SÅLD
Linnéstaden, Majorsgatan 5 B

57 kvm tidlös charm mixad med klassiska men ändå moderna inslag. Med framtagna plankgolv, nymålade ytskikt och omsorgsfullt målade lister och snickerier, har man tagit tillvara på lägenhetens fulla potential. Stor höga fönster i två väderstreck i en enastående, lågt belånad och stabil bostadsrättsförening.

fakta
Antal rum1.5 rum och kök
Avgift2 238:–
Boarea57 Kvm
Andel3.6%
Våning3/4

Beskrivning

Brf Stinsen är en av Göteborgs mest populära bostadsrättsföreningar, kan det ha att göra med att man sedan långt tillbaka valt att bevara originaldetaljerna så långt det går, att man har prioriterat att återställa trapphus i originalutförande när det var dags att renoveras. Att själva husets arkitektur är något alldeles utöver det vanliga, att fastigheten bär på en historia som man fortfarande kan skönja om man vet dess bakgrund. Den lilla innergården har renoverats i precis samma anda som resten av huset. Man har valt att lägga huggen gatsten, kring planteringarna och placerat en porlande fontän i mitten av gården. Allt för ökad trivsel för de boende. Föreningen är mycket lågt belånad och har en långsiktig underhållsplan tillsammans med en långtidsbudget, där intentionen är att bibehålla de låga avgifterna under en lång tid framöver. 

 

HALL

I hallen finns det avhängningsmöjligheter och två inbyggda garderober.

Golv: Mörk klinker.

Väggar: Tapet från York wallcoverings.

 

KÖK

Köket renoverades under 2013 och då sattes det in ett kök från HTH med mörka skåpsluckor i trä.  Väggar: Tapet från York wallcoverings samt målade väggar.

Golv: Mattlackat trägolv med vitpigmentering.

Spis/Ugn: SMEG

Kyl/Frys: SMEG

 

BADRUM

Helkaklat badrum med separat duschörna.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Gråmelerad klinker

 

 

VARDAGSRUM

Stort vardagsrum med tre fönster, två stora välvda och ett litet  (i orginalutförande). Rummet är stort och går att dela av till ett separat sovrum (se alternativ planlösning).

Väggar: Målade mattsvart i kulör ”sotare” från Alcro.

Golv: Mattlackat trägolv med vitpigmentering.

 

Sammanfattning av Brf Stinsen

Den vackra byggnaden på hörnet av Majorsgatan 5 / Sveagatan 10 ritades av den erkände arkitekten Hans Hedlund, en mycket framstående göteborgsarkitekt med kända byggnader såsom Gamla Televerket, Saluhalen och Dicksonska folkbiblioteket på sin meritlista. Huset började byggas 1899 och stod klart 1901.

Föreningen äger sedan 1983 (då man köpte den av SJ-personalens Pensionsfond) fastigheten Kommendantsängen 3:8 och antalet bostäder uppgår till 31 och alla är upplåtna med bostadsrätt. 29 lägenheter är om ett rum och kök och en om två rum och kök. I fastigheten finns det även en lokaler för vilken föreningen får hyresintäkter.

För den ekonomiska förvaltningen har föreningen tagit hjälp av SBC, och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga belägen i källaren. Denna är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torksskåp. Man får tvätta alla veckans dagar och dygnet delas in i fem pass (8-12, 12-16, 16-18:30, 18:30-21 och 21-24) . Tillgängligheten bedöms vara god.

I källaren finns även en badstuga samt ett hobbyrum med diverse verktyg och maskiner. Badstugan är bevarad från tiden innan lägenheterna hade egna badrum. I källaren finns även ett övernattningsrum som kan nyttjas av föreningens medlemmar med gäster till en kostnad om 100kr/natt. Från trapphusen når man stora, gemensamma balkonger i gårdsläge. Föreningen har en fin kullerstensbelagd innergård med utemöbler, grill, cykelställ, fontän och härlig grönska. I samband med att julgranen reses brukar man arrangera glöggkväll.

 

Byggnadens skick

Huset har renoverats i omgångar på ett mycket varsamt sätt. 1938 genomfördes en modernisering och alla lägenheter fick WC. 1957 togs en dörr upp i fasaden mot Sveagatan till ett lager i källaren (idag cykelverkstad). På senare år har följande utförts:

2013 Tog föreningen beslutet att göra om styrelserummet till övernattningsrum som kunde nyttjas av föreningsmedlemmarna med gäster.

2011-2012 Mindre förbättringsarbeten på innergården

2009 Indragning av fiber (Telia) för bredband i huset och ett elstambyte utfördes

2008-2012 Fönsterrenovering

2007 Omläggning av tak och rörstambyte.

Föreningen följer en underhållsplan som togs fram 2007 och sträcker sig till 2035.

 

Kommande renoveringar

Föreningen kommer att se över fönster och balkonger för eventuellt underhåll. Man har även börjat titta på möjligheten att byta lägenhetsdörrar.

Ekonomi

Brf Stinsen har en mycket god ekonomi. Man har idag har en låg skuldbörda på 1 535 kr/kvm (cirka 2,32 Mkr kr i total skuld) och i kassan finns det ca 1900 000 kr. (Den stora kassan beror på att man precis har sålt av en lokal i föreningen och omvandlat denna till bostadsrätt föreningen fick då en intäkt på ca 1400 000kr. Genomförda och kommande underhållsarbeten följer den ekonomiska planen och är budgeterade. Till den trettioåriga underhållsplanen, framtagen 2007 i samarbete med SBC:s avdelning för teknisk förvaltning. När den trettioåriga ekonomiska planen löpt ut ska de planerade underhållsarbetena vara genomförda. Föreningen ska vara skuldfri och ha en 1 Mkr i reparationsfonden att ta med in i nästa planeringsperiod.

 

Andrahandsuthyrning

Föreningen tar ställning till beslut vid varje enskilt fall, efter ansökan av medlem.

 

Försäkring

Fastigheterna är fullförsäkrade hos Länsförsäkringar. Kollektiv olycksfallsförsäkring och styrelsens

ansvarsförsäkring ingår.

 

Trappstädning

Trappstädningen läggs ut på entreprenad.

 

Parkering

Boendeparkering i området kostar cirka 650 kr i månaden.

 

TV

TV-signal tas emot via parabol på taket. Via denna får man in SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Eurosport och Discovery Channel. Detta ingår i månadsavgiften. Möjlighet till digital-TV via Telia finns också.

 

Bredband

Telia har installerat fiber, vilket ger möjlighet till en hastiget om upp till 100 Mbit/s. (ingår ej i avgiften)

 

Byggnadsminne

Sedan den 25 oktober 2005 är huset byggnadsminnesförklarat. Detta innebär att huset har särskilt skydd och att man därmed inte kan bygga om i och utanför lägenheterna hur som helst. Skyddet innebär dessutom att föreningen kan få bidrag för så kallade antikvariska överkostnader i samband med renovering. 1995 tilldelades Brf Stinsen Göteborgs Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum1.5 rum och kök
Boarea57 Kvm
Våning3/4
FöreningBrf Stinsen
Avgift/månad2 238:–
Ingår i avgiftenVärme, V/A och Kabel-TV
BalkongDelad balkong
FörvaringsrumKällarförråd och vindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda163 kWh/Kvm och år
Andel3.6%
Lgh.nr.00018
Lgh.nr. LMV1201

Byggnad m.m

Byggnadsår1899
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
031-67 57 70
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.