SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 A

Husets kanske mest bevarade lägenhet. Stuckaturer, takrosetter, höga lister, överfönster framtagna brädgolv och tidsenligt byggt sovalkov och klädskåp. Stor höga fönster i två väderstreck i en enastående, lågt belånad och stabil bostadsrättsförening.

fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 094:–
Boarea51 Kvm
Andel3.3%
Våning2

Lägenhetsbeskrivning

Brf Stinsen är en av Göteborgs mest populära bostadsrättsföreningar, kan det ha att göra med att man sedan långt tillbaka valt att bevara originaldetaljerna så långt det går, att man har prioriterat att återställa trapphus i originalutförande när det var dags att renoveras. Att själva husets arkitektur är något alldeles utöver det vanliga, att fastigheten bär på en historia som man fortfarande kan skönja om man vet dess bakgrund. Den lilla innergården har renoverats i precis samma anda som resten av huset. Man har valt att lägga huggen gatsten, kring planteringarna och placerat en porlande fontän i mitten av gården. Allt för ökad trivsel för de boende. Föreningen är mycket lågt belånad och har en långsiktig underhållsplan tillsammans med en långtidsbudget, där intentionen är att bibehålla de låga avgifterna under en lång tid framöver. 

 

Hall

På väg upp för trappan till andra våningen möter man en av de stora gemensamma balkongerna, med gammalt smidesräcke och gott om plats för både bord, stolar med utsikt över både gårdens planteringar och Skansen Kronan. 

Lägenheten nås genom en bevarad spegeldörr där man blickat in över lägenhetens hall  med originalbrädgolv, den väl tilltagna takhöjden ger redan här en luftig känsla med ljusinsläpp från köket och från vardagsrummet. Vackra profilerade dörrar och djupa dörrnischer.

Fastigheten har aldrig genomgått någon stor renovering. Istället har den moderniserats varsamt med individuella lösningar för varje lägenhet. I denna har ett tidigare förvaringsutrymme fått ge plats till badrum.

 

Badrum

Badrummet renoverades 2012. Neutrala färg - och materialval och smakfull inredning.

Golv: Klinker

Väggar: Helkaklade i vitt

 

Kök

Det som är karaktäristiskt för Brf Stinsen är de stora rummen och de stora köken. Det här köket är en absolut raritet med dess originalskick. Serveringsskåp, skafferier och skåp är allt bevarat sedan huset byggdes, det har sedan smakfullt kompletterats med rostfri gasspis från SMEG (obs elugn) och bänkskiva i handgjuten betong. Huset är ett av få som har kvar stadsgas.

Golv: Bevarade originalbrädgolv

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Stort vardagsrum med två stora välvda fönster (i orginalutförande). Rummet har delats av för en separat sovalkov och stora skåp för förvaring. Rummet pryds av bevarade listverk, stuckatur och omsorgsfullt omhändertagna brädgolv.

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv i original

Sammanfattning av Brf Stinsen

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhalen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1983 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. 29 lägenheter är om ett rum och kök och en om två rum och kök. I fastigheten finns det även en lokaler för vilken föreningen får hyresintäkter.

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torksskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8-12, 12-16, 16-18:30, 18:30-21 och 21-24) . Tillgängligheten bedöms vara god.

I källaren finns även en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll.

 

Byggnadens skick

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). På senare år har följande utförts:

2016 Balkongerna har setts över och de ansågs vara i bra skick. Evenutell uppfräschining framskjuten. Källsorteringsmöjligheterna har blivit bättre och förnyade.

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer en underhållsplan som togs fram 2007 och sträcker sig till 2035. Styrelsen har påbörjat arbetet med en ny underhållsplan.

 

Kommande renoveringar

Föreningen kommer framöver att byta låssystem i Portar och källare samt tvättstuga.

 

Ekonomi

Brf Stinsen har en mycket god ekonomi. Man har idag har en låg skuldbörda på 1 535 kr/kvm (cirka 2,32 Mkr kr i total skuld) och i kassan finns det ca 1900 000 kr. (Den stora kassan beror på att man precis har sålt av en lokal i föreningen och omvandlat denna till bostadsrätt föreningen fick då en intäkt på ca 1400 000kr. Genomförda och kommande underhållsarbeten följer den ekonomiska planen och är budgeterade. Till den trettioåriga underhållsplanen, framtagen 2007 i samarbete med SBC:s avdelning för teknisk förvaltning. När den trettioåriga ekonomiska planen löpt ut ska de planerade underhållsarbetena vara genomförda. Föreningen ska vara skuldfri och ha en 1 Mkr i reparationsfonden att ta med in i nästa planeringsperiod.

 

Andrahandsuthyrning

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

Försäkring

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens

ansvarsförsäkring ingår.

 

Trappstädning

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

Parkering

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

TV
TV-signal tas emot via parabol på taket. Via denna får man in SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Eurosport och Discovery Channel. Detta ingår i månadsavgiften. Möjlighet till digital-TV via Telia finns också.

 

Bredband

Telia har installerat fiber, vilket ger möjlighet till en hastiget om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften)

 

Byggnadsminne

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea51 Kvm
Våning2
Driftkostnader4 200kr/år
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 094:–
Ingår i avgiftenvärme, VA kabel-TV
BalkongDelad balkong
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda163 kWh/Kvm och år
Andel3.3%
Lgh.nr.4
Lgh.nr. LMV1101

Byggnad m.m

Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El3 000kr/år
Försäkring1 200kr/år
Total driftkostnad 4 200kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.