SÅLD
Linnéstaden, Skanstorget 5 B

Sekelskifteslägenhet högst upp i huset med oerhört lugnt gårdsläge och stor balkong. Suktar du efter stuckatur, takrosett, brädgolv, profilerade listverk och kakelugn, håll till godo! På köpet får du dryga 3 meter till tak, smart förvaltade kvadratmetrar, öppenhet mellan vardagsrum och kök, sober färgsättning och ett oerhört populärt läge! Stabil och välskött förening där bredband ingår i avgiften.

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 904:–
Boarea54 Kvm
Andel1.18815%
Våning5

Lägenhetsbeskrivning

Haga, Linné eller Vasastaden. Har du svårt att välja? Här är lägenheten som ligger mitt på det gyllene snittet. Med armlängds avstånd till allt. 1888 fick Skanstorget sitt namn efter närheten till Skansen kronan. Med endast någon minuts promenad befinner du dig högst uppe på toppen av berget med utsikt över hela staden. Det enda som behövs är en picknickkorg, gott sällskap och en härlig sommarkväll för att njuta av solnedgången. Lockar det med diverse uteserveringar behöver du inte gå längre än alldeles utanför portdörren. Runt om i kvarteret finns det något för alla. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen och Änggårdsbergen ut sig om du känner för att smita undan stadslivet för en stund och bara koppla av.

 

HALL

Redan i trapphuset får man en god känsla, välskött och tidsenligt renoverat. Högst upp (ingen hiss) men väl värt mödan, väntar en stor välkomnande hall. Genast gör sig sekelskiftet påmint genom takhöjden på dryga 3 meter och bevarade brädgolv som pryder alla rum. Bra förvaring i tre garderober och ytterligare plats för större byrå eller skrivbord. Hallen har ett högt fönster vilket bidrar till ett fantastiskt ljus och härlig rymd.

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM OCH KÖK

Ett härligt rum där man i öppen planlösning mellan kök och vardagsrum på ett smakfullt sätt integrerat funktionerna i varandra. Stuckatur, takrosett, spegeldörrar, profilerade listverk, gjutjärnsradiatorer och brädgolv, många originaldetaljer att fästa ögonen på. Lägenhetens höga läge, de stora fönstren med överljus ihop med takhöjden skapar en fantastisk rymd. Helglasade pardörrar leder ut till den stora balkongen vänd mot innergården. 

Köket är inrett i lantlig stil med klassiska färgval,  vita skåpsluckor, mörk bänkskiva och vitt kakel. Takhöjden har utnyttjats till fullo med två rader överskåp. Vitvaror består av induktionshäll och inbyggd ugn, integrerad och diskret fläkt samt integrerad diskmaskin och kyl och frys. Bra plats för matbord. 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

SOVRUM

Rofyllt sovrum som ligger precis där man vill ha det, längst in i bostaden med höga fönster mot den knäpptysta innergården. Rymligt och trevligt disponerat med plats för dubbelsäng, sängbord, byrå etc. Längs ena väggen finns en stor garderob och hörnet pryds av en vacker kakelugn (ej i bruk).  

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Från hallen nås det rymliga badrummet. Inrett med vitt kakel på väggarna och målad plastmatta på golvet. Badrummet renoverades i föreningens regi 2004. Bra ytor ger plats för både badkar och tvättavdelning. Dessutom bra förvaring i intilliggande klädkammare/förråd. Badrumsmöbler i form av toalett, handfat, spegelskåp, badkar och tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade

Golv: Plastmatta

 

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

FÖRENINGSBESKRIVNING

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Skanstorget i Göteborg bildades redan 2001 och förvärvade då totalt fyra fastigheter med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är bebyggda mellan åren 1887-1907 och föreningen upplåter idag 68 lägenheter varav 66 är upplåtna med bostadsrätt, 2 med hyresrätt samt 10 lokaler/förråd med hyresrätt. Lokalerna inbringar goda hyresintäkter till föreningen och står för en stor del av föreningens årsintäkter. Föreningen är medlem med 3,15% i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Byggnadernas sammanlagda yta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör bostadsyta och 796 kvm utgör lokalyta.

 

FÖRVALTNING

HSB tar hand om föreningens ekonomiska förvaltning samt lägenhetsförteckningen medan styrelsen sköter den tekniska förvaltningen själva med hjälp av konsulter när det behövs. RB fastighetsservice AB sköter bl.a. föreningens fastighetsskötsel och städning.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade via Länsförsäkringar. Försäkringen omfattar ansvarsförsäkring för styrelsen samt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Sedan 2014 ingår grundutbudet av kabel-TV från Telenor i avgiften och en digitalbox ingår/tillhör varje lägenhet. Önskas utökat utbud regleras detta enskilt gentemot leverantören.

Ownit levererar bredband via föreningens egna fibernät och för 100kr/mån har alla medlemmar tillgång till 1000 mb/s. Detta ligger som ett obligatoriskt tillägg (inkluderat i avgiften) och betalas tillsammans med månadsavgiften.

 

PARKERING

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns det möjlighet att köpa boendekort (M5) via Göteborgs stad. För mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mitt emot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.

 

INNERGÅRD

Föreningen har två innergårdar som under sommaren har uppställda trädgårdsmöbler för medlemmarna att nyttja. Mot öster omsluts innergårdarna av en bergsvägg och åt övriga väderstreck av byggnader.


GEMENSAMMA UTRYMMEN

Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp. Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan i tvättstugan (wallpad) eller via dator/mobil/surfplatta. Till medlemmarnas förfogande finns det även cykelförvaring, barnvagnsrum, styrelserum samt ett återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt ärende behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi är stabil och föreningen arbetar aktivt för att stärka den ytterligare. Under 2016 omvandlades två hyresrätter till bostadsrätter som föreningen sålde och därigenom fick ett bra tillskott i kassan av, totalt ca 6 mnkr. Föreningens kvarstående hyresrätter utgör en sk dold tillgång och kommer stärka föreningens ekonomi ytterligare den dagen de avyttras.

Under året har föreningen sagt upp ett avtal avseende en lagerlokal på Skanstorget 5B. När avtalstiden löper ut 2020 avser styrelsen att utveckla lokalen för att framöver hyra ut den som kontorslokal och på så sätt öka föreningen intäkter. Föreningen har också gjort ytterligare investeringar i en annan lagerlokal som konverterats till restaurang.

Föreningen undersöker möjligheten att omvandla delar av eller hela råvinden till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen.

De långfristiga skulderna enligt bokslutet 2018 uppgår till 26,6 mkr, vilket motsvarar en belåning om 5 735 kr skuld/kvm bostadsyta. (Nya uppgifter iom amorteringen kommer med bokslutet för 2019) Att jämföras med genomsnittet i Göteborg som ligger på ca 6 000 kr skuld/kvm. Under 2018 beslutade styrelsen att amortera på det lån som förföll mars 2019, långsiktigt bör denna förändring leda till en lägre kostnad för föreningen men framförallt har föreningens risk minskat markant. Föreningen sänkte avgifterna med 5% from 1 Januari 2020.

 

RENOVERINGAR

Föreningen har under åren utfört många renoveringar och underhållsarbeten på sina fastigheter. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten, för mer information se årsredovisningen.

1978: Rörstambyte

1997: Grundförstärkning av huskroppen på nr 3 och 4

2003: Byggt ny tvättstuga på gården

2004: Renovering av föreningens alla badrum

2005-2009: Fasadrenovering och nya portar mot gatan

2010: Omläggning delar av taket samt byte av ventiler och termostater

2011: Fasadrenovering mot gården

2013: Uppgradering av fibernät

2014-2015: Avloppsspolning och OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll)

2016: Fönsterrenovering samt fasadtvätt och lagning av puts på alla byggnader mot gården

2017: Renovering av trapphus, konvertering från förråd till barnvagnsrum

2018: Fasadrenovering nedre fasad hus nr 5-6 och installation av wallpads i trapphusen

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

För att säkerställa och bevara fastighetens goda skick har styrelsen tillsammans med HSB tagit fram en ny underhållsplan under 2018 som sträcker sig fram till 2048. Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 och 4 är redan grundförstärkta). Föreningen följer husets rörelse och mätningar görs varje år. I den senaste mätningen påvisades inga direkta rörelser. En förstudie har även inletts angående konvertering av vindar som skulle ge föreningen en betydande intäkt.

 

HEMSIDA

https://www.hemsidan.com/skanstorgetigoteborg/

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-01-02 och årsredovisning för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Antal sovrum1-
Boarea54 Kvm
Våning5
Driftkostnader5 100kr/år
FöreningBrf Skanstorget i Göteborg
Avgift/månad2 904:–
Ingår i avgiftenVärme, V/A, Kabel-TV och Bredband
Känd avgiftsförändringSänkning med 5% from 2020-01-01
BalkongBalkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationEj utförd
Andel1.18815%
Lgh.nr.35
Lgh.nr. LMV1402

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1887-1907
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelenor

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 100kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.