SÅLD
Vasastaden, Viktoriagatan 15 A

Är det en kuliss till kostymdramat Vår tid är nu eller är det på riktigt, undrar man när man gläntar på porten till denna fastighet. Svaret är att det i allra högsta grad är på riktigt, men så fint att man måste nypa sig i armen. Omsorgsfullt välhållen och älskad lägenhet! De tre massiva rummen i fil är alla lika utsmyckade och känslan är närmast sagolik. Fungerande eldstäder, detaljrika stuckaturer, höga listverk, munblåsta fönsterglas, fiskbensparkett och skjutdörrar är bara några av alla bevarade detaljerna i lägenheten. Komplett med hiss, stor balkong och utmärkt läge är detta ett ståndsmässigt boende i ett av Göteborgs mest eftertraktade hus.

Bud just nu:

10 000 000:-

fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift5 228:–
Boarea129 Kvm
Andel4.63%
Våning2

Lägenhetsbeskrivning

Direkt innanför porten möts man av en osedvanligt dekorativ och välbevarad entré och trapphus. En vit trappa av carraramarmor leder vidare in mot husets pampiga trapphus. Väggarna är dekormålade på grönblå botten i ett ådringsmålat ramverk i trä. Härifrån tar man antingen hissen eller trapporna upp till våning 2. Insidan av byggnaden är lika välbehållen som utsidan och dessutom är hela byggnaden utsedd till byggnadsminne. Att huset används som inspelningsplats för svt-succén "Vår tid är nu" är ännu ett bevis på dess unika karaktärsdrag. 

 

HALL

Känslan i trapphuset fortsätter in i lägenheten och redan i hallen möts man av den ovanligt höga takhöjden på ca 3,5 m som är genomgående för bostaden. På golvet ligger en behandlad fiskbensparkett som också den är genomgående för bostaden. Plats för förvaring i garderob och avsedd avhängningsyta lite längre in i hallen.

Väggar: Tapet

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek.KÖK

Rejält och platsbyggt kök från Kvänum med plats för ett matbord. Utrustat med varmluftsugn, induktionshäll och diskmaskin från Miele (2015). Kombinerad kyl/frys (2003). Massiv bänkskiva i Ek och kaklat stänkskydd. Från köket nås matsalen med tornrum genom dubbeldörrar och hallen. I köket finns bevarade detaljer i form av detaljerade stuckaturer, höga listverk, dörrpost med överljus, radiator och fönster.

Väggar: Tapetserade

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

  

MATSAL/SOVRUM

Pampig matsal med tornrum och fungerande kakelugn. Idag används rummet som matsal men kan likväl agera storslaget sovrum med arbetsrum i tornet. Stort fönster mot Viktoriagatan och tornrum. Även här bevarade originaldetaljer, en stor kakelugn (fungerande) tronar upp sig i det ena hörnet och bidrar med både värme och charm.

Väggar: Tapetserade

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek


TORNRUM

Litet rum med fönster hela vägen runt, lämpar sig utmärkt som arbetsrum eller läshörna. Även här stuckaturer, listverk och radiatorer.

 

VARDAGSRUM

Enormt rum med storslagen rymd och massvis med charm. Likt övriga rum är detta sovrum utsmyckat stuckaturer, höga listverk, bevarade fönster och fiskbensparkett. Här finns utgång till stor originalbalkong i trädtoppshöjd med utsikt ner längs Viktoriagatans vackra husfasader. Stuckaturen är vackert utmejslad och föreställer keruber och bladverk. De stora fönsterpartierna med munblåst glas skapar en ljus och rofylld känsla. Matsal och sovrum i fil och nås med dubbla skjutdörrar. Mitt i rummet tronar en fullt fungerande öppen spis.

Väggar: Tapetserade

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

 

SOVRUM

Master bedroom i fil med vardagsrummet. Platsbyggda garderober löper längs ena sidan av sovrummet och på andra sidan öppnar ett stort burspråk med hela 4 fönsterpartier upp sig. Känslan är även här rymlig och ljus. I sovrummet finns bevarade detaljer i form av detaljerade stuckaturer, höga listverk, glasinfattade skjutdörrar, radiatorer och fönster.

Väggar: Målade

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

 

BADRUM

Stilfullt badrum med ljusa ytskikt och fönster. Utrustat med dusch bakom glasdörr, handdukstork, spegel, handfat och wc-stol. All inredning och porslin från VIlleroy & Boch.

Väggar: Kaklade med stora rektangulära plattor

Golv: Klinker med underliggande golvvärme

 

Till lägenheten hör ett större källarförråd och tillgång till samtliga gemensamma utrymmen. Läs mer i föreningsbeskrivningen.

FÖRENINGSBESKRIVNING

 

ALLMÄNT

Brf Furan 8 förvärvade fastigheten redan år 1981 och förvaltar idag 23 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt. Byggnadens totalyta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 2 589 kvm, varav 2 589 kvm utgör lägenhetsyta. Göteborgs hembygdsförbund tilldelade 2005 Bostadsrättsföreningen Furan 8 sitt byggnadsvårdspris "för kontinuerligt underhåll och förtjänstfull restaurering av ett exklusivt bostadshus".

 

FÖRVALTNING

SBC har hand om föreningens ekonomiska förvaltning, fastighetsskötseln samt städning av trapphuset sköts genom Esplanad.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften och bredband tecknas enskilt gentemot valfri leverantör.

 

PARKERING

Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad.

 

GÅRD OCH UTEPLATSER

Eftersom huset ligger mitt på tomten får man en villakänsla mitt inne i stan. Ett smidesstaket med grindar angränsar ut mot gatan. Här finns två uppfärter för att köra in bil nära husets olika entreér. Runt huset är det grusande gångar och många välskötta rabatter där det växer allt från mindre växter till stora Rhododendronbuskar och träd. Det finns en ombonad och mysig uteplats i privat läge med platsbyggd grill och större sittgrupp med utdragbar markis. Det finns även en stor gemensam takterrass med loungesoffor och fri utsikt över staden på vån 4.

Hela fastigheten omgärdas av ett gjutjärnstaket i originalutförande.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Unikt för fastigheten är alla de gemensamma utrymmen som man som medlem i föreningen får ta del av. På första plan alldeles i trapphuset finns gästlägenheten med inte mindre än 4 sovplatser. Ett oerhört smidigt sätt att husera besökande sällskap. I källaren finns flera utrymmen som exempelvis ett biljardrum, en egen pub och ett välutrustat gym. I anslutning till gymdelen finns även en gemensam bastu. Ett stort snickeri med mängder av verktyg och material finns även det att tillgå i källaren. Många mindre utrymmen som cykelförvaring och trädgårdsbod finns även de i källaren.

Högst upp i huset i finns en stor gästabudssal med plats för större sällskap, idealisk för större tillställningar som fester, bröllop och barnkalas. Bussalen är klassiskt utformad med takbjälkar, fina fönster och ett angränsande kök. Närliggande finns även en större takterrass mot det grönskande berget med utsikt ner över staden. Både gästabudssalen och takterrassen kan nås med hiss från baksidan av fastigheten.

 

TVÄTTSTUGA

Den gemensamma tvättstugan nås via källaren och är utrustad med 4 tvättmaskiner och 1 torktumlare och ett stort torkrum.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Varje enskilt ärende behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan.

 

JURIDISK PERSON

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

 

EKONOMI

Brf Furan 8 är en välskött förening med en historiskt unik och välbevarad fastighet. Prioritet är att förvalta den vackra fastigheten och samtidigt bibehålla en god ekonomi.

De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet 2018 endast till cirka 7,5 mkr vilket motsvarar en belåning om 3673 sek/kvm bostadsyta, kan jämföras med genomsnittet i Göteborg som ligger på ca 6 000 sek/kvm. Det senaste arbetet med att åtgärda fasaden mot Viktoriagatan har inneburit att föreningen tagit upp nya lån ca 2,5 msek och beräknad återstående kostnad är knappt 1 msek. En eventuell avgiftshöjning/kapitaltillskott från medlemmar har diskuterats men inget är beslutat.

 

RENOVERINGAR

Efter att föreningen köpt fastigheten i början av 1980-talet påbörjades en omfattande renovering av hela fastigheten som bland annat innebar att huset grundförstärktes, takplåt byttes och fasaden rengjordes. Fokus har genom åren legat på att underhålla det vackra trapphuset.

Föreningen har under åren utfört olika renoveringar och underhållsarbeten. Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten under de senaste åren:

2017–2018: Renovering av den östra fasaden mot Viktoriagatan, Färdigstället 2018.

2017: Renovering av fönster och fogar mot öster

2016: Brandskyddsförbättringar

2015: Hissrenovering i båda uppgångarna, förstärkning av inbrottsskydd i ytterdörrar samt målning av tak.

KOMMANDE RENOVERINGAR

Föreningen planerar för att fortsatt behålla fastighetens goda skick och detta visar sig genom en underhållsplan som sträcker sig fram till 2040. Under 2022 planerar man att renovera fasaderna mot söder och väster samt målning av fönstren mot söder.

I övrigt inga större underhåll planerade.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-10-11 och årsredovisning för 2018. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea129 Kvm
Våning2
Driftkostnader7 560kr/år
FöreningFuran 8
Avgift/månad5 228:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
EldstadKakelugn och öppen spis
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
EnergideklarationEj utförd
Andel4.63%
Lgh.nr.00008
Lgh.nr. LMV1203

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1893
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk m. värmeåtervinning
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El5 400kr/år
Försäkring2 160kr/år
Total driftkostnad 7 560kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.