SÅLD
Gamla Masthugget, Sjömansgatan 5

En del av Göteborgs hamnhistoria! I ett av Sjömannasällskapets kulturminnesförklarade byggnader från tidigt 1900-tal ligger denna väl tilltagna tvårummare med bevarade originaldetaljer och fantastisk planlösning i en förening med mycket god och stabil ekonomi samt ett innerligt bevarandeintresse!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift4 615:–
Boarea71 Kvm
Andel7.1338%

LÄGENHETSBESKRIVNING

 

År 1831 bildas stiftelsen Sjömannasällskapet i Göteborg. Sällskapets uppgift är att verka för sjöfartens och dess utövares bästa. I Masthugget låter stiftelsen uppföra ett flertal byggnader som ska stå till hands för åldersstigna besättningsmän och sjömansänkor. Av de ursprungliga sju husen är det nu endast Sjömansgatan 5 "Emil Ekmans minne" och 7 "Emelie Landgrens gåva" kvar, förklarade som byggnasminnen 1984. Sjömanshusen berättar om kopplingen till hamnen och sjöfarten kring sekelskiftet 1900. Byggnaderna har omsorgsfullt utformade fasader med profilerade konsoler, småspröjsade fönster och olika paneltyper. Skorstenarna har mönstermurats med ett ankare som dekoration.

Vi är stolta över att få förmedla en del av Göteborgs hamnhistoria. Det är kanske inte så konstigt att man nästan aldrig ser någon lägenhet på denna adress ute till försäljning, här bor man och trivs man. Gemenskapen i husen är liksom vid 1900-talets början mycket god, tillsammans förvaltar de kanske Masthuggets vackraste byggnader, det som är den stora skillanden är antalet bosatta. Idag är siffran 22 medan det kring året för husens uppbyggnad låg på 60 personer. En annan skillnad från förr är att man idag får betala för att bo på adressen, medans man då (genom de stiftelser som fanns) fick boendet gratis. För att tillämpa modern standard byggdes lägenheterna sedermera om, men med stort fokus på att bevara husets ursprungliga karaktär sedan uppförandet 1905.

 

HALL

Luftig hall med charmfull pärlspont, platsbyggd förvaring och vackra överfönster mot badrummet. Plats för avhängning och byrå. 

Väggar: Målad pärlspont

Golv: Linoleummatta

 

VARDAGSRUM

Till vänster om hallen och med husets blomstrande förträdgård utanför fönstren. Originalbrädgolv, stuckatur, profilerade listverk, takrosett, glasinfattad spegeldörr, fungerande braskamin och stort fönsterparti i original med småspröjsade överfönster. 

Väggar: Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (lutade)

 

KÖK

Sällskapskök i sin rätta bemärkelse! Givmilda ytor med gott om plats för stort matsalsbord. Platsbyggt skafferi (med extra frys) inrymmer ordentligt med förvaring för specerierna. Stort bevarat fönsterparti mot innergården, även här med ljuvliga överfönster. Dessutom originalbrädgolv, stuckatur, takrosett, profilerade listverk och glasinfattad spegeldörr. 

Maskinell utrustning i form av kombinerad kyl och frys, spis och ugn, fläkt, diskmaskin.

Väggar: Målade/Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv (Svartlackerade)

 

SOVRUM

Med fönster mot innergården ligger sovrummet, tyst och rofyllt. Delvis avdelat med platsbyggda garderober som inger känslan av "walk in closet". Originalbrädgolv, bevarad spegeldörr och möjlighet till extra ingång från trapphuset. 

Väggar: Vitmålade med fondtapet

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Kaklat badrum med duschhörna och två småspröjsade originalfönster. Inrett med toalett, kommod med ovanliggande handfat, spegel och hyllplan. 

Väggar: Kakel

Golv: Klinker

 

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea71 Kvm
Driftkostnader5 100kr/år
FöreningBrf Ekmans Minne i Göteborg
Avgift/månad4 615:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV (basutbud)
FörvaringsrumKällarförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda110 kWh/Kvm och år
Andel7.1338%
Lgh.nr.00007
Lgh.nr. LMV1003

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1900-1905
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 100kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Erika Bergholm
070-143 33 43
Skicka E-post
Biträdande Mäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.