SÅLD
Nedre Johanneberg, Sylvestergatan 7

Magnifik våning med högt läge i ett av de anrika stenhusen i Nedre Johanneberg. Fastigheten präglas av tidstypisk nordisk tjugotalsklassicism med inslag av funktionalism ritad av den välmeriterade arkitekten Ernst Torulf och stod klar 1931. Självklart har fastigheten hiss. Våningen präglas av genomgående bevarade snickerier och originaldetaljer som serveringsskåp, höga fotlister, eleganta tidstypiska spegeldörrar, parkett i fiskbensmönster, fönsterbänkar i sten och vacker öppen spis.

Budgivning dold
fakta
Antal rum5
Avgift6 261:–
Boarea145 Kvm
Andel6.85669%
Våning3/5

Lägenhetsbeskrivning

Tambur

Det första som möter besökaren är en välkomnande tambur. Här finns fungerande öppen spis. Rökkanal renoverades 2014. Från hallen leds man vidare till vardagsrum, matsal och kapprum.

Golv: Oljad ekparkett i original

Väggar: Målade

 

Herrum

Rätt in från hallen finner vi det gamla herrummet med sin fiskbensparkett och ståtliga parskjutdörrar mot matsalen. Rummet har två stora fönster med munblåsta originalglas och djupa nischer med fönsterbänkar i kalksten.

Golv: Oljad fiskbensparkett i original

Väggar: Målade

 

Matsal

Mitt i våningen återfinns den spatiösa matsalen med två stora fönster med munblåsta orginalglas, det ena i ett vackert burspråk. Härifrån kommer man vidare in i det stora sovrummet, men även ut i tamburen samt serveringsgången. De höga fotlisterna, takhöjden, det oljade parkettgolvet, samt ljusinsläppet från de fönstren. Våningens naturliga samlingspunkt.

Golv: Oljad ekparkett i original

Väggar: Målade

  

Sovrum 1

Från matsalen når man det vilsamma och rymliga sovrummet. Här finns två bevarade inbyggda garderober. Stort fönster ut mot fasaden Sylvestergatan.

Golv: Vitpigmenterad askparkett från Kährs

Väggar: Målade

 

Sovrum 2

Genom en charmig passage med vackra snickerier förvaring, förbi badrummet, når man våningens andra sovrum i lugnt läge mot innergården.

Golv: Vitpigmenterad askparkett från Kährs

Väggar: Målade

 

Jungfrukammare

I anslutning till köket, finns som traditionen bjuder i den här typen av våningar, en mindre jungfrukammare. Perfekt till hemmakontoret, ett litet sovrum eller varför inte ta ner väggen och skapa ett större kök.

Golv: Vitpigmenterad askparkett från Kährs

Väggar: Målade

 

Kök

Nyrenoverat arkitektoniskt stilrent kök med utgång till balkong och bevarade serveringsskåp samt skafferi. Den vita kakelväggen kontrasteras fint av de mörka hyllplanen och bänkskivan i Carraramarmor. Diskho i vitt komposit från Intra. Kranarmatur i exklusiv industridesign från Blanco. Gammalt möter nytt med sober elegans.

Spis/Ugn: Elektrolux/Husqvarna

Kyl och Frys: Cylinda

Diskmaskin: Siemens

Golv: Schackrutig plastmatta

Väggar: Målade vita

 

Serveringsgång

I den inre hallen finns en serveringsgång med halvfranska spegeldörrar samt bevarade inbyggda serveringsskåp.

Golv: Vitpigmenterad askparkett från Kährs

Väggar: Målade

 

Badrum

Det nyrenoverade badrummet från 2015 med halvkaklade väggar i vitt kakel i tegelsättning och mörkgrått hexagonklinkers. Badrummet är väldesignat med inbyggda nischer som både är praktiska och vackra. Badkar och tvättställ Duravit samt blandare från Vola. Förberett för tvättmaskin. Badrummet är renoverat av fackmän och våtrumsgaranti finns.

Golv: Mörkgrått hexagonklinker (underliggande golvvärme)

Väggar: Halvkaklade i vitt kakel i tegelsättning

 

Gästtoalett

Från kapprummet når man våningens lilla WC renoverat 2015. Halvkaklade vita väggar och mörkgrått hexagonklinker på golvet med tvättställ från Duravit samt Vola.

Sammanfattning om Brf Sylvester 7

Brf Sylvester 7 förvärvade fastigheten Johanneberg 5:3 2012. Med Adresserna Ålandsgatan 6 och Sylvestergatan 7. Föreningen består av ett flerbostadshus uppfört 1931 med en bostadsyta om 1730 kvm och lokalyta om 50 kvm. Föreningen upplåter 22 lägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt. Föreningen har tagit hjälp av SBC för ekonomisk och teknisk förvaltning.

 

Renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades i samband med förvärvet 2012 och som sträcker sig till 2020.

Gjorda renoveringar:

2015 Stambyte, renovering av tvättstuga

2014 Föreningen tar in en byggnadsantikvarie för att upprätta en byggplan för huset utifrån bevarandeprincipen och antikvariska värden.

2014 Rökkanalerna renoverades och hissen renoverades

2013 Renovering av tak och hängrännor

 

Kommande renoveringar:

Fasaden kommer att ses över och bättras på där behov finns. Fönstren kommer att renoveras.

Därtill mindre trivselskapande åtgärder som att göra iordning uteplatsen etc

 

Ekonomi

Föreningen har en god och stabil ekonomi. Föreningen har idag lån på 12,8 miljoner kronor. Därtill har de ca 1,3 miljoner kronor i kassan. Föreningen har idag en lokal som kommer att ombildas till lägenheten i föreningens egen regi. Denna utgör idag en dold tillgång då den kommer att generera mycket pengar den dagen den säljs.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga, som i skrivande stund iordningställs efter en renovering. Tvättstugan har fått 2 nya tvättmaskiner, en torktumlare och har ett torkrum med luftavfuktare. Mot innergården har föreningen en gemensam uteplats, med utemöbler, planteringar i krukor etc. (Denna kommer att iordningställas ytterligare för medlemmarnas allmänna trivsel)

 

Kabel-TV/Bredband

Föreningen har kabel-TV och bredband genom Comhem. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i avgiften. Vill man ha bredband eller utökat utbud, tecknas separat avtal med Comhem.

 

Övrigt

Sylvestergatan 7 omfattas av bevarandeprogrammet för Göteborg och är som del av nedre Johanneberg ett uttryck för riksintresset Göteborgs innerstad och kan betraktas som särskilt kulturhistoriskt värdefull.

 

Motivering

”Hela Nedre Johanneberg är en mycket tidstypisk och välbevarad bostadsmiljö från 1920-talet med många påkostade och omsorgsfullt utformade byggnader. Särskilt värdefull är den norra delen som helt präglats av den Lilienbergska stadsplanen och har monumentalt uppbyggda terrasser. Här utgör Terrassgatan med sina symmetriskt ordnade tegelfasader ett utomordentligt viktigt inslag i stadsbilden. Flera av de enskilda byggnaderna är väl bibehållna och har intressanta interiörer t ex trapphus med urspringliga dörrar och dekorationsmåleri.”

 

Stadsdelen Johanneberg var fram till 1920-talet, med undantag från egendomen Gibraltar och en arbets- och försörjningsanstalt som sedermera skulle bli Vasa Sjukhus, i huvudsak lantlig och tämligen obebyggd.

 

På 1910-talet upprättades en stadsplan av A Lilienberg som skulle omfatta ett större bostadsområde som uppfördes mellan 1924-1938. De första kvarteren som uppfördes var vid Terassgatan i 1920-tals klassicistisk stil. Sylvestergatan 7 byggdes runt 1928-30, också den i 1920-talsklassicistisk stil men med inslag av funktionalism.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum5
Boarea145 Kvm
Våning3/5
Driftkostnader6 000kr/år
FöreningSylvester 7
Avgift/månad6 261:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV
EldstadÖppen spis
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
Andel6.85669%
Lgh.nr.3
Lgh.nr. LMV1201

Byggnad m.m

Byggnadsår1931
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring2 400kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
6 000kr/år
Schablonberäknad

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.