SÅLD
Inom Vallgraven, Södra Larmgatan 18

Grandios byggherrevåning om 184 kvm med otrolig potential! Våningen har unika och påkostade originaldetaljer som bröstpanel, flertalet kakelugnar, detaljerade stuckaturer och slottsparkett. Högst upp i historisk fastighet anno 1878 mitt i centrum. Möjlighet till vindsuppbyggnad!

Budgivning dold
fakta
Antal rum6
Avgift4 520:–
Boarea184 Kvm
Andel11.19000%
Våning3/3

Lägenhetsbeskrivning

Med överlägsen placering mitt i hjärtat av Göteborg längs myllrande gågata och Saluhallen som närmsta landmärke bara 70 meter bort, tronar JA Börjessons fastighet upp sig från 1878. Den specifika lägenheten som nu säljs lät byggherren uppföra till sig själv, därav de extra påkostade detaljerna i våningen. 

Vi har låtit exemplifiera hur man kan låta stycka av lägenheten till två mindre och hur en möjlig lösning på vindsuppbyggnad skulle kunna se ut. (Observera att detta endast är förslagshandlingar och inga bygglovshandlingar, innan ombyggnation görs ska detta godkännas av föreningen och erforderliga bygglov erhållas)

Det är kanske svårt att föreställa sig att Kungstorget en gång i tiden inte fanns och att marken söder om vallgraven endast var åkermark. Under 1600 och 1700-talet fanns på nuvarande Kungstorget bastionen ”Johannes Dux” som var en av innerstadens flera uppställningsplatser för artilleri och trupper. Södra Larmgatan som sträcker sig från Kungstorget upp mot Kungshöjd har fått sitt namn från att snabbt få trupperna på plats, ”att larma”. Under 1807 påbörjades fästnings och vallraseringarna som snabbt förändrade marken till saluplats. Från 1850 -talet och framåt så har byggnationen kring Kungstorget gått fort framåt och flera ikoniska byggnader uppfördes mellan 1850 och 1900. Ett stenkast från Kungstorget i kvarteret Larmtrumman uppfördes år 1878 en fastighet av handlaren J.A Börjesson och beboddes sedermera av denne själv. Han skall även ha låtit smycka sin egen våning extra med vackra detaljer i tak, väggar och golv. Flera av dessa finns kvar än idag i ett oerhört gott skick. Under 1990-talet blev Södra Larmgatan och Vallgatan gågator och det har bidragit till att ett lugn lagts över gatorna som idag kantas av mindre butiker och kaféer.

 

HALL

Från trapphuset mot Södra Larmgatan nås lägenheten, innanför dörren möts du av en rymlig hall med högt till tak och plats för avhängning samt förvaring. Från hallen nås lägenhetens nuvarande badrum och WC vilka är i behov av renovering samt vidare in i våningen. (Finns inga bilder på hallen)

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett(Underliggande brädgolv)

 

SOVRUM

I anslutning till hallen och i fil med salongen finns ett av sovrummen. Sovrummet stoltserar med en vacker kakelugn och ett stort fönster i söderläge. Dubbla spegeldörrar avgränsar in mot salongen. (Finns inga bilder på sovrum 1)

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett(Underliggande brädgolv)

 

SALONG

I fil med bägge sovrummen finns salongen, ett vackert rum med två stora fönster ut mot Södra Larmgatan. Vackra detaljer i stuckatur, höga målade fotlister och en kakelugn. Dubbla spegeldörrar mot sovrummen samt arbetsrummet. 

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett(Underliggande brädgolv)

 

SOVRUM

Sovrummet är våningens pampigaste rum med flera påkostade detaljer. Snickerierna i de vackra pardörrarna, de höga listerna och de massiva fönstren är noggrant utförda och målade i en klassisk grå ton. Tittar man upp i taket så ser man en välbevarad stuckatur med detaljerade ornament. Rummet pryds även av en ståtlig kakelugn.

I passagen mellan matsalen och sovrummet finns det två klädkammare på var sin sida som ger ytterligare förvaring.

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett(Underliggande brädgolv)

 

ARBETSRUM

Praktiskt rum som idag används som arbetsrum, rummet nås från hallen, salongen och matsalen. Två stora fönster ut mot den pittoreska innergården ger rummet en känsla av lugn och avskildhet. Från detta rummet finns möjlighet att bygga balkong och eventuellt möjlighet till vindsuppbyggnad. (Finns inga bilder på arbetsrummet)

Väggar: Vitmålade

Golv: Parkett (Underliggande brädgolv)

 

MATSAL

Mitt i våningen finns den tidigare matsalen som idag används som vardagsrum. Rummet ligger lugnt och privat med fönster ut mot innergården(Möjlighet till balkong). Här pryds väggarna av en profilerad väggpanel målad i en sober grå ton. I ena hörnet står en vacker fungerande kakelugn med tallriksvärmare. Golvet är stavparkett i ek som lagts i ett avancerat mönster(Denna typ av golv återfanns endast tidigare på gods och herrgårdar).

Väggar: Vitmålade

Golv: Ekparkett


KAMMARE

Mellan köket och matsalen finns ett mindre rum som idag används som sovrum. Här finns möjlighet att bygga ett större badrum. Lugnt läge med fönster mot innergården(möjligheten). Från detta rummet finns möjlighet att bygga balkong. (Finns inga bilder på kammaren)

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

KÖK

Gigantiskt kök med egen entré och klädkammare. Även i köket finns det spår av husets historia med en fungerande vedspis, serveringsskåp, ett stort vackert fönster mot innergården och bevarade golvbrädor. Från köket nås en stor klädkammare och utgång genom gårdstrapphuset ner till innergården. Maskinell utrustning i form utav kombinerad kyl/frys och fristående spis. Möjlighet att bygga balkong mot innergården och möjligheten att dra in gas finns.

Väggar: Vitmålade

Golv: Brädgolv

 

KLÄDKAMMARE/SKAFFERI

I änden utav våningen finns en stor klädkammare som bidrar med goda förvaringsmöjligheter. (Finns inga bilder på Klädkammaren)

Väggar: Målade

Golv: Brädgolv

 

ÖVRIG FAKTA

Lägenheten är utrustad med varmvattenberedare i badrum och kök.

Balkongplaner finns i föreningen och det godkändes på senaste stämman att varje lägenhet skall få möjlighet att bygga balkonger mot innergården.

 

EVENTUELL BYGGNATION

Ovanför lägenheten finns ett oanvänt vindsutrymme där ägarandelen ger denna lägenheten rätt till ca 45 kvm vindsyta. I och med att lägenheten ligger under detta vindsutrymmet finns eventuellt möjlighet att bygga ett extra plan med eller utan takterass. (se förslagshandling).

 

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum6
Boarea184 Kvm
Våning3/3
Driftkostnader21 600kr/år
FöreningLarmtrumman 2
Avgift/månad4 520:–
Ingår i avgiftenVatten
EldstadKakelugn/Vedspis
FörvaringsrumVindsförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda138 kWh/Kvm och år
Andel11.19000%
Lgh.nr.00001
Lgh.nr. LMV1301

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1878
Fönster2-glas
UppvärmningDirekt el

Driftkostnader

El18 000kr/år
Försäkring3 600kr/år
Total driftkostnad
Kommentar driftkostnad
21 600kr/år
Schablonberäknad. (Värme och varmvatten tillkommer i form av utökad elkostnad)

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jonathan Liljegren
070-196 36 00
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.