SÅLD
Öckerö, Björnhuvudsvägen 32

Kaptenshuset på Björnhuvudet! Minutiöst renoverad, omhändertagen och påkostad villa på hörntomt nere på Björnhuvudet! Badrocksavtånd till badbrygga och gästhus med uthyrningsmöjligheter! Den nästan 1500 kvm stora tomten har både vackra berghällar och naturlig trädgårdstomt. Här finns flertalet gamla fruktträd med äpplen, päron och plommon samt bärbuskar. Huset har genomgått en omfattande renovering för att återställa husets forna glans. Man har låtit titta på originalritningarna för att exteriört återskapa husets vackra arkitektur, och interiört har man arbetat för hur man på bästa sätt kan få ett modernt boende utan att göra det på bekostnad av husets själ och karaktär. Med smarta kompromisser och finurliga lösningar har man skapat ett fantastiskt hem med allt man kan önska sig!

fakta
Antal rum7 rum och kök
Tomtarea1476 Kvm
Biarea38 Kvm
Biarea70 Kvm
Boarea190 Kvm

Kaptenshuset på Björnhuvudet!

Entréplan
På entréplanet hittar vi de sociala utrymmena som stort kök, matsal, vardagsrum och glasveranda. Det platsbyggda och extremt påkostade köket från Kvänum utgör hustets hjärta.  Kvänumkök står för högklassighet och hållbarhet, samtlig inredning är massiv och är gjort för att åldras med behag. En extra tjock bänkskiva i massiv carrara marmor med slipade  kanter. Köket är stort nog att inrymma alla vid de stora högtiderna, med uppdukning på den gigantiska köksön i mitten och de många och långa arbetsytorna längs kökets sidor. Den extra breda induktionshällen är nedfräst i svart granit. Ugnen, som också är exrtra bred, är vald med omsorg för att passa in i den övriga stilen. 

Övre plan
På övre plan fortsätter samma ljusa och ombonade känsla som på entréplan med mängder av fönster i samtliga väderstreck, utgång till en vinkelbalkong i kvällssolsläge, stort allrum, badrum med ångbastu och inte mindre än 3 fullstora sovrum. I master bedroom vaknar du med utsikt ner mot havet, rum för dubbelsäng och klädförvaring i öppen walk in closet. De övriga två sovrummen har också rum för dubbelsängar och förvaringsmöbler. På övervåningen finns flera smarta förvaringslösningar inbyggda i väggar och garderober. 

Källarplan
Stort och iordninggjort källarplan med målade väggar, tak och golv samt dubbelkopplade fönster i alla väderstreck. Källaringång med en rymlig hall för hela familjens ytterplagg. I anslutning finns en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, här finns även en luftvärmepump som hjälper till att torka tvätten

Hobbyrum, förvaringsrum och allrum. Flera möjligheter att inreda efter behov och önskemål. Kvar från husets byggår finns en bakugn bevarad och i högsta grad fungerande inmurad i murstocken. 

Gästhus
Med grund från 1909 är detta gästhus en riktig fröjd för ögat. Färdigställt så sent som 2021 med noggrant planerad planlösning och väl valda material. Utformat med sovrum och sovloft, bägge med plats för dubbelsäng. Nedre plan inrymmer ett fullutrustat kök i lantlig stil med integrerad kyl/frys, ugn, induktionshäll, diskmaskin och dessutom en kombinations matskin för tvätt och tork. Specialbyggd fläkt i en gammal förzinkad tvättmaskin. Allrum med glasinfattade dubbeldörrar och terrass i bryggstil. 

Garage
Sammanbyggt med gästhuset finns också ett garage, nås antingen från trädgårdssidan via en dörr eller från gatusidan via dubbla dörrar. Perfekt för extra cyklar, motorcyklar, redskap etc. 

Utemiljö

Pittoresk trädgård prunkande med fruktträd, bärbuskar och planteringar. Då tomten är uppdelad i flera terrasser, finns här gått om privata hörn där man kan gömma sig med en bok under sommarmånaderna. Den plana gräsmattan framför huset, passar sig utmärkt för bollspel eller fysiska sällskapsspel!

 

Säljaren berättar

Efter 12 år på Källö-Knippla, där vi hade helrenoverat en fiskarstuga från 1901, tog vi oss an det stora, men eftersatta, kaptenshuset på Björnhuvudet, Öckerö. Huset hade varit till salu året innan, men då ansåg vi båda att det var ett allt för stort jobb att ta sig an. Till sist var det husets potential, det intilliggande gästhuset och den härliga hörntomten i direkt anslutning till småbåtshamnen som fick oss att hösten 2010 ändå våga satsa allt.

Innan vi flyttade in våra saker började vi med att måla alla golv och väggar i källaren. Vi gjorde då även i ordning en rymlig tvättstuga i anslutning till källaringången. Under våren 2011 började vi med att byta ut all takbeklädnad på de båda husen. Vi tog hjälp av Hönö fastighets-team som hjälpt oss med tidigare renoveringar. Det fem man starka arbetslaget jobbade med taken hela våren. Ner med alla pannorna och bort med läkt och tjärpapp. En del underbrädor byttes ut och taket förstärktes med ett nytt lager råspånt, innan det blev dags för ny tjärpapp och nya läkt. Husen fick samtidigt nya vindskivor och vattbrädorna kläddes med plåt.

Takbeklädnaden fick bli enkupigt lertegel som levererades med kranbil och lades upp på de båda taken. Samtliga hängrännor och stuprör byttes ut till Aluzink. Även skorstenarna på de båda husen kläddes in med Aluzink för väderskydd. Samtliga plåtarbeten är utförda av Hamnvägens plåt AB på Hönö.

Exteriört hade huset tre olika typer av fasadbeklädnad, Eternit, lackad beige plåt och bred grå träpanel. De ursprungliga fönstren hade allt eftersom ersatts av nya, i varierande storlek och stil. Vi hade en stark ambition att återge Kaptenshuset den glans och ståtlighet som tyvärr gått förlorad.

Vi lyckades få fram bilder på huset, från tiden när det byggdes och valde utifrån dessa en kraftig liggande panel från Svedén trä. Eternitplattorna var vi på grund av regelverket själva tvungna att ta ner. Vi tog ner platta för platta, iförda munskydd och heltäckande overall i stekande sommarvärme. Eternitplattorna paketerades därefter 10 och 10 innan de lämnades till återvinningsstationen. 

På sensommaren reglades den nya fasaden upp. Vi passade på att tilläggsisolera fasaden med stenull. Arbetet pågick hela hösten och det blev en speciell vinter då det bara delvis gick att se ut igenom de gamla fönstren.

Våren 2011 levererades 36 nya träfönster. Utvändigt målades fasaden med två lager Teknos Nordica ECO.

För att återskapa sekelskifteskaraktären, krävdes att någon kunde ta fram tidstypiska snickerier kring fönster och taköverstånd. Dessa tillverkades här på Öckerö av finsninickare Per Olofsson, i kvaltetstämplad norrlandsfura.

Invändigt beslutade vi oss för att försöka behålla karaktären av ett sekelskifteshus, att bredda öppningar och sätta in pardörrar istället för enkeldörrar har vi försökt behålla karaktären, samtidigt som det känns ljust och luftigt. En ståtlig kakelugn från 1880 lät vi mura upp i matsalen och den skänker nu härlig värme under kalla höst- och vinterdagar. Höga golvlister och breda vackra listverk kring dörrar och fönster sätter karaktär på rummen. Samtliga invändiga listverk är inköpta på specialistbutiken ABI-Trä i Västra Frölunda. 

Huset har ett vattenburet värmesystem med en Luft/Vatten värmepump från CTC. Kompressorn byttes ut 2010 och 2014 ersattes den gamla el/oljepannan med en CTC-ECO AIR på 11 Kw. I tvättstugan installerades en separat luftvärmepump för att snabbt kunna torka tvätten.

Vi tog bort det gamla köket på övervåning och gjorde om det till ett ljust sovrum. Den trånga övre hallen med 8 dörrar öppnades upp. Vi skapade ett luftigt allrum med utgång till balkongen i västerläge. En sängkammare med fönster i tre riktningar och anslutande klädkammare byggde vi till oss själva. 

För att skapa lite mer rymd slog vi ihop den separata toaletten på övervåningen med tvättutrymmet intill. För att få in mer ljus och rymd tog vi en del av trapphuset i anspråk och satte in ett gammalt fönster. Vi ville gärna skapa en både lyxig och samtidigt traditionell känsla i det lilla badrummet. Vi valde engelskt porslin, dusch, handdukstork och kranar från Burlington. Handgjort italienskt kakel med vackra kakellister på väggarna och gråsvart marmor på värmegolvet.

Eftersom vi gärna ville bygga in ett ångaggregat utan att riskera att fukt spred sig upp på vinden, limmades våtrumsduk (ZON 1) upp på både på väggar golv och tak. En kaklad uppvärmd sittbänk i duschen, med glasdörr, dold ledbelysning och ett ångaggregat från finska Tylö skapar verklig spa-känsla. Samtliga VVS-arbeten är utförda av Ivans rörtjänst på Hälsö och alla elarbeten är utförda av Lindes Elektriska på Hönö.

Utvändigt fick vi tillslut bygglov för en stort kringbyggt altandäck, vilket skapade sittmöjligheter i alla väderstreck. Det går alltid att hitta en hörna med sol eller lä runt huset. Staketet är en egen design som Per Olofsson har hjälpt till att såga fram. Vår granne, båtbyggare Sune Svenningsson, fick några staketbitar som blev över och byggde av dem den fina grinden mot gatan.

Köket var länge trångt och opraktiskt. 2015 bestämde vi oss tillslut för att göra något åt det. Vi ville göra en omfattande förändring. Så vi tog åter igen hjälp av Hönö fastighetsteam som rev ner innertaket, öppnade upp mellan kök och matrum, slog ner den öppna spisen, bröt upp golvet och tog bort allt sågspån, förstärkte bjälklaget, drog el, nya rörledningar och isolerade. 

Ett klassiskt platsbyggt lantkök från Kvänum med stor köksö, vitrin, högskåp och hörnskafferi monterades. Köksön och arbetsbänk specialbeställdes i 50mm kantfräst Carrera marmor. Integrerad kyl, frys och diskmaskin från Miele. De viktorianska köksblandarna är från ”gamla mejeriet” i zink-utförande med tillhörande diskmedelspumpar. 

Där den öppna spisen stått murades en extra bred ugn, från italienska Restart in. Ovanpå ugnen ligger en svart granitskiva med en 90 cm nedsänkt induktionshäll, även den från Miele. För att förstärka känslan av lantkök murades en traditionell vitkalkad spiskåpa upp över spisen. Notan för köket slutade på nära en miljon kr och samtliga vitvaror har 4-år av Mieles 10-åriga garanti kvar. Slutar något att fungera kommer en servicetekniker ut och byter ut eller reparerar på plats. 

År 2019 tog vi tag i gästhusets utsida. Vi rev bort den gamla klädseln, isolerade och tilläggs isolerade väggarna, varpå kraftiga okantade plankor monterades. Pardörrar och vackra spröjsade fönster beställdes från Allmogefönster. Slutligen byggdes ett kraftigt bryggdäck, för att förstärka den havsnära känslan.

År 2020 öppnade vi upp till nock invändigt, isolerade taket med 145mm stenull och byggde till ett mysigt sovloft. Det finns nu två separata sovrum, båda med plats för dubbelsängar. Ett tiotal 100-åriga takbjälkar från en gammal lada som rivits utanför Ängelholm, hämtades hem med släpkärra. Bjälkarna har använts både som bärande konstruktion till loftet och som dekoration i taket. Mycket kraft har lagts på att skapa en känsla av sjöbod och hav.

Hösten 2020 monterades en kraftfull luftvärmepump och ett komplett ”Lerhyttan” kök med integrerad kyl/frys, ugn, induktionshäll, kombinerad tvättmaskin och torktumlare samt diskmaskin. Över spisen har köksfläkten monterats i underredet till en gammal förzinkad tvättmaskin.

I år 2021 fick gästhuset ett vackert badrum med marmorgolv, golvvärme, handfat från Burlington, toalett från Heritage och en helkaklad hörndusch. Utrymmet är säkrat till våtrumszon 1, utom taket som är våtzon 2.  

Gästhuset blev färdigställt de senaste veckorna men har ännu aldrig nyttjats. Vi har dock fått många förfrågningar om att få hyra av oss, vilket ger en fin extra inkomst.

Under slutet av Juli i år gicks fasaden över. Alla springor fogades med TEC-7 och sedan målades hela huset med Teknos EKO. Målning av storhuset kommer inte behövas göras på minst 10-15 år.

Det rymliga badrummet i entréplan har vi inte renoverat ännu, men vi delar gärna med oss av våra planer, om det är av intresse. Vill man sätta sin egen prägel, finns här fina ytor att skapa sitt eget drömbadrum.

 

Fakta: Huvudbyggnad

Byggår: 1911
1 1/2 plan med källare,
Boyta: 190 m2
Källare i natursten med gjutet golv.
Stomme av liggande timmer. Tilläggsisolerad med liggande fasad.
Uppvärmning: Luft/Vatten 2010/2014 samt Luft/Luft i tvättstugan
Ventilation: Självdrag

2010 Ny CTC Kompressor
2011 Om läggning av tak
2011 Tilläggsisolering och byte av fasad
2012 Nya fönsteröppningar skapades och 36 nya fönster sattes in
2013 Altaner i kraftigt tryckimpregnerat virke runt huset byggdes upp
2014 Övervåningen får en ny layout och nya golv
2014 Ny tvättmaskin och torktumlare, Bosch 
2014 Luftvärmepump i tvättstuga
2015 Kök och matplats slås samman och får ett platsbyggt lantkök från Kvänum 
2015 Kyl, frys, fläkt och diskmaskin Miele. Ugn Ilve/Restart
2015 Centraldammsugare installeras
2016 Nytt påkostat badrum/minispa med ångdusch
2021 Fasaden gås över och hela huset målas med Teknos Nordica ECO

 

Fakta: Gästhus
Byggår: 1909
Torpargrund i natursten
Boyta: 36m2 + sovloft 10m2
Ventilation: Självdrag
Garage: 18 m2 på gjuten platta.
2010 Nytt tak, papp, läkt och enkupigt lertegel.
2018 Tilläggsisolering nya fönster och pardörrar samt ny fasad.
2019 Byggnation av bryggdäck, isolering av av innertak upp till nock och sovloft. Ny kraftfull värmepump
2020 Nytt Lerhyttan kök, med integrerad Kyl/Frys, spis (Gorenje) induktionshäll, spisfläkt och diskmaskin.
2021 Nytt badrum med värmegolv belagt med svart marmor, engelskt porslin, handfat från Burlington, toalettstol från Heritage och en kaklad duschhörna.

Samfälligheter

Samfällighet ÖCKERÖ ÖCKERÖ S:85
samfallighet_1

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum7 rum och kök
Antal sovrum3-4
Tomtarea1476 Kvm
Biarea38 Kvm
Biarea70 Kvm
Boarea190 Kvm
Driftkostnader40 758kr/år
EldstadKakelugn
EnergideklarationUtförd
EnergiklassE
Energiprestanda132 kWh/Kvm och år

Byggnad m.m

Byggnadstyp1,5 planshus
Byggnadsår1911
Fönster3-glas
UppvärmningVärmepump
VentilationSjälvdrag
FasadTrä
TakTegel
StommeTrä
BjälklagTrä
GrundmurNatursten
Vatten och avloppKommunalt vatten året om.. Kommunalt avlopp.
Tv- InternetutbudFiber

Driftkostnader

El20 400kr/år
Vatten/Avlopp12 000kr/år
Renhållning1 002kr/år
Försäkring7 356kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
40 758kr/år
Uppvärmning ingår i EL-Kostnad (TV/Bredband ca 9400 kr/år)

Taxeringsvärde

Byggnad3 275 000:-
Tomt1 786 000:-
Totalt5 061 000:-
År2018
Kod220
mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.