SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 B

56 kvm i en av Göteborgs mest populära föreningar. Huset som ligger i korsningen mellan Majorsgatan och Sveagatan är ett landmärke för många. Husets rundade hörn och läge i sydväst badar ofta i ljus och drar ögonen åt sig. Lägenheten är välrenoverad men med bibehållen gammal charm! I förening med låg belåning och övernattningsrum!

fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 677:–
Boarea56 Kvm
Andel3.55%
Våning2 tr

LÄGENHETSBESKRIVNING

När det här huset uppfördes var andemeningen att järnvägstjänstemännens  änkor skulle få ett bra boende för sig och sina barn, det var inte ovanligt att man bodde så många som 10 personer på dessa kvadratmeter. Idag lever vi annorlunda men uppskattar ändå de stora sällskapsköken som karakteriserar lägenheterna i detta mycket omtyckta hus.

1872 bildades Statens Järnvägars Änke- och pubillkassa och försåg med tiden också anställda med bostäder. 1923 hade kassan byggt så många som 29 bostadsfastigheter spridda över landet mellan Malmö och Luleå. I Göteborg finns tre byggnader, varav denna på Majorsgatan 5/Sveagatan 10 förmodligen är den mest välkända. 

 

HALL

Rymlig hall med plats för avhängning direkt innanför dörren. Den generösa takhöjden förhöjer känslan av rymd. Hallen går i en svag vinkel vidare in mot resten av lägenheten.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv i original

 

KLÄDKAMMARE

Från hallen nås en rymlig klädkammare. Den höga takhöjden tillsammans med bra hyllsystem skapar goda förvaringsmöjligheter. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv i original

 

KÖK

Köket, Epoq i dovt mintgrön nyans, smyckat med detaljer från Byggfabriken och renoverat så sent som 2016! Ett stort kök med plats för större matsalsbord och ett högt bevarat originalfönster mot innergården. Här finns även ett skafferi med ett litet fönster som minner om gamla tider innan kyl och frys, från tiden då huset stod som nybyggt. Dörren in till köket är charmfullt glasinfattad och besmyckad med anrika beslag. I köket finns även ett platsbyggt serveringsskåp som inte bara är trevligt att titta på, men som också inrymmer mycket. Maskinell utrustning i form av kyl/frys, diskmaskin, gasspis, ugn och fläkt.  

Väggar: Vitmålade

Golv: Vitmålat originalbrädgolv

 

VARDAGSRUM

Härligt rum i västerläge med stora spröjsade originalfönster, höga lister, brädgolv, takrosett och stuckaturer. Rummet har delats av med väggar mot en sovalkov med skjutdörr (allt arbete har gjorts så att befintlig stuckatur inte förstörts). Tack vare rummets utformning har man skapat rum i rummet vilket öppnar upp möjligheten för flera inneboende och samtidigt bidrar till många användningsområden så som mysig sovdel, arbetshörna och så klart sällskapsdelen.

Väggar: Rummet är målat i svagt tonad grå och i alkoven är en av väggarna tapetserad med en vacker William Morris tapet.

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Badrummet renoverades 2019, med klassiska färg- och materialval. Duschhörnan är praktiskt avskild från tvättställ och WC.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Svart/Vit klinker lagt i rutmönster

 

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd 

Sammanfattning av Brf Stinsen

 

ALLMÄNT

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhallen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1984 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. I fastigheten finns det även 1 lokal för vilken föreningen får hyresintäkter.

 

FÖRVALTNING

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens ansvarsförsäkring ingår.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

TV/Bredband


Grundutbudet av Tv ingår i månadsavgiften.

Vad gäller bredband finns fiber installerat via Telia vilket ger möjlighet till en hastighet om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften).

 

PARKERING

Boendeparkering i området kostar cirka 700 kr i månaden.

 

JURIDISK PERSON

Ej tillåtet i föreningen.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Föreningen har en generös syn på andrahandsuthyrning och beviljar alltid 1 år efter det tar föreningen ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

INNERGÅRD

Föreningen har en kullerstensbelagd innergård med utemöbler cykelställ och grönska.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

I källaren finns ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt.I källaren finns även en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, cykelställ och härlig grönska. Föreningen har även två stora torkvindar tillgängliga för utlåning, dessa har bla använts till kräftskiva och barnkalas vid några tillfällen.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8–12, 12–16, 16-18:30, 18:30-21 och 21–24). Tillgängligheten bedöms vara god.

 

RENOVERINGAR

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). Under det senaste året har också en större omfattade renovering av fastigheten genomförts. Nedan följer ett urval av renoveringar som utförts under senare år:

2019 Fasadomfogning,tak- fönster- och portmålning, balkongrenovering samt renovering av skorsten.

2017 Ny tvättmaskin installeras i tvättstuga

2016 Balkongerna har setts över och de ansågs vara i bra skick. Eventuell uppfräschning blir framskjuten. Källsorteringsmöjligheterna har blivit bättre och förnyade.

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer i dagsläget en underhållsplan som togs fram 2017 och sträcker sig till 2046.

 

EKONOMI

Föreningen har en oerhört bra ekonomi med en belåning om endast3975 kr/kvm. Föreningen valde att höja avgifterna med 20% under senhösten 2017 för att sätta av för kommande större renoveringar. Detta var den första avgiftshöjningen på mycket länge. Föreningen planerar för att höja avgifterna ytterligare under andra kvartalet 2021. Nivån för höjningen är ännu inte bestämt.

 

BYGGNADSMINNE

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information är hämtad från föreningens senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea56 Kvm
Våning2 tr
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 677:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten och Kabel-TV
BalkongDelad balkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda175 kWh/Kvm och år
Andel3.55%
Lgh.nr.17
Lgh.nr. LMV1204

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.