SÅLD
Kungsladugård, Carnegiegatan 17b

Enastående landshövdingetrea, omsorgsfullt renoverad till perfektion med köket vi bara drömmer om! Inte mindre än 6 fönsterpartier i sydvästläge gör att lägenheten fullkomligt badar i ljus. Tidsenlig charm i form av plankgolv, fina listverk, vackert spröjsade fönster, spegeldörrar och pärlspont. Här finns allt (och lite därtill) man kan tänkas önska av en landshövdingelägenhet! Dessutom ligger den i en exceptionellt bra förening med mycket låg belåning, bildad samma år som huset byggdes. Kungsladugård, en levande stadsdel som bjuder på fantastiska variationer och möjligheter med både mysiga restauranger, kaféer, bagerier och inte minst närheten till Slottskogen.

Budgivning dold
fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift3 083:–
Boarea97 Kvm
Andel15.06%
Våning1/3

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

1917 togs de första spadtagen till vad som skulle bli det vi idag kallar Kungsladugård. Faktum är alltså att stadsdelen inte är äldre än att det fortfarande kan finnas personer i livet som sett det forna Kungsladugårds ängar med egna ögon, något som otroligt nog finns bevisat just i denna föreningen...

 

HALL

Bakom dubbla spegeldörrar mot svalen gömmer sig ett av Kungsladugårds utan tvekan charmigaste hem. I hallen finns det platsbyggd förvaring för kläder och skor, charmfull spaljé samt plats för byrå. 20-talet gör sig påmint genom vitlutade plankgolv, fina listverk, spegeldörrar och pärlspont.

Väggar: Pärlspont, vitmålad

Golv: Vitlutat plankgolv

 

SOVRUM I

Till vänster om hallen ligger det ena av lägenhetens två sovrum, det som från början tillsammans med vardagsrummet utgjorde en gammal bakverkstad. Än idag påminner ugnens platta (numera gråmålad) om den aktivitet som ägde rum här på den tiden det begav sig. Sovrummet är rofyllt beläget med vackert spröjsade fönster vända mot den lugna innergården. 

Väggar: Tapetserade (Boråstapeter)

Golv: Slipat och vitlutat original plankgolv

 

VARDAGSRUM

I fil med lägenhetens kök och ena sovrum ligger vardagsrummet. Ljust och luftigt med gott om plats för soffgrupp och bokhyllor. Charmfullt med plankgolv, bevarad stenskiva från där kakelugnen tidigare stått och platsbyggd bokhylla i den gamla dörrposten. Två spröjsade fönster mot den grönskande allén bjuder in ljuset och bidrar till ett rikligt ljusinsläpp.

Väggar: Målade (NCS 1603-Y23R)

Golv: Vitlutat och oljat plankgolv

 

KÖK

Köket vi annars bara drömmer om! Om inte DET största, så definitivt ett av Kungsladugårds största och mest spektakulära kök. Enligt originalritningarna från när huset byggdes bestod ena delen av köket på den tiden av en butik med ingång från Älvsborgsgatan. Idag är den ingången igensatt och efter en omfattande renovering 2016 stod köket klart i dess nuvarande utformning. Förutom generösa förvarings-och arbetsytor finns det gott om plats för ett rejält matsalsbord och en skrivbordshörna. Två spröjsade fönsterpartier på rad och ett vackert halvmåneformat fönster bidrar till ett fantastiskt ljusinsläpp i rummet. 

Köksskåpen är lackade i en grå kulör (NCS S 4502-Y) med handtag i läder och mässing, bänkskivan behandlad med vitpigmenterad ekologisk apelsinvax-olja och väggarna ovan bänkskivan kaklade i halvförband med mörkgrå fog. Blandare i rå mässing från Tapwell, eluttag och dimmer i svart backelit från Byggfabriken samt väggfast hylla behandlad likt bänkskivan. Dessutom flyttbar köksö med hyllplan i rostfritt och toppskiva i återvunnen marmor. Maskinell utrustning finns i form av spishäll, fläktkåpa, inbyggd ugn och mikro samt diskmaskin och kombinerad kyl och frys.

Väggar: Målade (NCS S 100-Y) samt pärlspont (målad i kulör Dimma från Alcro)

Golv: Vitpigmenterat och vaxat plankgolv. Golvvärme

 

SOVRUM II

Lägenhetens andra sovrum nås från vardagsrummet och avskiljs genom spegelskjutdörrar med fina beslag infällda i dörrbladen. Plats för dubbelsäng, nattduksbord och byrå. Dessutom gott om plats för kläderna i två stora, inbyggda garderober. Ett stort halvmåneformat fönster blir ett fint inslag att vila blicken på. 

Väggar: Målade/Tapet från Cole & Son

Golv: Vitpigmenterat och vaxat plankgolv. Golvvärme

 

BADRUM

Luxuöst badrum, väl tilltaget med både duschhörna och badkar. Helrenoverat 2012 med stilsäkra färg-och materialval. Fint med fönster mot gården. Badrummet är utrustat med toalett, kommod med ovanliggande handfat, spegelskåp, handduksvärmare samt tvättmaskin och torktumlare. 

Väggar: Kaklade

Golv: Schackrutigt klinker. Golvvärme

 

Till lägenheten hör tre förråd, två i källaren och ett på vinden.

Sammanfattning av Brf Gullkragen

 

ALLMÄNT

Bostadsrättsföreningen Gullkragen förvärvade fastigheten Kungsladugård 4:7 1924, samma år som huset byggdes. Fastigheten består av ett flerbostadshus och upplåter idag 12 lägenheter med bostadsrätt. Huset är ett landshövdingehus i tjugotalsklassicistisk stil. Gullkragen är en mycket trevlig liten förening med medlemmar i olika åldrar, god sammanhållning och hög trivselfaktor bland de boende. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 910 kvm varav 910 kvm utgör lägenhetsyta.

 

FÖRVALTNING

Föreningen tar hjälp av SBC med den ekonomiska förvaltningen medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Trapporna städas av de boende själva. Varje lägenhet ansvarar för sitt våningsplan och en trappa ned. Föreningen har två städdagar per år, en gång på vårkanten och en gång på hösten.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Föreningen har en gemensam mottagare för TV där grundutbudet ingår i avgiften med möjlighet att utöka utbudet via beställning. Bredbandet är fiber via Ownit Bredband för 325 kr/mån (obligatoriskt tillägg till avgiften). Detta är bundet till slutet på 2018, därefter bestämmer varje lägenhetsinnehavare leverantör eller om man vill avsluta bredbandet.

 

PARKERING

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser men boendeparkering via Göteborgs stad gäller i området ”V” med en kostnad på ca 430kr/mån. Det finns även några gratis entimmes-parkeringar på Carnegiegatan vid kortare besök.

 

INNERGÅRD

På framsidan av huset finns en fin förträdgård med gräsmatta och japanskt körsbärsträd samt lavendelbuskar längs med ingången till portiken och innergården.

Under vår och sommar så blomstrar innergården för fullt med fina syrener och rabatter som dignar av perenner så som rosor, liljor, akleja och horetenisa för att nämna några få. När möblerna plockats ut efter föreningens gemensamma städdag träffas föreningens medlemmar ofta på gården för lite grannhäng följt av en kopp kaffe eller middag tillsammans.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Föreningen tillhandahåller en gemensam tvättstuga, cykelparkering och sophantering på gården samt gemensamma utemöbler och grill. Stor torkvind (råvind) över uppgång B & C.

 

TVÄTTSTUGA

Föreningens tvättstuga ligger i uppgång C och är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och bra tvättlinor. Lägenheten som säljs har egen tvättmaskin och torktumlare.

 

JURIDISK PERSON

Föreningen tillåter inte juridisk person.

 

ANDRAHANDSUTHYRNING

Styrelsen godkänner andrahandsuthyrning under en begränsad tid om det finns giltiga skäl så som studier eller jobb på annan ort.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi bedöms som exceptionellt god och stabil med mycket låg belåning. De långfristiga skulderna för bokslutet 2015 uppgår endast till ca 1,2 msek vilket motsvarar en belåning om ca 1 356 kr skuld/kvm bostadsyta (inom Göteborg ligger snittet för belåningsgraden runt ca 6 000 sek/kvm). Genomsnittliga årsavgiften i föreningen (2015) är ca 347 sek/kvm, vilket även det är långt under snittet. Ett av föreningens tre lån löper ut i april 2017 vilket förväntas sänka föreningens räntekostnader ytterligare. Det finns i dagsläget inga planer på att förändra årsavgifterna inom föreningen. Senast årsavgifterna höjdes var 2013 när gården renoverades.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna. Överlåtelseavgift (1120kr) och pantsättningsavgift (448kr) betalas av köparen.

 

RENOVERINGAR

År 2008 upprättades en underhållsplan som sträcker sig fram till 2038. Byggnaden är i gott skick tack vare de löpande renoveringar som gjorts i fastigheten. Större åtgärder gjorda under senare år:

2015 Bytt träfasad på första våningen mot Älvsborgsgatan och satt igen ytterdörren mot gatan.

2014 Kopplat om avloppsrör i källare i B-uppgång. Förbättring av tegelfasad.

2013 Dränering och omläggning av innergård och förträdgård. Brandsäkring av samtliga lägenhetsdörrar.

2012 Tvätt av den putsade fasaden mot innergården. Källardörrar och vindsdörrar brandsäkrade enligt Brandinspektionens direktiv. Nya lås till källare och vind.

2010-2011 Fönsterrenovering (tätning samt målning av ytterbågar och foder). Brandtätning.

2010 OVK-besiktning (Obligatorisk ventilationskontroll).

2009 Avloppsstammarna samt dagvatten- och dräneringsledningarna filmades, kontrollerades och spolades.

2008 Ny el dragen till samtliga lägenheter.

2002 Målning av trappuppgångarna.

1985-2007 Stammarna delvis utbytta.

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Fasaden på plan 2 och 3 samt fönsterkarmar mot Älvsborgsgatan och Carnegiegatan håller just nu på att målas om. I samband med detta ska skorstenar omfogas och takplåtar målas. Allt är budgeterat för och bedöms inte påverka årsavgifterna.

Kungsladugård

 

Frågan är om inte Majorna/Kungsladugård är Göteborgs egen version av New Yorks Brooklyn? Här lever barnfamiljer, konstnärssjälar och hipstersskägg i en fantastisk symbios som skapar den unika atmosfär man bara hittar här. Det är som en resa bakåt, till tiden då vi levde tillsammans, och inte bara bland varandra.

Stadsdelen bjuder på fantastiska möjligheter och variationer. Allt från trendiga restauranger, jordnära kaféer, ekologiska bagerier, nischade butiker till härliga parkmiljöer och skönt häng. Och så har vi Majornas egna lilla ”innanhav” Plaskis, där invånarna njuter av sol och svalkande lek om sommaren och kälkåkning på vintern.

Området, som egentligen innefattar Masthugget och Stigberget i öster, Majorna i mitten och Kungsladugård i väster, breder ut sig hela vägen från Slottskogen och ut till Brooklynbri… f´låt Älsvborgsbron, med dess fantastiska solnedgångar över hamninloppet.

Varför inte glida runt på din cykel, låta vinden spela i skägget, med Joel Almes ”Snart skiner poseidon” i lurarna, och fullständigt bli ett med Göteborgs egna lilla Brooklyn…

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea97 Kvm
Våning1/3
Driftkostnader14 440kr/år
FöreningBrf Gullkragen
Avgift/månad3 083:–
Ingår i avgiftenVatten och TV (grundutbud). Obligatoriskt tillägg för bredband (fiber 100/100) tillkommer på 325 sek/månad.
Ingår inte avgiftenVärme och varmvatten
Förvaringsrum2st källarförråd, 1 vindsförråd
HissNej
Energiprestanda88 kWh/Kvm och år
Andel15.06%
Lgh.nr.21001
Lgh.nr. LMV1001

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1924
UppvärmningDirektverkande el. Egen varmvattenberedare 300L
VentilationSjälvdrag
Tv- InternetutbudFöreningen har en gemensam mottagare för basutbudet av TV-kanaler som ingår i månadsavgiften. Vill man ha fler kanaler går detta att beställa.

Driftkostnader

Värme8 580kr/år
El3 960kr/år
Försäkring1 900kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
14 440kr/år
Enligt säljarens uppgifter

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.