SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 B

Högst upp i ett av Linnéstadens mest populära sekelskifteshus! När det här huset uppfördes var andemeningen att järnvägstjänstemännens änkor skulle få ett bra boende för sig och sina barn. Idag är detta en av Göteborgs mest populära fastigheter med sina smart planerade lägenheter med sin generösa takhöjd om dryga 3 meter. Just denna lägenhet är en av de största och stoltserar med ett genomgångsläge med tre stora fönster i söderläge och ett gigantiskt fönster mot lugn och pittoresk innergård! Oerhört stabil och välmående förening!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 698:–
Boarea57 Kvm
Andel3.60072%
Våning4/4

Lägenhetsbeskrivning

Hall

Från det rymliga och vackra trapphuset välkomnas du in i lägenheten av en tydligt markerad hall med plats för avhängning precis intill entrén.

Golv: Klinker

Väggar: Målade

 

Badrum

Badrummet är placerat i direkt anslutning till hallen. Badrummet är helkaklat och går i svarta och vita toner. Här finns ett stort platsbyggt tvättställ med förvaringsmöjligheter undertill, väggskåpsförvaring samt handdukstork. Duschplatsen har en naturlig och avskärmad placering till höger i badrummet.

Golv: Klinker, golvvärme

Väggar: Kakel

 

Kök

Köket är placerat i lägenhetens centrum och är det första rummet du välkomnas in i. Köket helrenoverades 2015 i klassisk stil. Ljusa ramluckor möter en mörk bänkskiva i sten och tidlöst kakel i vitt. Istället för väggskåp sätter en öppen hylla, målad i grönt, en unik prägel på köket samtligt som det bidrar till en rymlig känsla. 2016 installerades även ett charmigt fönster mellan kök och sovrum vilket ger köket naturligt ljus från lägenhetens båda sidor.   

Golv: Brädgolv (original), vitlaserat

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Från köket till höger nås lägenhetens väl tilltagna vardagsrum. Fina originaldetaljer såsom profilerade lister och finmejslad stuckatur är varsamt bevarade. Vardagsrummet har generöst ljusinsläpp med hela fyra fönster i fil. Här finns utrymme för både en större sittgrupp, matbord, förvaring samt möjlighet till en arbetsplats om så önskas. 

Golv: Brädgolv (original), vitlaserat

Väggar: Målade

 

Sovrum

Väggar målade i grönt ger sovrummet en harmonisk känsla. Ljusinsläpp från två väderstreck genom ett stort bågformat fönster ut mot den lugna innergården samt från det nyligen installerade fönstret ut mot köket. Bra med förvaring i form av både en klädkammare och en garderob.

Golv: Brädgolv (original), vitmålade

Väggar: Målade

 

Övrigt: Till lägenheten hör två stycken förråd, ett källarförråd och ett vindsförråd om 6-8 kvm/st.

Sammanfattning av Brf Stinsen

 

ALLMÄNT

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhallen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1984 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. I fastigheten finns det även 1 lokal för vilken föreningen får hyresintäkter.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens ansvarsförsäkring ingår.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

TV/Bredband


Grundutbudet av Tv ingår i månadsavgiften.

Vad gäller bredband finns fiber installerat via Telia vilket ger möjlighet till en hastighet om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften).

 

PARKERING

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

JURIDISK PERSON

Ej tillåtet i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen har en generös syn på andrahandsuthyrning och beviljar alltid 1 år efter det tar föreningen ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har en kullerstensbelagd innergård med utemöbler cykelställ och grönska.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

I källaren finns en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, cykelställ och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll. Föreningen har även två stora torkvindar tillgängliga för utlåning, dessa har bla använts till kräftskiva och barnkalas vid några tillfällen.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8–12, 12–16, 16-18:30, 18:30-21 och 21–24). Tillgängligheten bedöms vara god.

 

RENOVERINGAR

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). Under det senaste året har också en större omfattade renovering av fastigheten genomförts. Nedan följer ett urval av renoveringar som utförts under senare år:

2019 Fasadomfogning,tak- fönster- och portmålning, balkongrenovering samt renovering av skorsten.

2017 Ny tvättmaskin installeras i tvättstuga

2016 Balkongerna har setts över och de ansågs vara i bra skick. Eventuell uppfräschning blir framskjuten. Källsorteringsmöjligheterna har blivit bättre och förnyade.

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer i dagsläget en underhållsplan som togs fram 2017 och sträcker sig till 2046.

 

EKONOMI

Föreningen har en oerhört bra ekonomi med en belåning om endast 3975 kr/kvm. Föreningen valde att höja avgifterna med 20% under senhösten 2017 för att sätta av för kommande större renoveringar. Detta var den första avgiftshöjningen på mycket länge. Idag finns inga planer på ytterligare avgiftsjusteringar.

 

BYGGNADSMINNE

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Antal sovrum1-
Boarea57 Kvm
Våning4/4
Driftkostnader4 980kr/år
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 698:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Andel3.60072%
Lgh.nr.00022
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 380kr/år
Total driftkostnad 4 980kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.