SÅLD
Gamla Masthugget, Sjömansgatan 5

En del av Göteborgs hamnhistoria! I ett av Sjömannasällskapets kulturminnesförklarade byggnader från tidigt 1900-tal ligger denna väl tilltagna tvårummare med bevarade originaldetaljer och fantastisk planlösning i en förening med mycket god och stabil ekonomi samt ett innerligt bevarandeintresse!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift4 615:–
Boarea71 Kvm
Andel7.1338%

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

År 1831 bildas stiftelsen Sjömannasällskapet i Göteborg. Sällskapets uppgift är att verka för sjöfartens och dess utövares bästa. I Masthugget låter stiftelsen uppföra ett flertal byggnader som ska stå till hands för åldersstigna besättningsmän och sjömansänkor. Av de ursprungliga sju husen är det nu endast Sjömansgatan 5 "Emil Ekmans minne" och 7 "Emelie Landgrens gåva" kvar, förklarade som byggnasminnen 1984. Sjömanshusen berättar om kopplingen till hamnen och sjöfarten kring sekelskiftet 1900. Byggnaderna har omsorgsfullt utformade fasader med profilerade konsoler, småspröjsade fönster och olika paneltyper. Skorstenarna har mönstermurats med ett ankare som dekoration.

Vi är stolta över att få förmedla en del av Göteborgs hamnhistoria. Det är kanske inte så konstigt att man nästan aldrig ser någon lägenhet på denna adress ute till försäljning, här bor man och trivs man. Gemenskapen i husen är liksom vid 1900-talets början mycket god, tillsammans förvaltar de kanske Masthuggets vackraste byggnader, det som är den stora skillanden är antalet bosatta. Idag är siffran 22 medan det kring året för husens uppbyggnad låg på 60 personer. En annan skillnad från förr är att man idag får betala för att bo på adressen, medans man då (genom de stiftelser som fanns) fick boendet gratis. För att tillämpa modern standard byggdes lägenheterna sedermera om, men med stort fokus på att bevara husets ursprungliga karaktär sedan uppförandet 1905.

 

HALL

Luftig hall med charmfull pärlspont, platsbyggd förvaring och vackra överfönster mot badrummet. Plats för avhängning och byrå. 

Väggar: Målad pärlspont

Golv: Linoleummatta

 

VARDAGSRUM

Till vänster om hallen och med husets blomstrande förträdgård utanför fönstren. Originalbrädgolv, stuckatur, profilerade listverk, takrosett, glasinfattad spegeldörr, fungerande braskamin och stort fönsterparti i original med småspröjsade överfönster. 

Väggar: Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (lutade)

 

KÖK

Sällskapskök i sin rätta bemärkelse! Givmilda ytor med gott om plats för stort matsalsbord. Platsbyggt skafferi (med extra frys) inrymmer ordentligt med förvaring för specerierna. Stort bevarat fönsterparti mot innergården, även här med ljuvliga överfönster. Dessutom originalbrädgolv, stuckatur, takrosett, profilerade listverk och glasinfattad spegeldörr. 

Maskinell utrustning i form av kombinerad kyl och frys, spis och ugn, fläkt, diskmaskin.

Väggar: Målade/Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (Svartlackerade)

 

SOVRUM

Med fönster mot innergården ligger sovrummet, tyst och rofyllt. Delvis avdelat med platsbyggda garderober som inger känslan av "walk in closet". Originalbrädgolv, bevarad spegeldörr och möjlighet till extra ingång från trapphuset. 

Väggar: Vitmålade med fondtapet

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Kaklat badrum med duschhörna och två småspröjsade originalfönster. Inrett med toalett, kommod med ovanliggande handfat, spegel och hyllplan. 

Väggar: Kakel

Golv: Klinker

 

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Sammanfattning av Brf Ekmans minne i Göteborg

 

ALLMÄNT

Föreningen bildades redan år 1982 och förvärvade fastigheten Olivedal 32:7 år 1983. Idag upplåter föreningen 12 lägenheter med bostadsrätt, fördelade på 6st 2rok och 6st 3rok. Husen är byggnadsminnesförklarade. Byggnadens totalyta är 1 069 kvm. Fastigheten bebyggdes 1900-1905 och består av två flerbostadshus med adress Sjömansgatan 5 och 7.

 

FÖRVALTNING

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC medan HSB Fastighetsservice sköter den tekniska förvaltningen.

 

TOMTRÄTT

Föreningen äger sin mark och kommer därigenom ej att påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

FÖRSÄKRING

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Folksam. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

 

TRAPPSTÄDNING

Som medlem i föreningen åtar man sig trappstädning var tredje månad enligt schema.

 

TV/INTERNET-ANSLUTNING

Anslutning för TV och bredband finns att tillgå via ComHem.

 

PARKERING

Föreningen har en ’Parkeringsförening’ där varje lägenhet har rätt att deltaga med en bil. Parkering garanteras antingen på gården eller i parkeringsgaraget Lustgården till en kostnad på ca 300kr/mån. Rotering av dessa platser sker vanligtvis en gång per år. Dessutom finns det tre gästparkeringar som bokas på lista i tvättstugan där man endast får boka en plats åt gången, max tre dagar i sträck.

Övrig parkering finns att tillgå på Sjömansgatan eller i parkeringshuset på Fjällgatan.

 

INNERGÅRD

Lugn och mysig innergård med planteringar och grönska. Dessutom finns det här utemöbler och grill att tillgå för medlemmarna.

 

GEMENSAMMA UTRYMMEN

Till medlemmarnas förfogande finns det gemensam tvättstuga, snickarverkstad, målarverkstad, soprum samt cykel- och barnvagnsrum.

 

TVÄTTSTUGA

Den gemensamma tvättstugan ligger på källarplan i sjuan och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt två torkskåp.

 

EKONOMI

Föreningens ekonomi är välskött och stabil där de långfristiga skulderna enligt bokslutet för 2016 uppgår till cirka 3,8 msek vilket motsvarar en belåning om endast 3 583 sek/kvm bostadsyta. Detta kan jämföras med att snittbelåningen i Göteborg ligger på 6 000 sek/kvm bostadsyta.

Föreningens lån lades delvis om under 2016 då ett långfristigt lån löpte ut och förhandlades om till en betydligt lägre ränta.

Föreningen planerar i dagsläget inga avgiftshöjningar. Senaste avgiftshöjningen föreningen gjorde var i april 2013 med 10%. Innan dess hade avgiften legat oförändrad i 15 år.

 

RENOVERINGAR

För att föreningen på lång sikt skall kunna säkerställa fastighetens skick följer man en underhållsplan framtagen 2014 som sträcker sig fram till 2044. Under 2016 har föreningen utfört planerat underhåll och uppfräschning av fastigheten. Fasader och tak på 7an har målats och vissa fönster renoverats. Antikvarie deltog vid arbetet och föreningen ansökte om och blev beviljade bidrag för antikvariska merkostnader från Länsstyrelsen. Nedan följer ett ytterligare urval av utförda renoveringar i fastigheten:

1983 Stambyte
2014 OVK-besiktning samt besiktning av fasad och tak
2015 Målning fasad och tak samt byte av friskluftsventiler och rengöring av kanalsystem i 5an
2016 Byte av friskluftsventiler och rengöring av kanalsystem i 7an

 

KOMMANDE RENOVERINGAR

Innan 2020 planeras endast bättringsmålning av vindfång i källaren och om behov finns omläggning av asfalt på innergård/parkering. Styrelsen diskuterar även byte av linoleumgolv i trapphus men detta ligger längre fram i planeringen.

 

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-28 och årsredovisning för 2016. För uppgifter av särskild betydelse för köparen bör styrelsen kontaktas.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea71 Kvm
Driftkostnader5 100kr/år
FöreningBrf Ekmans Minne i Göteborg
Avgift/månad4 615:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV (basutbud)
FörvaringsrumKällarförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda110 kWh/Kvm och år
Andel7.1338%
Lgh.nr.00007

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1900-1905
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 100kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss