SÅLD
Lorensberg, Burgårdsgatan 12

Sober 20-tals elegans, omsorgsfullt renoverad i perfektion! Genomgående fiskbensparkett, bevarade snickerier, öppen spis och stor balkong om hela 8 kvm! Oerhört välmående och stabil bostadsrättsförening med låg belåning och gästlägenhet. Kommunikation i världsklass, vad sägs om underminuten avstånd ut på motorvägen både norr och söderut, lägg där till knutpunkten Korsvägen alldeles runt hörnet. Hiss finns!

fakta
Antal rum2.5 rum och kök
Avgift3 835:–
Boarea70 Kvm
Andel4.14%
Våning2/6

Lägenhetsbeskrivning

Fastigheten på Burgårdsgatan 12 bebyggdes 1929 i tidstypisk tjugotalsklassicism med flört av tidig funktionalism. Längtan efter klassicismen växte fram under 1910-talet när nationalromantiken hade spelat ut sin roll och man sökte efter ett mera sakligt och stramare formspråk. Grunddragen är en stram symmetrisk fasadkomposition där fönstren är lika, sitter på jämna avstånd och på intet sätt skvallrar om de innanförliggande rummens funktion. Den svenska 20-talsklassicismen blev även känd internationellt där den kallades för Swedish Grace. Portalen är en viktig arkitektonisk byggnadsdel på den i övrigt sparsmakade fasaden. Portalen, som på Burgårdsgatan är byggd i nationalromantisk stil, har glasade och spröjsade dörrblad med ett rundat glasat överstycke med dekorativt spröjsverk ovanför dörren. Det karakteristiska fönstret har sex glasrutor och består av två kopplade mötesbågar. Fasadkulören är ett annat medvetet arkitektoniskt uttrycksmedel som ska kompensera den enkla fasadarkitekturen och de få utsmyckningarna. På den senare delen av 20-talet var det dock inte ovanligt att de putsade fasaderna övergick till röda tegelfasader. 

 

KAPPRUM/ENTRÉ

Avhängningsmöjligheter direkt innanför (säkerhets)dörren. Bra förvaringsmöjligheter i originalgarderob försedd med vackra spegeldörrar och beslag i borstad mässing. Detaljrikt med fina listverk, bevarat serveringsskåp, stor hallspegel samt strömbrytare och uttag från Buster and Punch. 

Golv: Hexagonformad grön marmor

Väggar: Vitmålade

 

INRE HALL

Tjugotalsklassicismen framträder genom klassiska 20-talslister upptill, profilerade listverk, bevarad fiskbensparkett samt element med slottsvred i mässing. En generös öppning mot vardagsrummet skvallrar om vad som väntar här näst.

Golv: Fiskbensparkett i original (slipat och mörkbetsat)

Väggar: Målade, ljusgråa

 

VARDAGSRUM/BALKONG

Luxuöst vardagsrum med social öppenhet till köket. Gott om plats för både matbord och soffdel. Fina listverk, bevarad fiskbensparkett, eleganta brytare och uttag i mässing och borstad stål, element med slottsvred i mässing och en öppen spis sätter prägel på rummet. Glasinfattade pardörrar leder ut till den stora balkongen om hela 8kvm som ligger vänd mot innergården och ger rummet en naturlig förlängning utomhus. 

I rummets ena hörs står en ståtlig fungerande öppenspis! Rökkanalerna är nyligen renoverade! 

Golv: Fiskbensparkett i original (slipat och mörkbetsat)

Väggar: Målade, ljusgråa

 

KÖK

Det stilrena köket totalrenoverades 2016 med skåpsinredning från HTH. Köket är väl genomtänkt med goda arbetsytor, bra förvaringsmöjligheter och social öppenhet mot vardagsrummet. Bänkskiva i massiv granit, gashäll, ugn, kyl/frys, micro, fläkt. Allt från Smeg. Dessutom integrerad och tystgående diskmaskin från Siemens.

Golv: Fiskbensparkett (mörkbetsad)

Väggar: Vitmålade

 

SOVRUM

Sovrummet nås från både vardagsrum och hall och avskiljs genom bevarade spegelskjutdörrar med fina beslag infällda i dörrbladen. En platsbyggd bokhylla med inbyggd belysning samt garderober med mässingshandtag omger sängen. Dessutom platsbyggda sängskåp. Ett harmoniskt sovrum beläget längst in i bostaden med fönster mot innergården. 

Golv: Fiskbensparkett (mörkbetsad)

Väggar: Målade, gråa

 

KLÄDKAMMARE

En stor klädkammare erbjuder, utöver garderoberna, utmärkta förvaringsmöjligheter. Heltäckningsmatta och dörrkarm i mässing ger en exklusiv touch. 

Golv: Heltäckningsmatta

Väggar: Vitmålade

 

ARBETSRUM

Innanför den inre hallen ligger arbetsrummet med platsbyggt skrivbord samt högskåp med mässingshandtag som idag används till städskåp. 

Golv: Fiskbensparkett i original (slipat och mörkbetsat)

Väggar: Vitmålade

 

BADRUM

Påkostat och arkitektritat badrum med handgjort glaskakel från Fired Earth. Vägghängd toalett och handfat från Catalano, kombinerad tvätt-och torktumlare från Miele, två stycken handdukstorkar och vikbara duschväggar. 

Golv: Handgjort glaskakel från Fired Earth, golvvärme

Väggar: Handgjort glaskakel från Fired Earth

 

Övrigt: Till lägenheten hör ett källarförråd ca 4 kvm. 

Sammanfattning av Brf Burgårdsgatan 12

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Burgårdsgatan 12 förvärvade fastigheten Heden 30:12 år 2001. Föreningens totalyta utgör 1684 kvm, varav 1664 kvm är lägenhetsyta och 20 kvm utgör lokalyta. Byggnaden uppfördes 1929 och är ett 6 våningshus med tegelfasad och spröjsade fönster. Föreningen upplåter totalt 27 bostadsrättslägenheter och en hyreslokal som idag används till övernattningslägenhet. Övernattningslägenheten ger ett stort mervärde för alla boende plus att den kan generera betydande intäkter till föreningen i framtiden om den istället skulle upplåtas.

FÖRVALTARE

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts utav SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum AB). Fastighetsskötseln sköter Mikab. Föreningen är medlem i samfälligheten Granaten som förvaltar gemensam fastighetsskötsel, gaturenhållning samt tvättstuga.

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

JURIDISK PERSON

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem.

ANDRAHANDSUTHYRNING

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen.

INNERGÅRD

Innergården renoverades under 2016 med ny stenläggning, nya planteringar, förbättrad ljussättning och mer cykelförvaring. Under 2020 inhandlades nya utemöbler.

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen har en gemensam tvättstuga som delas med de tre föreningarna i samfälligheten och har tre tvättstationer med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Cykelförvaring samt återvinnings- och soprum finns på innergården. Dessutom står en övernattningslägenhet till förfogande för föreningens medlemmar.

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen är utlagd på entreprenad och sköts utav Bo och Son Fastighetsservice och är således inget som de boende själva behöver engagera sig i.


PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad. Kostnad ca 705 sek/månad.


TV/INTERNET-ANSLUTNING

Bredband från Tele2 och ComHems grundutbud för TV ingår i avgiften. Det finns även fiber från Bredbandsbolaget tillgängligt, detta alternativ bekostas av den boende själv.

RENOVERINGAR

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2017 och sträcker sig till 2046.

Större åtgärder gjorda under senare år:

2020 Spolning av stamledningarna samt filmning

2019 Renovering av tvättstuga, sättningsmätningar och vattenprovtagning samt ny cirkulationspump till värmesystemet installerades.

2017 Rökkanaler renoverade

2016 Ny innergård, ny stenläggning, nya planteringar, förbättrad ljussättning och mer cykelförvaring. Nya maskiner i den gemensamma tvättstugan

2013 Ny interiör i hiss samt renovering entré och trapphus
2012 Ommålning fasad
2011 Relining och balkongbyggnation (balkonger betalades av de berörda medlemmarna själva)
2010 Grundarbete (Kompletterande behandling med Jerbor och Eurobor)
2003 Dubbmontering på fasader och bärande väggar (för att kunna följa husets rörelse), takbyte samt nya vindslägenheter.
2001 Ommålning fasad samt en totalrenovering av tvättstugan. Besiktning och åtgärd av grund (Nedbrytning av träpålar och konservering av trägrund m.h.a injektion av Eurobor längs med gatumur och brandväggar)

KOMMANDE RENOVERINGAR

2020 Byte av fönster mot fasad, provtagning träpålar, skall tilläggas att fastighetens grundläggning är bra. Detta är endast för att följa upp och säkerställa för framtiden.

EKONOMI

Föreningens ekonomi är god och överskottet går huvudsakligen till fastighetsförbättringar och amorteringar. Föreningen är lågt belånad där de långfristiga skulderna för bokslutet 2019 endast uppgår till ca 3,89 msek vilket motsvarar en belåning om ca 2 422 kr skuld/kvm bostadsyta, vilket kan jämföras med att snittbelåningen för bostadsrättsföreningar i Göteborg ligger på cirka 6 400kr skuld/kvm. Föreningen har gjort en större avgiftsjustering då avgifterna varit oförändrande länge. Detta för att säkra av för framtida underhåll och fortsatt god likviditet.

Dessutom har föreningen en dold tillgång i gästlägenheten som skulle kunna ombildas och säljas alternativt hyras ut.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift (1 138 kr) och pantsättningsavgift (455 kr) betalas av köparen. Föreningar har i dagsläget inga planer på att förändra avgiften.

ÖVRIGT

Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Granaten. Föreningens andel är 21,56%. Samfälligheten förvaltar sophämtning, gaturenhållning, tvättstuga, fastighetsskötsel och gemensamma gårdsytor.

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2019 och föreningens informativa hemsida (http://burgardsgatan12.se/). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2.5 rum och kök
Boarea70 Kvm
Våning2/6
Driftkostnader5 040kr/år
FöreningBurgårdsgatan 12
Avgift/månad3 835:–
Ingår i avgiftenVärme, V/A, Kabel-TV och Bredband (balkongtillägg)
EldstadÖppen spis
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
Andel4.14%
Lgh.nr.00010
Lgh.nr. LMV1201

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1929
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudBredband från Tele2 och Comhems grundutbud för TV ingår i avgiften. Det finns även fiber indraget från bredbandsbolaget.

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 440kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 040kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.