SÅLD
Linnéstaden, Skanstorget 6 B

Sann sekelskiftescharm med lugnt gårdsläge och stor balkong i soligt läge mitt i det expansiva och nytänkande kvarteren kring Skanstorget. Rummen pryds av stuckaturer, takrosetter, kakelugn, höga lister och bevarade brädgolv. Stabil och välskött förening där bredband ingår i avgiften. Finns suget så finns också möjligheten att enkelt sätta sin egen prägel på såväl lägenhetens utformning och insida. Från innergårdens kompakta lugn är du bokstavligen bara en port bort från ett myllrande stadsliv med små restauranger, butiker och caféer.

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift2 942:–
Boarea55 Kvm
Andel1.20421%
Våning4 av 5

Lägenhetsbeskrivning

Haga, Linné eller Vasastaden. Har du svårt att välja? Här är lägenheten som ligger mitt på det gyllene snittet. Med armlängds avstånd till allt. 1888 fick Skanstorget sitt namn efter närheten till Skansen kronan. Med endast någon minuts promenad befinner du dig högst uppe på toppen av berget med utsikt över hela staden. Det enda som behövs är en picknickkorg, gott sällskap och en härlig sommarkväll för att njuta av solnedgången. Lockar det med diverse uteserveringar behöver du inte gå längre än alldeles utanför portdörren. Runt om i kvarteret finns det något för alla. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen och Änggårdsbergen ut sig om du känner för att smita undan stadslivet för en stund och bara koppla av.

 

HALL
Redan i trapphuset infinner sig en bra känsla, välskött och tidsenligt renoverat. Tre trappor upp väntar en öppen hall. Genast gör sig sekelskiftet påmint genom hela 3,10 meter till tak, profilerade listverk och bevarade brädgolv som löper genom samtliga rum. Bra förvaring i garderober och ytterligare plats för avhängning.

Väggar: Målade
Golv: Originalbrädgolv

 

KÖK
Ett praktiskt arbetskök med vita släta luckor, rostfri bänkskiva och plats för ett matbord. Utrustat med köksfläkt, spis och kombinerad kyl/frys samtliga i ett enhetligt rostfritt utförande. Ovan arbetsbänken är det kaklat i vitt. Även här högt i tak med stuckatur, profilerade listverk och brädgolv. En del grannar har passat på att öppna upp väggen mellan kök och vardagsrum för att på så sätt skapa en runtgående och mer social planlösning (Se alternativ planritning). 

Väggar: Målade
Golv: Originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM
Stort och härligt rum med rejäla fönsterpartier och utgång till balkongen i ett soligt syd-västläge. Rymligt rum som tack vare de stora fönsterpartierna och den rejäla takhöjden upplevs som rymligt. I ena hörnet en vacker kakelugn (Idag ej fungerande). Från vardagsrummet nås badrum och sovrum. Även här fint beverade detaljer i stuckatur, takrosett, listverk och brädgolv. 

Väggar: Målade
Golv: Originalbrädgolv

 

SOVRUM
Rofyllt sovrum som ligger precis där man vill ha det, längst in i bostaden med högt fönster mot den knäpptysta innergården. Trevligt disponerat med plats för dubbelsäng, sängbord, byrå etc. Längs ena väggen finns en stor garderob.

Väggar: Målade
Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Från hallen nås badrummet. Inrett med vitt kakel på väggarna och plastmatta på golvet. Badrumsmöbler i form av toalett, handfat och spegelskåp. Vid renovering har en del grannar förändrat planlösningen (Se bifogad alternativ planritning).

Väggar: Kaklade

Golv: Plastmatta

 

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

FÖRENINGSBESKRIVNING

Bostadsrättsföreningen Skanstorget i Göteborg bildades redan 2001 och förvärvade då totalt fyra fastigheter med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är bebyggda mellan åren 1887-1907 och föreningen upplåter idag 68 lägenheter varav 66 är upplåtna med bostadsrätt, 2 med hyresrätt samt 10 lokaler/förråd med hyresrätt. Lokalerna inbringar goda hyresintäkter till föreningen och står för en stor del av föreningens årsintäkter. Föreningen är medlem med 3,15% i Annedal Sopsug Samfällighetsförening. Byggnadernas sammanlagda yta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör bostadsyta och 796 kvm utgör lokalyta.

FÖRVALTNING
HSB tar hand om föreningens ekonomiska förvaltning samt lägenhetsförteckningen medan styrelsen sköter den tekniska förvaltningen själva med hjälp av konsulter när det behövs. RB fastighetsservice AB sköter föreningens fastighetsskötsel och städning.

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

FÖRSÄKRING
Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade via Länsförsäkringar. Försäkringen omfattar ansvarsförsäkring för styrelsen samt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

TRAPPSTÄDNING
Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

TV/INTERNET-ANSLUTNING
Ett grundutbud av TV-kanaler från Telenor i avgiften och en digitalbox ingår/tillhör varje lägenhet. Önskas utökat utbud regleras detta enskilt gentemot leverantören. Ownit levererar bredband via föreningens fibernät med hela 1000 mb/s. Detta ligger inkluderat i avgiften.

PARKERING
Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns det möjlighet att köpa boendekort via Göteborgs stad. Rakt över gatan finns Skanstorgets p-plats som erbjuder en större mängd p-platser.

INNERGÅRD
Föreningen har två innergårdar som under sommaren har uppställda trädgårdsmöbler för medlemmarna att nyttja. Mot öster omsluts innergårdarna av en bergsvägg och åt övriga väderstreck av byggnader.

GEMENSAMMA UTRYMMEN
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp. Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan i tvättstugan eller via en app. Till medlemmarnas förfogande finns det även cykelförvaring, barnvagnsrum, styrelserum samt ett återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.

ANDRAHANDSUTHYRNING & JURIDISK PERSON
Varje enskild ansökan om uthyrning behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan. Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

EKONOMI
Föreningens ekonomi är stabil och föreningen arbetar aktivt för att stärka den ytterligare. Under 2016 omvandlades två hyresrätter till bostadsrätter som föreningen sålde och därigenom fick ett bra tillskott i kassan av, totalt ca 6 mnkr. Föreningens kvarstående hyresrätter utgör en dold tillgång och kommer stärka föreningens ekonomi ytterligare den dagen de avyttras. De två kvarvarande hyresrätterna är 2rok 51 kvm och 3rok 94 kvm.

Föreningen undersöker möjligheten att omvandla delar av eller hela råvinden till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen.

De långfristiga skulderna enligt bokslutet 2019 uppgår till ca 21,6 mkr, vilket motsvarar en belåning om ca 4 600 kr skuld/kvm bostadsyta. Att jämföras med genomsnittet i Göteborg som ligger på ca 6 000 kr skuld/kvm. Under 2018 beslutade styrelsen att amortera på det lån som förföll mars 2019, långsiktigt bör denna förändring leda till en lägre kostnad för föreningen men framförallt har föreningens risk minskat markant. Föreningen sänkte avgifterna med 5% from 1 Januari 2020. Inga övriga avgiftsförändringar är beslutade men målsättningen är att kunna sänka avgifterna ytterligare framöver.

 

RENOVERINGAR

Föreningen har under åren utfört många renoveringar och underhållsarbeten på sina fastigheter. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten, för mer information se årsredovisningen.

1978: Rörstambyte
1997: Grundförstärkning av huskroppen på nr 3 och 4
2003: Byggt ny tvättstuga på gården
2004: Renovering av föreningens alla badrum
2005-2009: Fasadrenovering och nya portar mot gatan
2010: Omläggning delar av taket samt byte av ventiler och termostater
2011: Fasadrenovering mot gården
2013: Uppgradering av fibernät
2014-2015: Avloppsspolning och OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll)
2016: Fönsterrenovering samt fasadtvätt och lagning av puts på alla byggnader mot gården
2017: Renovering av trapphus, konvertering från förråd till barnvagnsrum
2018: Fasadrenovering nedre fasad hus nr 5-6 och installation av wallpads i trapphusen

KOMMANDE RENOVERINGAR
För att säkerställa och bevara fastighetens goda skick har styrelsen tillsammans med HSB tagit fram en ny underhållsplan under 2018 som sträcker sig fram till 2048. Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 och 4 är redan grundförstärkta). Föreningen följer husets rörelse och mätningar görs varje år. I den senaste mätningen påvisades inga direkta rörelser. En förstudie har även inletts angående konvertering av vindar som skulle ge föreningen en betydande intäkt.


HEMSIDA
https://www.hemsidan.com/skanstorgetigoteborg/

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och Årsredovisning för 2019. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea55 Kvm
Våning4 av 5
Driftkostnader5 040kr/år
FöreningBrf Skanstorget i Göteborg
Avgift/månad2 942:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, TV, Bredband
EldstadKakelugn (Ej fungerande)
BalkongBalkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationEj utförd
Andel1.20421%
Lgh.nr.13
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1905
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk (endast frånluft)
Tv- InternetutbudTelenor/Ownit

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 440kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
5 040kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.