SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 A

Högst upp i huset på eftertraktad adress mitt i Kommendantsängen i Linnéstaden ligger denna ljusa genomgående enrummare i ett hus byggt 1900. Mycket bevarad sekelskiftescharm, såsom höga fotlister, stuckatur, ljusa brädgolv och fantastiska höga fönster. Kan göras om till en 2:a! Fantastisk förening med enastående ekonomi.

fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 075:–
Boarea51 Kvm
Andel3.3448%
Våning4/4

Bostadsbeskrivning

Hallens placering är mitt i lägenheten, mellan de två stora rummen, varav det ena är köket. Ljuset strömmar från de höga fönstren i söder. Rakt fram i hallen ligger badrummet bakom en vacker spegeldörr.

Golv: Ljust brädgolv

Väggar: Målade

 

Kök

Stort, rymligt enastående kök. Stort högt fönster mot norr, där man kan skymta Skansenkronan över hustaken. I köket finns ett inbyggt skåp och ett gediget serveringsskåp minner om husets ålder. Ett gammalt skafferifönster finns också bevarat som en charmig detalj.

Vit skåpsinredning och vit kakelsättning bryts av fint med en massiv ekbänkskiva.

Golv:  Målade vita med slitstark golvfärg.

Väggar: Målade

Utrustat med:

Kyl och Frys i rostfritt utförande

Gasspis

Kolfilterfläkt

Inbyggnadsugn

Diskmaskin

 

Rummet

Otroligt ljust och luftigt kombinerat sov och vardagsrum med tre höga originalfönster mot söder. Takhöjden, de höga fotlisterna, stuckaturen, stora fönstren och de vackra snickerierna ger karaktär.

Rummet har sin ursprungliga planlösning med en sovalkov med litet fönster i ena delen av rummet. Rummet går utmärkt att dela av för att skapa en riktig tvårummare.

Golv: Ljust brädgolv i original

Väggar: målade

 

Badrum

Fräscht helkaklat badrum i ljusa färgval. Badrummet är utrustat med WC, handfat och duschhörna.

 

Sammanfattning av Brf Stinsen

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhalen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1983 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. 29 lägenheter är om ett rum och kök och en om två rum och kök. I fastigheten finns det även en lokaler för vilken föreningen får hyresintäkter.

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torksskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8-12, 12-16, 16-18:30, 18:30-21 och 21-24) . Tillgängligheten bedöms vara god.

I källaren finns även en badstuga. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll.

 

Byggnadens skick

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). På senare år har följande utförts:

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer en underhållsplan som togs fram 2007 och sträcker sig till 2035.

 

Kommande renoveringar

Föreningen har påbörjat en renovering av fasaden mot innergård, arbetet planeras vara klart under våren. 

Föreningen kommer att se över fönster och balkonger för eventuellt underhåll. Man har även börjat titta på möjligheten att byta lägenhetsdörrar.

Ekonomi

Brf Stinsen har en mycket god ekonomi. Man har idag har en låg skuldbörda på 1 535 kr/kvm (cirka 2,32 Mkr kr i total skuld) och i kassan finns det ca 1900 000 kr. (Den stora kassan beror på att man precis har sålt av en lokal i föreningen och omvandlat denna till bostadsrätt föreningen fick då en intäkt på ca 1400 000kr. Genomförda och kommande underhållsarbeten följer den ekonomiska planen och är budgeterade. Till den trettioåriga underhållsplanen, framtagen 2007 i samarbete med SBC:s avdelning för teknisk förvaltning. När den trettioåriga ekonomiska planen löpt ut ska de planerade underhållsarbetena vara genomförda. Föreningen ska vara skuldfri och ha en 1 Mkr i reparationsfonden att ta med in i nästa planeringsperiod.

I dag finns inga beslut om avgiftsförändringar men man hoppas att inom något år kunna sänka avgifterna. 

 

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning

 

Försäkring

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens

ansvarsförsäkring ingår.

 

Trappstädning

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

Parkering

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

TV

TV-signal tas emot via parabol på taket. Via denna får man in SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5,  och TV6. Detta ingår i månadsavgiften. Möjlighet till digital-TV via Telia finns också.

 

Bredband

Telia har installerat fiber, vilket ger möjlighet till en hastiget om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften)

 

Byggnadsminne

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea51 Kvm
Våning4/4
Driftkostnader3 723kr/år
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 075:–
Ingår i avgiftenVärme, VA, Kabel-TV
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda163 kWh/Kvm och år
Andel3.3448%
Lgh.nr.00007
Lgh.nr. LMV1302

Byggnad m.m

Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El2 400kr/år
Försäkring1 323kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
3 723kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.