SÅLD
Linnéstaden, Fjärde Långgatan 18 B

Den oerhört välplanerade lilla lägenheten i det vackra Kråkslottet! Välhållen och kvadratsmart sekelskiftesetta (möjlighet att skapa en tvåa) med sagolika fönsterpartier mot inte mindre än tre väderstreck! Med ett av Långgatornas bästa lägen, helt insynsskyddat på hörnet av populära Brf Kråkslottets vackra fastighet med härliga grönområden precis utanför. Älskad och omhändertagen med bevarade originaldetaljer såsom en fungerande vedspis (!) brädgolv, stuckaturer, takrosett, fönsterbrädor, profilerade listverk och vackra fönsterbågar. Du som värdesätter en välhållen fastighet i fint originalskick har här hittat helt rätt!

fakta
Antal rum1 rum och kök
Avgift2 505:–
Boarea38 Kvm
Andel0.0359
Våning4/4

LÄGENHETSBESKRIVNING

FJÄRDE LÅNGGATAN 18  ÅR 1899

Innan Fjärde långgatans sträckning var helt färdig, mot sekelskiftet år 1900 kallades den bortre delen av gatan Breda vägen. Den västra delen av gatan tillhörde Majornas sjätte rote. Vid denna tid var blivande nr. 18 tomt nr. 42, vilken ägdes av Sjökapten Wilhelm Edström. Taxeringsvärdet låg år 1899 på 15 300 kr.

En välbevarad trappa i original färgsättning leder upp till högsta våningsplanet! Här med endast en granne bor man ostört och utan insyn med ljuvligt hörnläge. Detta är en av föreningens hyresrätter som säljs. Den senaste hyresgästen flyttade in här för ca 40 år sedan. En lägenhet att älska som ni förstår! 

 

Hall

Hall med möjlighet till avhängning och mindre förvaringsmöbel.

Golv: Plastmatta med klassiska schackrutor

Väggar: Målade

 

Rum
Härligt hörnrum med utsikt över park och trädkronor. Originalfönstren är precis renoverade och målade (med linoljefärg). Rummet ramas in stuckaturer och i mitten finns en takrosett. Lister runt fönster och mot golv är i original. Här finns en separat rökkanal för den som vill sätta in en kakelugn. 

Golv: Brädgolv i original

Väggar: Målade

 

Kök

Stort kök där möjligheten finns att dela av och i stället skapa ett separat sovrum. (fråga mäklaren om referensbilder, alternativ planritning finns bland bilder)  Charmigt skafferifönster finns bevarat över köksbänken. Köket är av äldre årgång, men väl omhändertaget. Vita skåpsluckor och rostfri diskbänk. Fristående ugn/spis och kyl/frys.

Det vi skulle vilja lyfta lite extra är det unika och mycket sällsynta, här finns en fungerande vedspis! Den är inte bara vacker att se på utan går att elda i också. Däremot behöver man se till att det finns gnistskydd under, så vill man behålla plastmattan behöver man lägga ut en skyddsplåt. Mycket troligt är ändå att den bevarade stenplattan finns kvar under plastmattan.

Golv: Plastmatta

Väggar: Målade

 

Badrum

Stort badrum med badkar, tvättställ, nätt badrumsskåp och WC.

Golv: Plastmatta

Väggar: Kaklade

 

Övrigt: Detta är en av föreningens kvarvarande hyresrätter som säljs. Till lägenheten hör ett generöst vindsförråd. 

 

Vill ni veta lite hur det kan ha sett ut vid tiden när denna byggnad uppfördes, låt oss då följa Hulda Amalias liv en liten stund!

Hulda Amalia Lind föddes år 1883 i den lilla orten Hjorted, utanför Västervik i Kalmar län. Hennes far Sven August Lind var matros till yrket. Hulda var näst äldst i en barnaskara av åtta barn, sex flickor och två pojkar. Hon hade gått tre år i småskola och ansågs vara allmänbildad. En av få möjligheter för unga kvinnor vid denna tid att leva ett någorlunda självständigt liv utan att leva av fadern var att flytta till storstaden och ta anställning som piga, eller den något förnämare titeln tjänarinna. Detta var precis vad Hulda gjorde.
Sin första yrkesroll som husfolk fick Hulda på Östermalm i Stockholm, hon var då omkring tjugo år gammal. Kanske var det i Engelbrekts församling, Stockholm, som hon träffade sin blivande husbonde.

Eric Gustaf Lange hade en bra tjänst inom Posten, han var endast fem år äldre än Hulda Amalia men hade siktet på att göra karriär. I Göteborg hade han möjlighet att få en tjänst som överkontrollant, och det blev Inom Vallgraven som han valde att slå sig ned och bilda familj.
Hulda Amalia flyttade troligen in med den unga familjen och arbetade där som piga. Vid denna tid bodde hon i en kammare i samma våning som husfolket. Anledningen att pigor levde på detta sätt var för att lönen var låg och det därmed var svårt att betala för en egen bostad. Dessutom ville ofta herrskapet ha pigan nära för att kunna få uppassning under dygnets alla timmar.
Men Hulda Amalia Lind trivdes med sitt jobb hos familjen Lange, och fick så småningom högre lön och mer frihet. I början på 1910-talet valde Hulda att flytta till eget, och kosan styrdes till Oscar Fredriks församling i Masthugget.

Masthugget och Linnéstan hade under 1800-talet befästs som en stadsdel för de som på något sätt arbetade i hamnen eller med sjöfart. De finare bostadshusen beboddes av kaptener och befäl, och de enklare av änkor till sjömän, aspirerande matroser m.fl. Men med stadens snabba expansion hade det vid sekelskiftet planerats att dra en esplanad från Järntorget i norr till Slottskogen i söder. Denna kom att bli Linnégatan längs vilken ståtliga hus uppfördes och därmed blev navet i en ny och attraktiv stadsdel. Med detta började Masthugget och nya Linnéstaden att blandas ut med människor av olika bakgrunder.

Eftersom Huldas far var matros kan hända att människorna och omgivningarna i Masthugget påminde om familjen hemma i Småland.
I vad som då lydde under Majornas sjätte rote, 16 kvarter och tomt nr. 10, idag Fjärde Långgatan 18, fanns möjlighet för Hulda Amalia att flytta till en rofylld lägenhet i ett nybyggt hus. Byggnaden var uppförd år 1909 efter ritningar av D. Stenfelt och utformad med putsfasader i nymodighetens jugendarkitektur. Ett av få hus med denna stil i Göteborg.
Kanske Hulda Amalia, nu titulerad som tjänarinna, kom att dela bostaden med en eller flera yrkesarbetande kvinnor, men det berättar arkiven inget om. I en tid då såväl rik som fattig flyttade ofta, inte sällan varje år, verkar det som att Hulda trivts bra i huset, då hon bodde kvar där i ett antal år.


När hon förekommer i arkiven år 1930, hade hon avslutat sin karriär som tjänarinna och flyttat tillbaka hem till Småland. Hon verkar ha förblivit ogift i hela sitt liv. Trots ett hårt yrkesliv bakom sig levde Hulda Amalia Lind till år 1973, då hon alltså var 90 år gammal…

Sammanfattning av Brf Kråkslottet-Fjärde Långgatan 18

Brf Kråkslottet har förmånen att förvalta en oerhört vacker och osedvanligt välhållen fastighet. Byggnaden har i princip all orginalkaraktär bevarad både interiört och exteriört. Föreningen förvärvade fastigheten 2001 som idag består av 16 lägenheter, varav 14 är upplåtna med bostadsrätt och 2 med hyresrätt, varav den ena hyresrätten är den som säljs nu, föreningen äger även en hyreslokal (kontorsverksamhet). Fastighetens totalyta uppgår till 1262 kvm varav 1162 utgör lägenhetsyta och 100 kvm utgör lokalyta.

 

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC. Den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

Tomträtt

Föreningen äger sin egen mark och kommer därigenom ej påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälden.

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är stabil med många års oförändrade månadsavgifter. Intäkterna från de två hyreslägenheterna och från hyreslokalen utgör ca 33% av föreningens totala intäkter. De två hyresätterna utgör en stor sk dold tillgång då dessa kommer att genera stora intänkter den dagen de säljs. Föreningens långfristiga (och kortfristiga) lån ligger vid 2020 års bokslut på 6,05 Mkr vilket motsvarar en belåning på ca 5569 kr skuld/kvm, vilket är under snittet för området. Föreningen för diskussion om sänkning av avgifterna, men inga beslut fattade.

 

Renoveringar

El och vattenstammar byttes 1989-1990. Då renoverades samtliga badrum, balkonger, taket lades om och gårdsbjälklaget byttes ut

2003 Ommålning av plåttak

2004 Målades fönstren

2008 Putslagades (delvis) och målades fasaden mot gatan

2011 Renovering av trapphus och upprustning av tvättstuga

2014 Renoverades fasad och fönster mot gården

2016 OVK

2019 Spolning av avloppsstammar

2020 Renovering av port och fönster

2021 Fönsterrenovering har fortsatt

 

Kommande renoveringar

Endast sedvanligt underhåll. Föreningen värnar mycket om att bevara byggnadens originalkaraktär. Närmaste ligger renovering och översyn tak och port ut mot gården.

 

Parkering

Boendeparkering finns i området. Mer information om det finns att läsa på www.goteborg.se.

 

TV/Bredband

Föreningen har anslutit sig till det öppna fibernätet och tecknat gruppavtal för internet med Bredband2. Kostnaden för bredbanden är mycket förmånligt på endast ca 250kr/mån, vilket idag bekostas av varje enskild medlem som ett obligatoriskt tillägg. TV ombesörjer varje medlem enskilt.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren, tvättstugan har nya maskiner sedan 2011. Tillgängligheten bedöms vara god. Cykelrum finns också i källaren, som nås från parksidan.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-06-30 och årsredovisningen för 2019. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1 rum och kök
Boarea38 Kvm
Våning4/4
Driftkostnader4 500kr/år
FöreningBrf Kråkslottet - Fjärde Långgatan 18
Avgift/månad2 505:–
Ingår i avgiftenVärme Vatten, bredband
Känd avgiftsförändringFinns funderingar på att sänka avgiften
EldstadBraskamin
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda143 kWh/Kvm och år
Andel0.0359
Lgh.nr.16
Lgh.nr. LMV1402

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1909
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudFiber från Bredband 2

Driftkostnader

El3 000kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
4 500kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jennifer Wengefelt
0701-430093
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.