SÅLD
Linnéstaden, Nordhemsgatan 18 A

Mitt i händelsernas centrum i opretentiösa långgateområdet, ligger denna rymliga tvåa med möjlighet till vindsuppbyggnad. Generösa sociala ytor, magnifik takhöjd och bevarade originaldetaljer. Rummen utsmyckas av svulstiga stuckaturer, brädgolv, listverk och två kakelugnar och dessutom en stor balkong mot innergård med söderläge.

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift3 975:–
Boarea73 Kvm
Andel0.04050
Våning3

LÄGENHETSBESKRIVNING

Få hus i området är så bra bevarat i sin originalkaraktär som just det här. Även om stentrapporna är spruckna på sina ställen berättar de slitna trappstegen en historia. Smidesräcket väcker bilder. Men när du går upp de tre trapporna till lägenheten vill vi också att ni tänker på att trapphusen kommer att renoveras och detta ligger snart i tiden, men det kommer inte att göras vårdslöst utan med eftertanke. 

 

Hall

Mindre hall men med bra avsedd yta för avhängning.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Kök

Bokstavligt talat lägenhetens hjärta! Det är här man är (bland annat). Själva köksdelen är mer utformat som ett arbetskök, men ytan för matplats är otroligt generös. Från matplatsen nås även den väl tilltagna hörnbalkongen i härligt söderläge! Köket renoverades 2007 och är utrustat med spis/ugn, diskmaskin, side by sida kyl och frys och diskmaskin. Skåp och bänkskiva är i ek, vilket harmoniserar väl med det vita kaklet i tegelförband.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Ljust rum med höga fönster och helt inramat av stuckatur och bevarade listverk. Bakom en gammal dörr finns en gömd bokhylla och i inre hörnet stoltserar en fungerande kakelugn.

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Sovrum

Med lugnt gårdsläge ligger lägenhetens väl tilltagna sovrum. Här har man valt att sätta upp en innervägg för att på så sätt smart dela av det stora rummet och få en walk-in-closet.

Golv: Mörkbetsat brädgolv i original

Väggar: Målade i nyansen vitpeppar

 

Badrum

Bra planerat badrum med duschhörna (Duschkabin från 2020) En kombinerad tvätt och torktumlare, tvättställ i kommod och WC.

Golv: Plastmatta

Väggar: Helkaklade

 

Övrigt: Till lägenheten hör ett stor vindsförråd om ca 10 kvm. OBS kommer att ändras när vindarna exploateras. Barnvagnsförvaring finns i portiken.

Vindsexploatering: Föreningen har satt samman en vindsgrupp som för arbetet framåt med att exploatera vindarna. Dialog går med både medlemmarna som bor högst upp för att kunna bygga etage samt med externa vindsexploatörer. För denna lägenhet innebär det en möjlighet till att bygga etage och därmed köpa loss ytan ovanför lägenheten. Mer nyfiken om detta prata med mäklaren.

 

Sammanfattning av Brf Nordhemsgatan 16-20

 

Bostadsrättsföreningen Nordhemsgatan 16-20 förvärvade fastigheterna Masthugget 9:15, 9:18 och 9:19 år 2003. Föreningen utgörs av 28 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Dessutom upplåter föreningen 5 lokaler med hyresrätt. Byggnadernas totalyta är enligt taxeringsbeskedet 2 209 kvm, varav 1 887 kvm är lägenhetsyta och resterande 322 kvm är lokalyta. Föreningens tre byggnader uppfördes mellan 1879-1889. Just nu står föreningen i startgroparna för att exploatera vinden, då föreningen har stora ytor outnyttjad vind idag. Detta kommer stärka föreningens ekonomi markant.

 

Tomträtt

Föreningen äger sin egen mark och därför påverkas man ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC.

 

Andrahandsuthyrning

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand skall skriftligen hos styrelsen ansöka om medgivande till upplåtelsen. Varje ansökan behandlas separat och skall ske enligt gällande regelverk.

 

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor. Här finns två tvättmaskiner, ett torkskåp och en torktumlare. Enligt de boende är det lätt att få tid.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två innergårdar. Cykelrum har byggts om till soprum med utökad sopsortering och nya cykelställ under tak har iordningställts på gården. Barnvagnsrum finns i portiken 18/20. De boende som vill hjälper till med att sköta föreningens rabatter. Två städdagar anordnas per år, en gång på våren och en gång på hösten. Föreningen köper årligen in blommor och andra växter till planteringarna.

 

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar där en ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

Trappstädning

Trappstädningen läggs ut på entreprenad hos Esplanad och är således ingenting medlemmarna själva behöver utföra.

 

Parkering

Föreningen har inga egna platser men boendeparkering och garage finns i området.

 

Kabel-TV och bredband

Kabel-tv och bredband finns att tillgå via Comhem varav grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften.

 

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

Renovering

Föreningens hus genomgick under 1980-talet en grundlig ROT-renovering där bland annat avlopp- och elstammar byttes. Under 2004 genomfördes en större pietetsfull renovering av fastigheternas fasader. Man satte även in nya portar, allt för att harmoniera med husets karaktär och historia.


2012: målades taket om och fasaden på 16-gården.
2014-2015: Fönster mot gatufasaden byttes. OVK-besiktning.
2015-2016: Spolning och filmning av avloppsledningar under mark. Förebyggande och regelbundna mätningar av grundvattennivåer.

2019 Renoverade föreningen rökkanalerna i husen, man har justerat in termostater och radiatorer.

 

Kommande renoveringar

Föreningen upprättade 2018 en omfattande underhållsplan med målsättningen att bevara fastigheternas goda skick. Underhållsplanen är detaljerat utförd och sträcker sig tom 2048. Följande större underhåll är planerat närmst kommande åren utöver mindre lagningsarbeten.

 

Kommande renoveringar:

Föreningen har tagit beslut om upprustning av innergårdar och sällskapsmiljöer, nytt skalskydd, entrédörrar samt att gårdsdörrar ska uppdateras och bytas. ( I sällskapsmiljöer är även trapphusen inräknade) Detta kommer att ske inom kommande år och förmodligen påbörjas arbetena redan under hösten 2020.

Föreningen har satt i hop en vindsgrupp för att driva frågan kring vindsexploatering framåt. Man har redan tagit kontakt med byggare för offerter/anbud. Möjlighet kvarstår fortfarande för de som bor högst upp att ev köpa loss sin yta ovanför sig och på så sätt bygga etagelägenhet.

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god och föreningens lån är idag helt amorteringsfria. I och med den möjliga vindsexploateringen så kommer föreningens ekonomi att stärkas. Detta skulle öka intäkterna inte bara direkt genom de pengar föreningen får för råviden, utan även genom ökade intäkter från månadsavgifter. Diskussioner om detta är långtgående hos de boende.

Föreningens lokaler inbringar goda hyresintäkter till föreningen, ca 34 % av de totala intäkterna kan hänföras till lokalhyror. De långfristiga skulderna för bokslutet 2019 uppgår till ca 15,8 msek vilket motsvarar en belåning om ca 8419 kr skuld/kvm bostadsyta. Efter försäljningen av föreningens sista hyresrätt finns idag ett oerhört stort överskott på föreningens kassa ca (4,5 msek) och detta är primärt avsett till framtida underhåll.

Föreningen tar ut överlåtelseavgift (1163kr) och pantsättningsavgift (465kr) enligt stadgarna. Överlåtelseavgift betalas av köparen.

Idag finns det inga beslutade avgiftsförändringar.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2019 och föreningens kontaktperson.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea73 Kvm
Våning3
Driftkostnader3 900kr/år
FöreningNordhemsgatan 16-20
Avgift/månad3 975:–
BalkongBalkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
Andel0.04050
Lgh.nr.00185
Lgh.nr. LMV1302

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme

Driftkostnader

El2 400kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 3 900kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.