Linnéstaden, Kastellgatan 10

Stilsäkert renoverad sekelskiftestvåa på en av Linnéstadens bästa adresser! Ett oerhört charmigt och välplanerat hem med en mängd fina detaljer bevarade och varsamt återskapade i form av stuckatur, takrosett, profilerade lister, stavparkett i fiskbensläggning och stora djupa fönsterpartier med fönsterbrädor i sten. Tidlöst kök med handmålade skåpluckor och bänkskiva i kalksten. Dessutom omdragen el med snygga strömbrytare och uttag från Eljo Renova. Med grönskande Skansberget i väst och den mysiga innergården i öst ligger lägenheten både lugnt, ljust och insynsskyddat. Runt om i kvarteret finns det något för alla samtidigt som gatan hyser ett behagligt lugn. Välmående bostadsrättsförening med låga avgifter. Ej hiss.

fakta
Pris3 975 000:–
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 760:–
Boarea58 Kvm
Andel1.95%
Våning1tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

Från Skanstorget i norr till Slottskogen i söder sträcker sig ett av innerstadens mest populära bostadsområden- Kommendantsängen. För många det optimala läget med Linnéstadens lugna harmoniska brus utanför dörren. Bokstavligt talat ett stenkast till nybakat surdegsbröd, dumplings i världsklass, caféer och restauranger för alla sorters smaklökar, däremellan uppblandat med mysiga boutiquer, odlingslotter och hundschamponeringar. Dessutom gångavstånd till grönområden (både Slottsskogen och Änggårdsbergen inom räckhåll) och knytpunkter för kommunikation. Ett område man gärna bor kvar i - länge!

 

Hall

Kliv in genom porten och följ husets stentrappa en våning upp. Bakom en säkerhetsdörr välkomnas du in i hallen som sträcker sig genom lägenheten och blir lite av dess nav med öppningar och ljusinsläpp åt två håll. Innanför dörren finns det plats för avhängning av jackor och skor. En skön känsla infinner sig på direkten. Takhöjden är luftig, golven nyslipade och väggar och snickerier nymålade i sober färgsättning.

Väggar: Målade

Golv: Stavparkett 

 

Sovrum

Till vänster om hallen nås sovrummet, väl avskilt från de sociala umgängesytorna ligger det perfekt placerat med fönster mot innergården. Alldeles lagom stort med plats för dubbelsäng och sängbord samt bra förvaring i tre garderober som löper längs med ena väggen, handmålade i en gröngrå nyans. Dessutom smart förvaring från golv till tak i form av platsbyggda hyllplan i en nisch strax innanför dörröppningen. 

Väggar: Målade

Golv: Ekparkett 

 

Kök

Mot innergården ligger det nyrenoverade köket, totalrenoverat under 2019. Lika tidlöst som klassiskt med gott om förvaring och arbetsytor i vinkel, handmålade köksluckor i grågrön nyans, kromfärgade knoppar i tidstypisk stil, bänkskiva och bakkantlist i Jura kalksten, stilfulla armaturer och integrerade vitvaror. Ett stort tvåluftsfönster med överljus släpper in förmiddagssolen och intill fönstret finns det plats för matbord. Den generösa takhöjden förhöjer rymden i rummet som ramas in av gråmålade lister och snickerier samt djupa fönsternischer. På golvet ligger en fin stavparkett i fiskbensläggning och väggarna är vitmålade. Maskinpark i form av Smegspis, fläktkåpa, diskmaskin samt kombinerad kyl och frys. Nyindragen el med uttag och strömbrytare från Eljo Renova samt extra vägguttag för till exempelvis micro i skafferiet. 

Väggar: Målade

Golv: Fiskbensparkett

 

Vardagsrum

Stort och luftigt vardagsrum med högt till tak, stuckatur, takrosett, djupa fönsternischer och höga fotlister. Rummets regelbundna form gör det lätt att möblera och här ryms både soffa, soffbord, fåtölj, skrivbord och/eller ett matsalsbord för 4-6 personer utan problem. Vitmålade väggar i kontrast mot gråmålade lister och snickerier ger en neutral bas att inreda efter och på golvet ligger stavparkett i fiskbensläggning från byggåret. Genom två höga fönster med fint överljus blickar du ut över grönskan och Skansen kronan som glimmar på toppen av Skansberget. 

Väggar: Målade

Golv: Fiskbensparkett

 

Badrum

I anslutning till hallen ligger badrummet, inrett med vitkaklade väggar och en gråmålad plastmatta på golvet. 2019 valde nuvarande ägare att fräscha upp badrummet genom att måla mattan och byta ut inredningen som består av toalett, kommod med handfat (2020), spegel, vägghängt högskåp och duschhörna. 

Väggar: Kaklade

Golv: Plastmatta

 

Övrigt 

Till lägenheten medföljer ett vindsförråd beläget i samma trappuppgång

Angiven boarea är enligt uppmätning. I lägenhetsförteckningen står lägenheten registrerad som 55kvm

Föreningen delar två trivsamma innergårdar där de boende kan träffas och umgås. I markplan inunder lägenheten finns en gemensam tvättstuga med god tillgänglighet. Cykelställ finns på gården samt soprum med källsortering. 

Brf Kastellet

Allmänt

Brf Kastellet äger sedan år 2000 fastigheten Kommendantsängen 7:21, med adress Kastellgatan 8-10. Fastigheten som bebyggdes 1905 består av tre flerbostadshus i fem våningar med 38 bostadsrättslägenheter, en lägenhet med hyresrätt samt fyra lokaler med hyresrätt (fritidsagentur, galleri, lager, kontor). Tillsammans utgör dessa en totalyta på 3213 kvm varav 2976 kvm utgör lägenhetsyta. Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Kastellet/Risken. Föreningens andel utgör 55,8 procent. Samfälligheten förvaltar över tvättstuga och soprum.

 

Tomträtt/Försäkring

Föreningen äger marken och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts via SBC. Den tekniska förvaltningen sköter föreningen i egen regi. Trappstädning och fastighetsskötsel är lagd på entreprenad, inget ansvar ligger på medlemmarna.

 

Andrahandsuthyrning/Juridisk person

Varje enskilt ärende för andrahandsuthyrning behandlas separat av styrelsen efter skriftlig ansökan. Hyresnämndens rekommendationer följs och föreningen beviljar andrahandsuthyrning ifall giltiga skäl föreligger. Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

Tv/Internet

Grundutbud avseende kabel-tv via ComHem ingår i avgiften. Bredband ingår ej i avgiften men kan tecknas via ComHem separat.

 

Parkering

I området gäller boendeparkering via Göteborgs stad inom område ”M”. Ansökan görs till trafikkontoret i Göteborg.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två innergårdar, båda nyligen anlagda av trädgårdsarkitekter. Den ena gården har en originalstenmur, fina lövträd och uteplats med trädgårdsmöbler. Där finns också cykelställ under tak. Den andra gården har en stor eldstad som möjliggör för grillmiddagar. Även här trädgårdsmöbler.

 

Tvättstuga

Med ingång från en av föreningens innergårdar ligger föreningens gemensamma tvättstuga. Med uppdaterad maskinpark och två bokningssystem. Bokningsstationerna har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp vardera.

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god och stabil, löpande intäkter i form av hyror från både uthyrningslokaler och hyresrätt motsvarar ca 14% av föreningens totala intäkter. Hyresrätten utgör dessutom en latent intäktskälla och kommer den dag den ombildas och säljs bidra till att den redan goda ekonomin stärks ytterligare. Föreningen har fyra lån om totalt ca 15 mkr (enligt bokslutet för 2018) vilket motsvarar 5132 kr skuld/kvm bostadsrättsyta (snittet i området ligger på ca 6500 kr/kvm). Amortering av lånen sker enligt plan. Föreningen har god likviditet och planerar i dagsläget inte för några avgiftsförändringar.

 

Renoveringar

Föreningen har genom åren genomfört både större och mindre underhåll av fastigheten. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts:

1979 El- och Rörstambyte

2002-2003 Takrenovering & uppgradering av kabelnät och ventilation

2005-2006 Uppgradering av hiss, VVS optimering samt gårdsrenovering

2007-2009 Installation av nya balkonger och renovering av tidigare balkonger. Omfattande förstärkningsarbeten i krypkällare och nytt gårdsbjälklag. Putsning av fasad, byte av portar samt lasering av fönster Kastellgatan

2010-2011 Byte till säkerhetsdörrar samt trapphusrenovering

2012-2013 Fönsterrenovering mot gården samt renovering av plåttak

2016 OVK ventilationskontroll utfört

2017 Uppgradering av frånluftsfläkt

2018 Översyn av trapphus, entré, fönster och balkongdörrar

2019 Fönsterrenovering av särskilt utsatta fönster mot gård samt ny energideklaration. Ett nytt portlåssystem med automatisk öppning och stängning av portarna installerades. Under 2019 har också en Energideklaration utarbetats. Entréportarna med tillhörande fönsterpartier slipades och behandlades med ädelträolja

 

Kommande renoveringar

Föreningen har tagit fram en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2017-2043 ( för mer info, se årsredovisning). Fibernät diskuteras i styrelsen men inga beslut är tagna i ärendet. I övrigt inga större underhållsarbeten planerade den närmsta tiden.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson (2020-05-11) och årsredovisningen för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Pris3 975 000:–
Antal rum2 rum och kök
Boarea58 Kvm
Våning1tr
Driftkostnader4 200kr/år
FöreningBrf Kastellet
Avgift/månad2 760:–
Ingår i avgiftenvärme,vatten, tv (grundutbud)
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
EnergiklassE
Energiprestanda132 kWh/Kvm och år
Andel1.95%
Lgh.nr.41
Lgh.nr. LMV1101

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El2 400kr/år
Försäkring1 800kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
4 200kr/år
Schablonberäknad. Faktiska kostnader kan variera.

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.