SÅLD
Vasastaden, Viktoriagatan 15 A

Omsorgsfullt renoverad och storslagen sekelskiftesvåning i den eftertraktade stenfastigheten på Viktoriagatan 15. Våning med stora möjligheter för olika dispositioner och generationsboende med två entréer. De tre rummen i ”huvuddelen” ligger i fil i rakt söderläge och är samtliga massiva och utsmyckade. Fungerande eldstad, detaljrika stuckaturer, höga listverk, munblåsta fönsterglas, fiskbensparkett och dubbeldörrar är bara några av alla bevarade detaljerna i lägenheten. Komplett med hiss, stor balkong och utmärkt läge är detta ett ståndsmässigt boende i ett av Göteborgs mest eftertraktade hus. Lågt belånad föreningen med bland annat festlokal, övernattningsrum och gym och dessutom Göteborgs vackraste trapphus.

fakta
Antal rum4.5 rum och kök
Avgift5 950:–
Boarea148 Kvm
Andel5.27%
Våning5/5

Lägenhetsbeskrivning

Direkt innanför porten möts man av en osedvanligt dekorativ och välbevarad entré och trapphus. En vit trappa av carraramarmor leder vidare in mot husets pampiga trapphus. Väggarna är dekormålade på grönblå botten i ett ådringsmålat ramverk i trä. Härifrån tar man antingen hissen eller trapporna upp till högsta plan på våning 5. Insidan av byggnaden är lika välbehållen som utsidan och dessutom är hela byggnaden utsedd till byggnadsminne. Att huset används som inspelningsplats för svt-succén "Vår tid är nu" är ännu ett bevis på dess unika karaktärsdrag. 

 

HALL

Känslan i trapphuset fortsätter in i lägenheten och redan i hallen möts man av den ovanligt höga takhöjden som är genomgående för bostaden. Plats för förvaring och avhängningsyta.

Väggar: Tapetserade med epoksenlig tapet
Golv:  EkparkettKÖK

Platsbyggt kök av lokal snickare (Göteborgs Interiörkök och bänkskivor i Silestone från Cosentino). Utformat med rejäl köksö i centrum och gott om förvaring i överskåp, högskåp och vitrinskåp. Maskinellt utrustat med varmluftsugn, inbyggd mikro, espressomaskin, kyl och frys, rejäl induktionshäll med inbyggd köksfläkt och två vinkylar.

Köket som ligger i fil mellan master bedroom och vardagsrummet inrymmer utan problem en större matgrupp framför fönsterpartiet och balkongdörren. Balkongen som ligger i rakt söderläge är rymlig och soldränkt. I köket finns bevarade detaljer i form av detaljerade stuckaturer och höga listverk.

Väggar: Målade grå
Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

MASTER BEDROOM

Det stora sovrummet med platsbyggda garderober och en väldig rymd. I fil med köket och två fönsterpartier i söder. 

Väggar: Tapetserade
Golv: Heltäckningsmatta

  

VARDAGSRUM

Pampigt rum med fungerande kakelugn. Idag används rummet som vardagsrum Stora fönster i söder. Även här bevarade originaldetaljer, en kakelugn (fungerande) tronar upp sig i det ena hörnet och bidrar med både värme, utsmyckad och charm. I samtliga rum finns fjärrstyrda persienner.

Väggar: Målade grå
Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

 

TV-RUM/SOVRUM

Vackert rum i ena änden av våningen, i fil med vardagsrummet. Platsbyggda garderober vid ena sidan av rummet och på andra sidan ett stort fönsterparti i söder. Känslan är även här rymlig och ljus. 

Väggar: Målade

Golv: Slipad och behandlad fiskbensparkett i ek

 

BADRUM

Stilfullt badrum med smakfulla materialval. Utrustat med dusch bakom glasdörr,  spegel, handfat nedsänkt i marmorskiva och tvättmaskin. 

Väggar: Kaklade med vita kvadratiska plattor

Golv: Kalkstensgolv med underliggande golvvärme


GENERATIONSBOENDE

Idag är lägenhetens inre del separerad med en dörr. Vilket möjliggör ett en boendeform för exempelvis den hemmaboende tonåringen med eget sovrum, badrum och kök. Denna del har en separat entré och tillgång till gemensam balkong i trapphuset. Vill man återställa lägenhetens egentliga planlösning blir detta lägenhetens Master bedroom "Ensuite", med eget badrum och klädkammare! 

 

KÖK/ALLRUM

Massivt Lidhultskök i klassiskt snitt med vita fasade luckor och stänkskydd i svart kakel. Bänkskiva i bohusgranit. Maskinell utrustning med spishäll, ugn, diskmaskin, mikro och kyl/frys. Stort 6-luftsfönster med kvällssol och fri utsikt. Plats för mindre matgrupp och soffa.

Väggar: Målade vita

Golv: Brädgolv målat grått

SOVRUM/KLÄDKAMMARE
Praktiskt halvrum med platsbyggd loftsäng och rejält med förvaring. 

Väggar: Målade vita

Golv: Brädgolv 

BADRUM

Nyligen renoverat badrum med dusch och wc. Stilrent med vitt och grått.

Väggar: Kaklade vita

Golv: Grå klinker (golvvärme)

 

Till lägenheten hör ett större vindsförråd och tillgång till samtliga gemensamma utrymmen. Läs mer i föreningsbeskrivningen.

FÖRENINGSBESKRIVNING

Brf Furan 8 förvärvade fastigheten redan år 1981 och förvaltar idag 23 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt. Byggnadens totalyta enligt taxeringsbeskedet uppgår till 2 589 kvm, varav 2 589 kvm utgör lägenhetsyta. Göteborgs hembygdsförbund tilldelade 2005 Bostadsrättsföreningen Furan 8 sitt byggnadsvårdspris "för kontinuerligt underhåll och förtjänstfull restaurering av ett exklusivt bostadshus".

FÖRVALTNING
SBC tar hand om föreningens ekonomiska förvaltning, fastighetsskötseln samt städning av trapphuset sköts genom Esplanad.

 

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING
Är lagt på entreprenad och således inget som de boende själva utför.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING
Grundutbudet av tv-kanaler från Com Hem ingår i avgiften och bredband tecknas enskilt gentemot valfri leverantör.

 

PARKERING
Föreningen har inga egna parkeringsplatser men i området gäller boendeparkering via Göteborgs stad - område M4. Längre upp på gatan finns Viktoriagaraget.

 

GÅRD OCH UTEPLATSER
Eftersom huset ligger mitt på tomten får man en villakänsla mitt inne i stan. Ett smidesstaket med grindar omgärdar fastigheten. Här finns två uppfarter för att köra in bil nära husets olika entreér. Runt huset är det grusade gångar och välskötta rabatter där det växer allt från mindre växter till stora Rhododendronbuskar och träd. Det finns en ombonad och mysig uteplats i privat läge med platsbyggd grill och större sittgrupp med utdragbar markis. Det finns även en stor gemensam takterrass med loungesoffor och fri utsikt över staden på vån 4 (nås via hissen på baksidan av fastigheten).

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN
Fastighetens alla gemensamma utrymmen är unikt för Göteborg och som medlem i föreningen får man ta del av samtliga. På första plan i trapphuset finns gästlägenheten med 4 sovplatser. Ett smidigt sätt att husera besökande gäster. I källaren finns flera utrymmen som exempelvis ett biljardrum, egen pub och ett välutrustat gym. I anslutning till gymdelen finns även en gemensam bastu. Ett stort snickeri med mängder av verktyg och material finns även det att tillgå i källaren. Många mindre utrymmen som cykelförvaring och trädgårdsbod finns även de i källaren. Högst upp i huset med hiss från baksidan finns en stor gästabudssal med plats för stora sällskap, idealisk för tillställningar som fester, bröllop och barnkalas. Budsalen är klassiskt utformad med takbjälkar, fina fönster och ett angränsande kök samt kapprum. Närliggande finns även en större takterrass mot det grönskande berget med utsikt ner över staden.

 

TVÄTTSTUGA
Den gemensamma tvättstugan nås via källaren och är utrustad med 4 tvättmaskiner och 1 torktumlare och ett stort torkrum. Tack vare flera fönster är tvättstugan ljus och trivsam att arbeta i. Bokas enkelt genom schema.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING & JURIDISK PERSON
Varje enskilt ärende om uthyrning behandlas separat av styrelsen efter en skriftlig ansökan. Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

EKONOMI
Brf Furan 8 är en välskött förening med en historiskt unik och välbevarad fastighet. Prioriterad målsättning är att förvalta den vackra fastigheten och samtidigt bibehålla en god ekonomi.

De långfristiga skulderna uppgår enligt bokslutet 2019 endast till cirka 7,5 mkr vilket motsvarar en belåning om 3673 sek/kvm bostadsyta, kan jämföras med genomsnittet i Göteborg som ligger på ca 6 000 sek/kvm. Föreningen amorterar löpande på lånen.

Inga avgiftsjusteringar är planerade

RENOVERINGAR
Efter att föreningen köpt fastigheten i början av 1980-talet genomfördes en omfattande renovering av fastigheten som bland annat innebar att huset grundförstärktes, takplåt byttes och fasaden rengjordes. Fokus har genom åren legat på att underhålla det vackra trapphuset och husets särpräglade utsmyckning.

Nedan följer ett urval av de renoveringar som utförts i fastigheten under de senaste åren:

2021: Renovering av trappor, bidrag söktes via länsstyrelsen.
2019-2020: Förbättring av ventilation och OVK. Godkänd Nov 2020.
2018: Byte av portkodssystem.
2017: Renovering av den östra fasaden mot Viktoriagatan inklusive tornet, färdigställdes under 2018.
2017: Renovering av fönster och fogar mot öster
2016: Brandskyddsförbättringar
2015: Hissrenovering i båda uppgångarna, förstärkning av inbrottsskydd i ytterdörrar samt målning av tak.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR
Föreningen planerar för att fortsatt behålla fastighetens goda skick och detta visar sig genom en underhållsplan som sträcker sig fram till 2029. Under 2022 planerar man att renovera fasaderna mot söder och väster samt målning av fönstren mot söder.

I övrigt inga större underhåll planerade.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-08-24 samt Årsredovisning för 2020. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum4.5 rum och kök
Boarea148 Kvm
Våning5/5
Driftkostnader6 500kr/år
FöreningFuran 8
Avgift/månad5 950:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten
EldstadKakelugn
BalkongBalkong
FörvaringsrumVindsförråd
HissJa
Andel5.27%
Lgh.nr.00012
Lgh.nr. LMV1401

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1893
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El4 000kr/år
Försäkring2 500kr/år
Total driftkostnad 6 500kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.