SÅLD
Linnéstaden, Fjärde Långgatan 2

I mytomspunnen fastighet anno 1899. Högt upp i huset med fritt läge och balkong i sydväst! 3,4 meter i takhöjd, enorma stuckaturer, höga fotlister, profilerade dörr-och fönsterfoder samt spegeldörrar och vackert överstycke. Solid bostadsrättsförening med 0 kr i avgift!

fakta
Antal rum3 rum och kök
Avgift0:–
Boarea98 Kvm
Andel3.8107%
Våning4/6

LÄGENHETSBESKRIVNING

Lägenheten nås via trapporna på Fjärde Långgatan 2 alterntativt via hiss från Linnégatan 9 upp till vind och sedan 2 trappor ner till lägenheten. 

HALL

Hallen är lägenhetens mittpunkt och härifrån nås samtliga rum. Plats för avhängning precis innanför dörren. Ytterligare förvaring i inbyggd originalgarderob. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

KÖK

Köket är renoverat i klassisk, lantlig stil med pärlspont på luckorna och vitrinskåp. Uppbyggt längs två väggar och bevarat kallskafferi med charmigt originalfönster. Stora fönster i sydväst! Maskinell utrustning i form av dubbla kyl-och frysar, integrerad diskmaskin, glaskeramikhäll med halogenuppvärmning samt ugn och fläkt. Strömbrytare och uttag från Eljo Renova. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Gråa klinker med underliggande värme

 

VARDAGSRUM

Stort vardagsrum i fil med sovrum. 3,4 meter i takhöjd, enorma stuckaturer, höga fotlister, takrosett, profilerade dörr- och fönsterfoder samt höga fönster med utsökt utsikt. Höga parspegeldörrar med vackert överstycke in mot sovrum. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

ALLRUM/SOVRUM

Magiskt sovrum med höga fönster och överljus, fritt och insynsskyddat med fin utsikt. Längs ena väggen höga garderober, även plats för skrivbord eller byrå. Bevarade brädgolv, parspegeldörrar, stuckaturer, takrosett och höga fotlister. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

SOVRUM MED BALKONG

Rymligt sovrum, plats för dubbelsäng och förvaring i tre garderober. Glasade balkongdörrar i par leder ut till den stora balkongen i sydväst. Utsikt västerut över takåsarna och mot Oscar Fredriks kyrktorn. Släta taklister, profilerade listverk och bevarade brädgolv. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

BADRUM

Stilfullt badrum, helrenoverat 2012. Badrumsinredning i form av WC, kommod med ovanliggande handfat, spegel, vitt högskåp, dusch med välvda glasväggar, eldriven handdukstork och tvättmaskin. Högt fönster mot innergården.

Väggar: Vitt kakel

Golv: Mörkgrå klinker, underliggande värmeslingor

 

Lägenheten nås via trapporna på Fjärde Långgatan 2 alterntativt via hiss från Linnégatan 9 upp till vind och sedan 2 trappor ner till lägenheten. 

FASTIGHETENS HISTORIA & ARKITEKTUR

 

Linnégatan 9/Fjärde Långgatan 2 är förmodligen Göteborgs mest mytomspunna hus. Anledningen till alla spekulationer är att Kung Oscar II lär ha haft en lägenhet i huset för sina kärleksäventyr. Byggnaden uppfördes mellan åren 1895-1899. Den första ägaren var byggmästare Nils Vilén som bland annat även ägde den del av huset som ligger vid Linnégatan 11/Plantagegatan 1. Det sägs dock att det egentligen var Kung Oscar II som via bulvan köpte huset när det var under uppbyggnad och lät bestämma hur byggnaden skulle inredas och prydas. Oscar II besökte varje sommar under sina sista 20 levnadsår västkusten och Marstrand med sin jakt ”Drott”. I Marstrand flockade sig Göteborgs societet kring kungen och framförallt kvinnorna ville vara nära honom, väl medvetna om han och hans närmsta mäns stora aptit på damer- gifta som ogifta. Delar av höst och vinter, efter det att kungen närmat sig 70 år, ska kungen emellertid ha tillbringat inne i Göteborg.  Det sägs bland annat att han hade sina älskarinnor boende i huset på Linnégatan 9 och att han hade någon form av glädjeetablissemang i en av paradvåningarna mot Linnégatan. Ett rykte säger att byggmästaren till huset mitt över gatan inte var nöjd med kungens göromål i huset. Han ska därför ha låtit mura in ett grinande djävulsansikte i fasaden på sin byggnad. Tanken var att djävulen skulle vara det första kungen skulle se när han drog isär gardinerna på morgonen. Ryktena om kungen har aldrig helt kunnat bekräftats, men man är så säker att man tom låtit kungens sigill pryda entrén på Linnégatan 9.

 

Arkitektur

Huset började byggas 1895 och stod färdigt 1899 och det finns klar påverkan av både 1880-tals och 1890-tals stilideal. Under 1880-talet rådde nyrenässansen och byggnaderna präglades av detaljrika utsmyckningar, symmetri med fönstersättningar och fönster med både mittpost och tvärpost. (Sedan 1870-talet var det möjligt att blåsa större fönsterglas, vilket gjorde att fönstren blev större på denna tid). Det som karaktäriserar 1890-talet är att det blev populärt att bygga i ”äkta material”, gärna som här med tegel inkört från Danmark och grovhuggen natursten till sockel. Kronan på verket var ofta runda hörntorn med plåtskodd kupol och spira. 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum3 rum och kök
Boarea98 Kvm
Våning4/6
Driftkostnader5 700kr/år
FöreningOscar Linné
Avgift/månad0:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten
Ingår inte avgiftenKabel-TV och Bredband (255 kr/mån)
BalkongBalkong
FörvaringsrumKällarförråd
HissJa
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda115 kWh/Kvm och år
Andel3.8107%
Lgh.nr.9
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1895-1899
Fönster3-glas
UppvärmningFjärrvärme
VentilationMekanisk (endast frånluft)
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El4 200kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 700kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.