SÅLD
Jonsered, Torgvägen 7 A

"The Carpenter´s pride" är en etagelägenhet med en förnimmelse av Provence! Med påkostade renoveringar och gedigna materialval har man lyckats skapa något alldeles unikt. I dalgången mellan bergskullarna vid utloppet från Aspen fortsätter Säveån sin ringlande färd vidare mot Göta älv. Just här grundades Jonsereds fabriker på 1830-talet och det lilla brukssamhället tog form. De Skotska grundarna tog med sig både seder och idéer från sitt hemland. Inte minst fotbollskulturen som har varit stark här sedan dess. Även arkitekturen, med de låga tegelhusen i rött och gult, har nära band med Storbritannien.

fakta
Antal rum5 rum och kök
Avgift4 187:–
Boarea111 Kvm
Biarea30 Kvm
Andel4.446%
Våning2

Lägenhetsbeskrivning

Kök

Ett kök renoverat i perfektion med inspiration hämtad från södra Frankrike och Provence. Köket är specialritat och platsbyggt av välrenommerade ”Taras Hallgren & son AB”. Bänkskiva i påkostad kalksten och stänkskydd från Fired Earth.

Kyl/Frys: SMEG (2014)

Spis: Falcon (2014)

Diskmaskin: Fisher & Paykel (2014)

Micro: Whirlpool (2014)

Fläkt: Fjäråskupan – Kolfilter (2014)

Golv: Hårdvaxoljat grangolv (Douglas gran)

Väggar: Målade (Alcros Sandsten)

 

Sovrum (nedervåning)

Idag utgör detta lägenhetens Master Bedroom, med platsbyggd förvaring bakom specialdesignade, glasinfattade garderobsdörrar och här med en specialbyggd sängstomme (denna kan med enkelhet tas bort och under finns den vackra fiskbensparketten bevarad).

Golv: Fiskbensparkett i ek

Väggar: Tapetserade med tapet från Sandberg

 

Badrum

Badrummet renoverades 2010 och byggdes ut för att kunna innefatta (torr) bastu, dusch, badkar, WC, tvättställ i kommod och egen tvättavdelning (med tvättmaskin och torktumlare från Cylinda 2010). Påkostade materialval med klinker från Marrakech och platsbyggda skåp med skåpsinredning. (OBS duschens olika funktioner har slutat att fungera och fungerar nu endast som en vanlig dusch)

Golv: Betongklinker från Marrakech design (Voltaire), med underliggande golvvärme

Väggar: Halvkaklade i vitt kakel, ovanför målade väggar

 

Vardagsrum/Matsal

Stort sällskapsrum med två separata avdelningar som avskärmas med en vägg samt braskamin. Här återfinns återigen platsbyggda finsnickerier. Rummet ramas in av höga fotlister som är inmålade i samma gråa nyans som väggarna. Under trappan till övervåningen finns ett platsbyggt städskåp.

Rummet har fönster åt två håll och har nygjorda ytskikt.

Golv: Målad furuparkett

Väggar: Målade NCS 2502-y

 

Övervåning

För många år sedan byggdes trappan upp till övervåningen, trots att vinden inte tillhör lägenhet. (Men sedan tidigare finns beslut från föreningen att lägenhetsinnehavarna får lov att bygga om och nyttja vinden som bostadsyta, däremot är överlåtelsen (rent juridiskt) inte klar.

Beslut är fattat om att införliva vinden i lägenheten.

 

Beslutet är att varje port (= två lägenheter,bottenplan och andravåning) skall få bygga om och nyttja sin vind och källare som bostadsyta. Dock skall varje lägenhet ha tillgång till minst ett förråd (ca 1/4) av vind eller källare. Rent juridiskt är inte överlåtelsen helt klar, men förhoppning är att det skall lösas senast 2017. Ingen kostnad skall tas ut och befintlig hyra skall inte påverkas av överlåtelsen.

 Däremot står föreningen inte för värme uppe på vinden, utan denna står lägenhetensinnehavaren själv för. 

Vinden utgör ca 32 kvm BOA som fördelas på två sovrum och ett större allrum/arbetsrum. (Biarea på ca 30 kvm tillkommer)

Sovrum 2

Mot öster vetter lägenhetens andra sovrum. Här bor idag en av parets två söner. För att inte förhindra ljusinsläppet i allrummet har man valt att avskärma rummen med en glasinfattad spegeldörr och ett sidofönster (Husets originalfönster).

Golv: Målat originalbrädgolv i gran

Väggar: Målade

 

Sovrum 3

Nästan som i sagornas värld ligger det tredje sovrummet gömt bakom en lönndörr i den platsbyggda bokhyllan. Ett fantastiskt rum med stort takfönster lugnt avskilt från brorsan i andra ändan.

Golv: Målat originalbrädgolv i gran

Väggar: Målade

 

Arbetsrum/Allrum/Bibliotek

Precis bredvid trappan ligger en väl inslutet arbetsrum som omringas av platsbyggd förvaring, ljuset kommer från två stora takfönster ovanför trappan. De platsbyggda bokhyllorna följer med ut i allrum/bibliotek/lekrummet.

Golv: Målat originalbrädgolv i gran

Väggar: Målade och tapetserade

 

Övervåningen har även en utrymningsväg till trapphuset.

 

Källarförråd om ca 15 kvm

** Boarean på 111 kvm består av nedervåning 79 kvm och vind 32 kvm

 

Brukssamhället Jonsered började växa fram på 1830-talet till följd av att skottarna William Gibson och Alexander Keiller valde att här etablerade en textilindustri. Allt eftersom verksamheten utökades växte behovet av arbetskraft. När de som levde i närområdet inte längre räckte till började man söka efter arbetare i ibland annat Småland, Värmland och Dalarna. Gibson lockade med arbetskontrakt på mellan tre till fem år. Dessa innebar en fast lön och bostad. För att infria löftet om bostäder byggde man först lägenheter på själva fabriksområdet; när de inte längre räckte till började man även bebygga det som idag är Jonsered samhälle.

1860 lät Gibbson uppföra kyrkan på marken ovanför det som tidigare varit gården Manered. Kyrkan ritades av A W Edelswärd, som även bland annat har ritat Stockholms och Göteborgs centralstationshus samt Hagakyrkan. 1862 byggdes våra hus på den gamla gårdsmarken. Husens konstruerades efter tydliga anglosaxiska förebilder. Det karakteristiska röda och gula teglet tillverkades av lera från Säveån och brändes på fabriken.

Gibson kontrollerade länge i stort sätt allt i Jonsered. Allt utan ”Gapet”. Gapet låg på den plats där Kyrkogatan möter Jons väg. Platsen blev med tiden en samlingspunkt för Jonseredsborna. Det var där man träffades för att umgås och prata, ibland dansade man, men framförallt argumenterade man – ofta politik. Under 1880-talet börjar man även att sälja varor där. Av någon anledning valde Gibson att inte lägga sig i den egentligt olovliga verksamheten som med tiden utvecklas till en mer organiserad handel med salustånd som sattes upp torsdagar och fredagar längst hela Kyrkogatan. Efter några år flyttade verksamheten till ”Torget”, den plats som idag är vår parkeringsplats. Därav namnet Torgvägen.

Sammanfattning om Brf Manered

Föreningen Brf Manered med organisationsnummer 716409-4976, äger och förvaltar två fastigheter i det gamla bruksamhället Jonsered. Fastghetsbeteckningen för dessa är Manered 4:2 (Litt A) och Manered 4:3 (Litt B) men benämns ofta som Rännegården och Lyktegården. Fastigheten byggdes 1862 och föreningen bildades 1977. Varje fastighet består i sin tur av två huskroppar där vardera byggnad inrymmer 6 lägenheter. Totalt består således föreningen av 24 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Fastighetens totala yta är 1777 kvm.

Tomträtt

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen har själva hand om både den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas fastighetsförsäkring. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningens medlemmar har själva hand om städningen.

Andrahandsuthyrning

Varje ansökan behandlas separat av styrelsen.

Juridisk person

Juridisk person får vägras medlemskap i föreningen.

Parkering

Till lägenheten hör en parkeringsplats som ingår i månadsavgiften. El för motorvärmare finns. Möjlighet till att hyra fler parkeringsplatser finns. För närvarande ingen kötid. Avgift för extra parkering är 600 kr/år.

Internet/Tv-anslutning

TV-small (via TV-box), fiberbredband (100mbit) och IP-telefoni (ej samtalskostnad) ingår i månadsavgiften via Telia.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi och är lågt belånade med en belåning om 2 184 kr per kvm vilket motsvarar en total belåning på 3 880 500 kr. Senast avgifterna höjdes var 2012 med drygt 8% för att möta ökade kostnader framöver. Ingen justering av avgiften är beräknad inför kommande år.

Renoveringar

Nedan följer ett urval av renoveringar som utförts i fastigheterna. För mer information om utförda renoveringar, se årsredovisningen.

2015 Relining

2013 Fönstermålning och Skorstensbågar

2012 Takomläggning, Litt A

2011 Byte termostatventiler och radiatorer

2008-09 Omläggning va-ledningar och gårdsrenovering

2006 Kakel och målning i tvättstugorna

2005 Installation nät kabel-tv

2003-04 Upprustning av lekplatser

2000 Renovering av trappuppgångar

1998 Takomläggning Litt B

1997-98 Fönstermålning

1989 Takomläggning Litt A

Kommande renoveringar

Sedan reliningen från förra året är inga större nödvändiga renoveringar de närmsta åren planerade. En renovering av trapphusen kan komma att bli aktuell inom en femårsperiod.

Innergård

Mellan huskropparna ligger två mysiga innergårdar med gemensam uteplats, lekplats och cykelställ. Föreningens medlemmar med barn har gått ihop och införskaffat en studsmatta, denna nyttjas självklart av alla som vill. Har finns även en liten lekstuga för de små.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor, en för vardera gård. Tillgången till tider bedöms vara god.

Gemensamhetsutrymmen

Verkstadsförråd med gemensamma verktyg såsom gräsklippare, trimmer etc. samt soprum med kommunal kompostering. Det finns idag inget förråd för cyklar och barnvagnar, men föreningen avser att bygga ett separat soprum och göra om dagens soputrymme till förråd.

Föreningens medlemmar hjälps åt med gemensamma göromål. Till dessa hör att med övriga boende på sin gård turas om att städa sin gård, klippa gräset och rensa rabatter med mer. För varje lägenhet blir det ca 4 gånger per år.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum5 rum och kök
Boarea111 Kvm
Biarea30 Kvm
Våning2
Driftkostnader10 046kr/år
FöreningBrf Manered 1
Avgift/månad4 187:–
Ingår i avgiftenVärme (för nedre våningsplanet, övre våningsplanet värms upp med elelement som ägaren bekostar), Vatten, TV, Fiberbredband och IP-telefoni
EldstadBraskamin
BalkongEgen uteplats
FörvaringsrumKällarförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
EnergiklassE
Energiprestanda122 kWh/Kvm och år
Andel4.446%
Lgh.nr.7A:2
Lgh.nr. LMV1101

Byggnad m.m

Byggnadsår1862
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationSjälvdrag
Tv- InternetutbudTelia

Driftkostnader

El8 150kr/år
Sotning180kr/år
Försäkring1 716kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
10 046kr/år
I elkostnaden ingår även kostanden för uppvärmning av övervåningen.

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.