SÅLD
Gamla Masthugget, Sjömansgatan 7

Ett hem för konstnärssjälar! I ett av Sjömannasällskapets byggnadsminnesförklarade hus från tidigt 1900-tal ligger denna väl tilltagna tvårummare med bevarade originaldetaljer så som brädgolv, stuckatur, spegeldörrar, profilerade listverk och fantastiska fönsterpartier med handblåst glas och spröjsade överfönster. Lägenheten ligger i en förening med mycket god ekonomi samt med ett innerligt bevarandeintresse bland de boende. I byggnaderna ritade av arkitekt Rudolf Steen finns det dessutom både snickeri och ateljé!

fakta
Antal rum2 rum och kök
Avgift4 615:–
Boarea71 Kvm
Andel7.1338%
Våning1 av 3

RUMSBESKRIVNING

 

HALL

Ljus och luftig hall med bra ytor för avhängning och förvaring. Charmfull pärlspont målad med linoljefärger i den ursprungliga färgskalan, platsbyggd förvaring och vackra överfönster mot badrummet. 

Väggar: Pärlspont

Golv: Brädgolv

 

VARDAGSRUM

Till höger om hallen med ett stort fönsterparti mot föreningens trädgård. Fönstren i handblåst glas är i originalutförande, bevarade från när huset uppfördes tidigt 1900-tal, med småspröjsade överfönster. Dessutom tidsenlig stuckatur, profilerade listverk, spegeldörrar och brädgolv, allt bevarat och väl omhändertaget genom årens lopp.

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

KÖK

I fil med vardagsrummet, bakom en glasinfattad spegeldörr. Givmilda ytor ger plats för ett stort matsalsbord intill det fina fönsterpartiet med handblåst glas och spröjsade överfönster med utblick mot föreningens trädgård och odlingar. I den ljusa skåpsinredningen inryms det gott om ting. Målade väggar i grågrön nyans lyfter fram golvlisterna och de profilerade fönsterfodren. Maskinell utrustning i form av spis och ugn, fläkt, diskmaskin samt kombinerad kyl och frys. 

Väggar: Målade

Golv: Originalbrädgolv

 

SOVRUM

Till vänster om hallen ligger det rymliga sovrummet, lugnt och stilla med ett stort fönsterparti mot mysiga Sjömansgatan. Här finns det stora ytor för både sängmöbel, byrå och skrivbord samt gott om förvaring i en stor garderob. Bevarade attribut så som originalbrädgolv, glasinfattad spegeldörr, taklister, profilerade listverk och handblåsta fönster med spröjsade överfönster. 

Väggar: Tapetserade

Golv: Originalbrädgolv

 

BADRUM

Kaklat badrum med badkar och två småspröjsade originalfönster. Inrett med toalett, handfat, spegel och hyllplan. 

Väggar: Kakel

Golv: Plastmatta

 

Till lägenheten hör ett källarförråd. 

Historien om Sjömannasällskapets bevarade byggnadsminnen

 

År 1831 bildas stiftelsen Sjömannasällskapet i Göteborg. Sällskapets uppgift är att verka för sjöfartens och dess utövares bästa. I Masthugget låter stiftelsen uppföra ett flertal byggnader som ska stå till hands för åldersstigna besättningsmän och sjömansänkor. Av de ursprungliga sju husen är det nu endast Sjömansgatan 5 "Emil Ekmans minne" och 7 "Emelie Landgrens gåva" kvar, förklarade som byggnadsminnen 1984. Sjömanshusen berättar om kopplingen till hamnen och sjöfarten kring sekelskiftet 1900. Byggnaderna har omsorgsfullt utformade fasader med profilerade konsoler, småspröjsade fönster och olika paneltyper. Skorstenarna har mönstermurats med ett ankare som dekoration.

Gemenskapen i husen är liksom vid 1900-talets början mycket god. Tillsammans förvaltar de kanske Masthuggets vackraste byggnader, det som är den stora skillanden är antalet bosatta. Idag är siffran 22 medan det kring året för husens uppbyggnad låg på 60 personer. En annan skillnad från förr är att man idag får betala för att bo på adressen, medans man då (genom de stiftelser som fanns) fick boendet gratis. För att tillämpa modern standard byggdes lägenheterna sedermera om, men med stort fokus på att bevara husets ursprungliga karaktär sedan uppförandet 1905.

Planlösningar

Grundfakta

Antal rum2 rum och kök
Boarea71 Kvm
Våning1 av 3
Driftkostnader5 100kr/år
FöreningBrf Ekmans Minne i Göteborg
Avgift/månad4 615:–
Ingår i avgiftenVärme, Vatten, Kabel-TV (basutbud)
FörvaringsrumKällarförråd
HissNej
EnergideklarationUtförd
Energiprestanda110 kWh/Kvm och år
Andel7.1338%
Lgh.nr.00001
Lgh.nr. LMV1003

Byggnad m.m

ByggnadstypFlerfamiljshus
Byggnadsår1900-1905
Fönster2-glas
UppvärmningFjärrvärme
Tv- InternetutbudComhem

Driftkostnader

El3 600kr/år
Försäkring1 500kr/år
Total driftkostnad 5 100kr/år

Taxeringsvärde

mäklare
Fastighetsmäklare
Jessica Fridstedt
070-143 09 77
Skicka E-post

Kontakta oss

Jag godkänner att mina personuppgifter hanteras i enlighet med Entrances integritetspolicy.