SÅLD
Haga, Haga Östergata 27

Högst upp med höga fönster i söderläge mot en liten gatstensbelagd innergård i pittoreska Haga. Lägenheten har genomgående fina ytskikt med ljusa trägolv och svala ljusa toner på väggar, ett lugnt läge men direkt närhet till Haga Nygatas stora utbud av butiker, caféer och restauranger.

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift4 119:–
Boarea66 Kvm
Andel1.28541%
Våning3

Beskrivning

I en stadsdel som är lätt att lära sig älska, men svår att lämna. Visst är vi många som ser framför oss hur ”Hebbe lêlle” ska åka skidor från stalltaket i Haga. Som en urmoderlig Göteborgsk sanning. Haga har fascinerat och inspirerat, och är fortfarande den stadsdel som har flest besökande turister. Trots att stora delar av området revs under saneringsåren 1960-1970, har ändå återskapandet blivit en fullträff.

Under flera decennier stod Hagas öde och vägde. Skulle Haga totalsaneras eller skulle Haga få bli något annat? Det blev något annat! Hela Haga revs inte utan väsentliga delar rustades upp och fogades samman med ny bebyggelse. Vi kan i dag glädjas åt resultatet.

 

Husnallarna, de som under 70 och 80-talet, utan våld övertog hus, därför att de stod tomma i väntan på rivningstillstånd, pekar nu troligen med tillfredställelse att förklara för sina vuxna avkommor: ”Där är kåken vi ockuperade… och räddade! Ingen hindrade oss. När vattnet stängdes av kom grannar med det som behövdes” Och de ler försonande – det är längesedan striden blåstes av. Frid råder.

 

Lägenhetsbeskrivning 

Hall

Hall som badar i dagsljus, genom det stora höga fönstret i rakt söderläge mot den gemytliga stenbelagda innergården nedanför. Hallen är rymlig och kan med lätthet möbleras. Hallen har också en direkt närhet till en stor klädkammare för ytterligare avhängningsmöjligheter.

Golv: Brädgolv

Väggar: Målade

 

Vardagsrum

Två rum i fil mot lugna Haga Östergata, varav det ena är vardagsrummet och det andra är sovrummet. Vardagsrum med två höga fönster och en generös takhöjd, ljusa brädgolv och ljus färgsättning.

Golv: Brädgolv

Väggar: Målade

 

Sovrum

Rofyllt sovrum med ljusa harmoniska färgval och öppna ytor. Två höga fönster för ett rikligt ljusinsläpp!

Golv: Brädgolv

Väggar: Målade

 

Kök

Stort sällskapskök med bra arbetsytor, fina materialval och ett fantastiskt ljusinsläpp. Köket renoverades 2010 då samtliga vitvaror byttes. Klassiskt vita ramluckor med mässingsbeslag harmoniserar väl med det vita stänkskyddet och den rostfria bänkskivan. Samtliga vitvaror går i rostfritt.

Kyl och frys: Whirlpool 2010

Spishäll: IKEA

Inbyggnadsugn: IKEA

Diskmaskin: Cylinda

Fläkt: Gorenje

 

Badrum

Med ett högt fönster i söderläge får badrummet ett fantastiskt ljus genom det frostade insynsskyddet. Badrummet renoverades 2010 och är utrustat med en vägghängd WC från Gustavsberg, tvättställ i kommod från Hafa, Duschhörna med duscharmatur från MORA. Badrummet är även utrustat med tvättmaskin.

Golv: Klinker med underliggande golvvärme

Väggar: Helkaklade

Sammanfattning av BRF Herkules 1987

Föreningen BRF Herkules bildades 1987 och äger fastigheterna Haga 28:4 och Haga 28:9 med adresserna Sprängkullsgatan 9-13, Haga Nygata 26-32, Haga Östergata 27-29 samt Husargatan 10-12. Föreningen består utav 66 lägenheter och 5 hyreslokaler. Lokalerna som har ett attraktivt läge längs med populära Haga Nygata ger föreningen en stor del utav sina intäkter.

 

Ekonomi

Ca 30% av intäkterna kommer från föreningens lokaler i bottenplan. Föreningen har tidigare genomfört ett kapitaltillskott som gjorde att föreningen minskade sin belåning. Föreningens avgifter har varit oförändrade sedan 2001 men höjdes inför 2015 med ca 2,5 procent då man tog upp nya lån för att finansiera saneringen av hussvamp i fastigheten på Haga Nygata. Det totala taxeringsvärdet uppgår till ca 106 mnkr varav ca 60 mnkr avser byggnad och ca 46 mkr mark. Det finns inga planer på att förändra avgifterna i dagsläget.

Vid årsskiftet 15/16 fick föreningens medlemmar att erbjudas möjlighet till frivilligt ägartillskott. I praktiken innebär detta att avgifterna kommer att delas in i en drifts- och en kapitaldel och att varje medlem därmed får möjlighet att påverka sin egen avgift. Pengarna som föreningen får in från medlemmarna i form av frivilligt kapitaltillkott används för att amortera på lånen. Detta kommer att erbjudas igen nästa gång de bundna lånen i föreningen löper ut. 

 

Renoveringar

1989 genomgick fastigheten en omfattande renovering. Då byttes/renoverades tak, stammar, el, trapphus och fasaden. Föreningen följer en trettioårig underhållsplan som upprättades 2001. Under 2006 såg man över ventilation, spolade avloppsstammarna samt målade trapphus. Under 2009 genomförde föreningen underhåll av tak, 2014 målade man om tak och fasad på landshövdingehusen längs med Haga Nygata samt Sprängkullsgatan 7-13. Under 2015 har man totalrenoverat fastigheten på Haga Nygata, arbetet är nu avslutat. Total kostnad för saneringen av hussvamp blev ca 27 mnkr, vilket finansierades med upptagande av nya lån våren 2015. Med tanke på det låga ränteläget och omläggning av vissa lån behöver inte föreningen höja avgifterna som det ser ut i dagsläget.

 

Kommande renoveringar
Under året ska det göras måleriarbeten utvändigt på fastigheterna på Haga Östergata och Sprängkullsgatan, i övrigt är inga större renoveringar planerade förutom löpande underhåll. Avsättningar görs årligen för att täcka kommande underhåll.

TV/Internet
Kabel-TV via Com Hem (Grundutbud ingår i avgiften) Telia Fiber finns indraget i huset men abonnemang tecknar varje lägenhetjälvsinnehavare s.

Övriga utrymmen
Föreningen tillhandahåller flera gemensamma utrymmen. 1 gästlägenhet (Går att hyra för 200kr/natt), föreningslokal med kök, snickarbod, gym, bastu, solarium, barnvagnsförråd och cykelrum.

Tvättstuga
Föreningen har två tvättstugor på markplan med tre stora tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp, mangel samt strykutrymme.

Parkering
Föreningen hyr 39 parkeringsplatser i garaget i Axess-huset med adress Södra Allégatan 6. HSB administrerar uthyrningen av dessa, till föreningens medlemmar. Om du är intresserad av att hyra P-plats, ta kontakt med Lillemor Magnusson, tel 010 - 442 21 09. Kön brukar vara förhållandevis kort.

Innergård
Föreningen har två mysiga och pittoreska innergårdar.

Övrigt
HSB sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Trappstädning sker i egen regi. För mer information se föreningens hemsida www.brfherkules.se.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea66 Kvm
Våning3
Driftkostnader4 200kr/år
FöreningHSB Brf Herkules 1987 i Göteborg
Avgift/månad4 119:–
Ingår i avgiftenVärme, V/A
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda156 kWh/Kvm och år
Andel1.28541%
Lgh.nr.6
Lgh.nr. LMV1202

Byggnad m.m

Byggnadsår1880
Byggnadsår kommentarHuset återuppbyggdes efter en brand 1988
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 000kr/år
Försäkring1 200kr/år
Total driftkostnad 4 200kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.