl/frys och fristående spis. 

Kan med enkelhet också göras om till en mindre uthyrningsdel i form av en etta.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv

 

ÖVRIG FAKTA

Lägenheten är utrustad med varmvattenberedare i badrum och kök.

Balkongen är betald och kommer att vara färdigställd under 2019.

Ovanför lägenheten finns ett oanvänt vindsutrymme där ägarandelen ger denna lägenheten rätt till ca 45 kvm vindsyta. 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum5 rum och kök
Boarea184 Kvm
Våning3/3
Driftkostnader22 200kr/år
FöreningLarmtrumman 2
Avgift/månad5 424:–
Ingår i avgiftenVatten, TV, Bredband
Ingår inte avgiftenVärme
EldstadKakelugn
BalkongBalkong (Beställd)
FörvaringsrumVindsförråd
EnergideklarationEj utförd
Andel11.19000%
Lgh.nr.1
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1878
Fönster2-glas
UppvärmningDirekt el
VentilationSjälvdrag
Tv- InternetutbudFiber via Telia

Driftkostnader

El18 000kr/år
Sotning600kr/år
Försäkring3 600kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
22 200kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.